ΤΑΞΙΔΙΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στην «πορτοκαλί» λίστα η Ελλάδα και η Κύπρος για τους τουρίστες

tourismos

Ο κ. Σαπς επιβεβαίωσε ότι στις 17 Μαΐου θα αρθεί η απαγόρευση για διεθνή ταξίδια αναψυχής, αλλά στην πράσινη λίστα, με την υποχρέωση μόνο για δύο διαγνωστικά τεστ πριν και μετά την επιστροφή στη Βρετανία, χωρίς καραντίνα, θα υπάγονται αρχικά μόνο λίγες χώρες: Πορτογαλία (μαζί με Αζόρες και Μαδέρα), Γιβραλτάρ, Ισραήλ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Ισλανδία, Φερόες νήσοι, και νησιά Φώκλαντ.

Στην πορτοκαλί κατηγορία μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα υπάγονται οι περισσότεροι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί για τους Βρετανούς, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ τελικά δεν μπήκαν στην πράσινη λίστα ορισμένα νησιά, όπως είχαν μεταδώσει τις προηγούμενες ημέρες βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτές τις χώρες και οι Βρετανοί τουρίστες που θα επιστρέφουν, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ πριν από την πτήση επιστροφής και σε δύο ακόμα μοριακά τεστ τη δεύτερη και όγδοη ημέρα από την άφιξη.

Θα έχουν επίσης την υποχρέωση απομόνωσης για δέκα ημέρες κατ’ οίκον. Η απομόνωση θα μπορεί να λήγει νωρίτερα, αν ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη βγαίνει αρνητικό.

Ο κ. Σαπς ανακοίνωσε πάντως ότι οι λίστες θα επαναξιολογούνται κάθε τρεις εβδομάδες, κάτι που δημιουργεί την προοπτική χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα να προβιβαστούν στην πράσινη κατηγορία εντός του Ιουνίου.

Στην κόκκινη κατηγορία υπάγονται οι χώρες υψίστης επικινδυνότητας – σε αυτήν προστέθηκε η Τουρκία. Οι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα έχουν βρεθεί σε αυτές τις χώρες εντός των δέκα ημερών πριν από την άφιξή τους θα έχουν επίσης την υποχρέωση τριών τεστ αλλά και δεκαήμερης καραντίνας σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

Αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία στη νότια Ευρώπη περίμεναν για πάνω από τέσσερις μήνες να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια τους οι Βρετανοί τουρίστες, ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουν για λίγο ακόμα, μέχρι να ομαλοποιηθούν πλήρως οι μετακινήσεις.

Τα συνδικάτα των πιλότων και οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η Βρετανία είναι υπερβολικά επιφυλακτική και ότι ένα τόσο περιορισμένο «άνοιγμα», θα συνεχίσει να πλήττει τη βιομηχανία που αγωνίζεται για την επιβίωσή της.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα στην προσεκτική επιστροφή μας στα διεθνή ταξίδια, με μέτρα σχεδιασμένα, κατά κύριο λόγο, για να προστατεύουν τη δημόσια υγεία και να διασφαλίζουν ότι δεν θα πετάξουμε στα σκουπίδια όσα κερδίσαμε με κόπο αυτήν τη χρονιά», είπε ο Σαπς.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΤΑΞΙΔΙ