ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Φιλοξενία παιδιών και νέων απ’ τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη | Πρωτοβουλία του Πρέσβη Δ. Παπανδρέου και του Μ. Ροδόπουλου

Για 2ο ΘΕΜΑ 4

Μιχάλης Ροδόπουλος και Δημήτρης Παπανδρέου ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φέρουν ακόμα πιο κοντά τον βοσνιακό λαό με την Ελλάδα και την περιοχή μας. Μετά την ευρέως αποδεκτή, συγκινητική και πολυετή δράση του κ. Ροδόπουλου με την Ουκρανία, μέσω του Συνδέσμου Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας «Ο ΦΑΡΟΣ» που εδώ και χρόνια έχει συστήσει με έδρα την Πάτρα, τώρα ξεκινά μια προσπάθεια και με την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Με κομβικό πρόσωπο, φυσικά, τον εκεί Έλληνα Πρέσβη ο οποίος κατάγεται από την Πάτρα.

Ως συνέχεια στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει ήδη ο κ. Παπανδρέου για να «συστήσει» την ελληνική ιστορία, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό της πατρίδας μας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, προχώρησε σε συνεννόηση για την διοργάνωση φιλοξενίας Βόσνιων στην Πάτρα. Πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο κ. Ροδόπουλος, στηριζόμενος στην πολύπλευρη εμπειρία που έχει αποκτήσει μετά από αμέτρητες τέτοιες προσπάθειες – διοργανώσεις που έχει κάνει για τους Έλληνες της Ουκρανίας.

Έτσι, ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί ένα πρώτο ταξίδι δεκάδων παιδιών και νέων από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, στις 8 του προσεχούς Αυγούστου. Έχει ήδη μάλιστα διασφαλιστεί η δυνατότητα φιλοξενίας τους στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, στην περιοχή της Σκαφιδιάς, στον γειτονικό νομό, όπου πολλές φορές φιλοξενήθηκαν παιδιά από την Ουκρανία, με πιο πρόσφατη περίπτωση την φιλοξενία προσφύγων του βάρβαρου ρώσικου πολέμου στη χώρα.

Θυμίζουμε ότι ο πατρινός Πρέσβης της Ελλάδας στην Βοσνία Ερζεγοβίνη κατόρθωσε να δημιουργήσει έξι Ελληνικές Εστίες, βιβλιοθήκες με μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία όλων των περιεχομένων, ενώ άνοιξε τον δρόμο για την το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων Πάτρας και Σεράγεβο, που υπεγράφη πρόσφατα στη γείτονα χώρα, από  τον δικό μας Πρύτανη Χρ. Μπούρα. Όλα αυτά, αποσκοπώντας στο να διαδώσει τον ελληνικό πλούτο και να καλλιεργήσει το έδαφος αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Σκοπός στον οποίο αφιερώνεται και η παραπάνω πρωτοβουλία, της αποστολής στην Δυτική Ελλάδα παιδιών από την Βοσνία και της φιλοξενίας τους.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ

 

 

 

 

 

You may also like

Comments are closed.

marmara parthenona arthro ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρετανία – Σούνακ: «Τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα που κατακερματίστηκε» γράφει σε επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Μ. Βρετανίας

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, με ...