ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Ερώτηση για τους απόφοιτους του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του πρώην ΤΕΙ Δ.Ελλάδος

markou
Το τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας στην Πάτρα λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980 (ήταν η πρώτη σχολή που ιδρύθηκε στο ΤΕΙ Πατρών) ως αυτόνομο τμήμα, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους πρόνοιας.

Με το σχέδιο συγχωνεύσεων ΑΘΗΝΑ το 2013 , συγχωνεύθηκε με το αντίστοιχο Τμήμα του ΤΕΙ Αθηνών (ΠΔ 94/ΦΕΚ 132 Α/2013). Παρέμεινε όμως σε λειτουργία για μεταβατική περίοδο μέχρι το Αύγουστο 2018 (μεταβατικές διατάξεις), για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτούντων .Το 2017 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ , ακολουθώντας την κεντρική πολιτική επιλογή της, που ήταν η στήριξη του κράτους πρόνοιας μέσα στην οικονομική κρίση, επανέφερε στην κανονικότητα το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και έγινε εισαγωγή νέων φοιτητών το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.

Το 2019, με τον Ν. 4610 (7/5/2019 ΦΕΚ Α’ 70) που αφορούσε την κατάργηση-συγχώνευση τμημάτων των ΤΕΙ, με το αρθρ. 43 παρ. 5, δόθηκε η δυνατότητα στους φοιτητές των ΤΕΙ, τα οποία συνέργησαν με ΑΕΙ της χώρας, να αποκτήσουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, πτυχίο του πανεπιστημιακού τμήματος που προέκυψε μετά τη συνέργεια. Από την ευνοϊκή αυτή διάταξη εξαιρέθηκαν οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, λόγω του γεγονότος ότι το Τμήμα αυτό ενσωματώθηκε ως διακριτή κατεύθυνση στο πρώην Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο με τον ίδιο νόμο μετονομάστηκε σε Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

Η εξαίρεση αυτή ήταν κατανοητή κατά το χρόνο ψήφισης του Νόμου, επειδή δεν είχαν ακόμη ιδρυθεί οι δύο κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου του μετονομασθέντος Τμήματος. Από τις 26/8/2019 (Υπουργική Απόφαση 124423/Ζ1, ΦΕΚ Β’ 3260) ιδρύθηκαν επισήμως οι δύο διακριτές κατευθύνσεις: α. Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης και β. Κοινωνικής Εργασίας. Συνεπώς, σήμερα δεν υπάρχει κανένα τυπικό κώλυμα για την πρόβλεψη και για τους απόφοιτους του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος της ευνοϊκής διάταξης που διέπει τους απόφοιτους όλων των άλλων Τμημάτων των πρώην ΤΕΙ.

Επειδή, κατά την ψήφιση του ν. 4610/2019 δεν είχαν ιδρυθεί οι δύο κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου του μετονομασθέντος Τμήματος,

Επειδή, οι φοιτητές του πρώην Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, εντασσόμενοι στην κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας του προαναφερόμενου Τμήματος θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο δικαίωμα απόκτησης πτυχίου πανεπιστημιακού τμήματος υπό τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 43 του ν. 4610/2019.

Επειδή, οι εν λόγω φοιτητές διανύουν έως και τα ¾ των σπουδών τους εντός του πανεπιστημίου, λαμβάνοντας πτυχίο με τις ίδιες πιστωτικές μονάδες με αυτές που λαμβάνουν και οι φοιτητές στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, στο οποίο έχουν ενταχθεί,

Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να άρει την άδικη αντιμετώπιση των αποφοίτων του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του πρώην Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας και να διασφαλίσει το δικαίωμα τους στην απόκτηση πτυχίου πανεπιστημιακού τμήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κα. Υπουργός :

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί στους αποφοίτους του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του πρώην Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας πρόσβαση στο δικαίωμα απόκτησης πτυχίου πανεπιστημιακού τμήματος υπό τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 43 του ν.4610/2019;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) 

Μάρκου Κωνσταντίνος

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Γιάννης

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μωραΐτης Θάνος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σπίρτζης Χρήστος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

You may also like

Comments are closed.