ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Βουλή: Συνεδριάζει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τον ρόλο της παιδείας στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

Facebook
Twitter
Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου τής Επιτροπής Βασίλη Διγαλάκη διοργανώνει σήμερα στις 16:00 ειδική συνεδρίαση για τον ρόλο της εκπαίδευσης απέναντι στην παραπληροφόρηση και στα fake news.

Ο κ. Διγαλάκης σημειώνει ότι σκοπός της συνεδρίασης είναι να αναδειχθεί η σημασία του ψηφιακού γραμματισμού και της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος, σύμφωνα και με την έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί βασικό άξονα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.

Η Ελλάδα είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρώπης στην παραπληροφόρηση, καθώς καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις σύμφωνα με τον δείκτη Media Literacy Index 2021 (27η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες) και συμπεριλαμβάνεται στην 4η χειρότερη από τις 5 ομάδες ταξινόμησης, μαζί με την Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση παραπληροφόρησης αναφέρεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο όμως λόγω των ποικίλων fake news και αντιεπιστημονικών απόψεων που κυκλοφορούν εδώ και επτά μήνες, ως έναν βαθμό εμποδίζεται και οδηγεί μερίδα του πληθυσμού σε αρνητική στάση.

Στην ειδική συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετέχουν ως ομιλητές ειδικοί/εμπειρογνώμονες προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους ενώπιον των μελών της Επιτροπής, οι Renee Hobbs, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island, Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος, Μιχαήλ Μπλέτσας, ερευνητής και διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Νικόλαος Παναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών και Χρύσα Λάζου, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προγνώσεις, αναμένεται ένα κύμα κακοκαιρίας από τα βόρεια, το οποίο θα φέρει ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, ιδίως στα δυτικά και τα βόρεια. Η κακοκαιρία θα χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με το θερμόμετρο να κάνει «βουτιά» έως και 10 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα τελευταία 24ωρα.  Στην Αθήνα αναμένονται βροχές από την Παρασκευή το βράδυ.  Κολυδάς: «Προσοχή στα δυτικά και τα βόρεια» Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του προειδοποίησε για δυνατή βροχόπτωση στα δυτικά και τα βόρεια, χωρίς ωστόσο να περιμένει ακραία φαινόμενα.  «Παρότι δεν θα είναι ακραία τα φαινόμενα, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί ειδικά στα δυτικά και τα βόρεια. Η πρώτη διαταραχή θα είναι Τετάρτη προς Πέμπτη και η δεύτερη Παρασκευή προς Σάββατο. Παρότι ο δείκτης βροχοπτώσεων EFI (Extreme Forecast Index) δεν λαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, χρειάζεται σχετική προσοχή στις περιοχές όπου οι αποχρώσεις του πορτοκαλί χρώματος είναι πιο έντονες», τονίζει.  Καλλιάνος: «Από Παρασκευή μεσημέρι το πιο έντονο κύμα» Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε πως η σημαντικότερη επιδείνωση του καιρού αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής, η οποία θα διαρκέσει για περίπου 24 ώρες.   «Είναι ένα σύστημα το οποίο θα επηρεάσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σαρώσει όλη τη χώρα. Το βράδυ της Παρασκευής θα βρέξει και στην Αττική, ωστόσο δεν φαίνεται ότι το νερό θα είναι τέτοιο που θα προκαλέσει προβλήματα», ανέφερε, ενώ για την υπόλοιπη χώρα τόνισε: «Από τη Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμύρες καθώς τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια. Μεγάλες ποσότητες νερού αναμένονται σε Λήμνο, Χίο, Λέσβο,  Σάμο και Ικαρία».   Μαρουσάκης: «Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών» Για «επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών» μίλησε και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.  «Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβας και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία, ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προγνώσεις, αναμένεται ένα κύμα κακοκαιρίας από τα βόρεια, το οποίο θα φέρει ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, ιδίως στα δυτικά και τα βόρεια. Η κακοκαιρία θα χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με το θερμόμετρο να κάνει «βουτιά» έως και 10 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα τελευταία 24ωρα. Στην Αθήνα αναμένονται βροχές από την Παρασκευή το βράδυ. Κολυδάς: «Προσοχή στα δυτικά και τα βόρεια» Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του προειδοποίησε για δυνατή βροχόπτωση στα δυτικά και τα βόρεια, χωρίς ωστόσο να περιμένει ακραία φαινόμενα. «Παρότι δεν θα είναι ακραία τα φαινόμενα, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί ειδικά στα δυτικά και τα βόρεια. Η πρώτη διαταραχή θα είναι Τετάρτη προς Πέμπτη και η δεύτερη Παρασκευή προς Σάββατο. Παρότι ο δείκτης βροχοπτώσεων EFI (Extreme Forecast Index) δεν λαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, χρειάζεται σχετική προσοχή στις περιοχές όπου οι αποχρώσεις του πορτοκαλί χρώματος είναι πιο έντονες», τονίζει. Καλλιάνος: «Από Παρασκευή μεσημέρι το πιο έντονο κύμα» Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε πως η σημαντικότερη επιδείνωση του καιρού αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής, η οποία θα διαρκέσει για περίπου 24 ώρες. «Είναι ένα σύστημα το οποίο θα επηρεάσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σαρώσει όλη τη χώρα. Το βράδυ της Παρασκευής θα βρέξει και στην Αττική, ωστόσο δεν φαίνεται ότι το νερό θα είναι τέτοιο που θα προκαλέσει προβλήματα», ανέφερε, ενώ για την υπόλοιπη χώρα τόνισε: «Από τη Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμύρες καθώς τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια. Μεγάλες ποσότητες νερού αναμένονται σε Λήμνο, Χίο, Λέσβο,  Σάμο και Ικαρία». Μαρουσάκης: «Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών» Για «επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών» μίλησε και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. «Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβας και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία, ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια».

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top