ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Το σχέδιο προστασίας από τον COVID-19 για φθινόπωρο και χειμώνα

britain ministry
Η βρετανική κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε το σχέδιο προστασίας από τον Covid, για το φθινόπωρο και τον χειμώνα ’21-’22.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ στους βουλευτές έχει πέντε πυλώνες:

Πρώτον, η επέκταση των εμβολιασμών με ενισχυτικές δόσεις σε όλους άνω των 50 ετών και το νωρίτερο έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση που έλαβαν. 

Οι ενισχυτικές δόσεις θα προσφερθούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Ταυτόχρονα προσφέρονται τα αντιγριπικά εμβόλια.

Θα κληθεί για εμβολιασμό η ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών.

Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 81% των πολιτών από 16 ετών και άνω αλλά υπάρχουν ακόμη 6 εκατομμύρια πολίτες ανεμβολίαστοι κάτι που καθιστά όλους ευάλωτους, είπε ο Σατζίντ Τζάβιντ στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Δεύτερον, τα τεστ, ο εντοπισμός των κρουσμάτων και η απομόνωση αποτελούν “ζωτική άμυνα” εναντίον του Κόβιντ.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, τα τεστ PCR για εκείνους με συμπτώματα COVID-19 και τις επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων-θα συνεχίσουν να διατίθενται δωρεάν.

 Ο τακτικός ασυμπτωματικός έλεγχος, ο οποίος εντοπίζει περίπου το ένα τέταρτο όλων των αναφερόμενων περιπτώσεων, θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες με έμφαση σε όσους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ίσως στην εκπαίδευση ή και σε χώρους υψηλότερου κινδύνου.

Τρίτον, η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η οικονομική ενίσχυση της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση του κόβιντ με 5,4 εκατομμύρια στερλίνες.

Ο εμβολιασμός πλέον είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όσους εργάζονται σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων και ευάλωτων ατόμων.

Η κυβέρνηση είναι σε διαβούλευση αλλά το πιθανότερο είναι κατά τον κ. Τζάβιντ ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας θα χρειαστεί να είναι εμβολιασμένοι για να ακούν τα καθήκοντα τους.

Τέταρτον, το Σχέδιο καθορίζει επίσης μια σειρά από αλλαγές στην καθημερινότητά: 

Η συνάντηση σε εξωτερικούς χώρους όπου είναι δυνατόν. Εάν πρέπει να βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο, να αφήνουμε να μπαίνει καθαρός αέρας.

Χρήση μάσκας σε πολυσύχναστα και κλειστά περιβάλλοντα, όπου ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που δεν συναντάμε συχνά.

 Ο πέμπτος πυλώνας είναι η διεθνής προσέγγιση για προγράμματα εμβολιασμού σε άλλες χώρες, αλλά και η στενή παρακολούθηση των νέων παραλλαγών. 

Παράλληλα όμως υπάρχει ένα Σχέδιο Β μέτρων έκτακτης ανάγκης. 

 Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιφυλάσσεται τόσο για την υποχρέωση εμβολιασμού σε πληθυσμιακές ομάδες όσο και για την υποχρεωτικότητα πιστοποιητικών εμβολιασμού. 

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ