ΚΟΣΜΟΣ

WEF: Οι μεγαλύτερες απειλές για τον κόσμο – Στην κορυφή η παραπληροφόρηση στις εκλογές

AP austria lockdown anthropoi 768x480 1

Ένα δίδυμο επικίνδυνων κρίσεων, του κλίματος και των συγκρούσεων, αναμένεται να καθορίσει την πορεία του πλανήτη τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση των διεθνών κινδύνων από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η οποία παρουσιάζει αρνητικές προοπτικές. Την επόμενη δεκαετία πάντως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος -ξεπερνώντας σε σοβαρότητα την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο και την οικονομική αδυναμία- προβλέπεται να είναι η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο.

Βάσει δημοσκόπησης ανάμεσα σε τουλάχιστον 1.400 παράγοντες της αγοράς και ειδικούς εκτίμησης ρίσκου διεθνώς, τουλάχιστον οι μισοί (54%) αναμένουν σημαντική αστάθεια και ήπιο κίνδυνο παγκόσμιων καταστροφών την επόμενη διετία. Ένα 30% προβλέπει ότι η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη, χαρακτηρίζοντας «θυελλώδη» ή «ταραχώδη» τα δύο επόμενα χρόνια. Τον ίδιο χαρακτηρισμό δίνουν στην ερχόμενη δεκαετία σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των ερωτηθέντων.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε ενόψει του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τοποθετεί στην κορυφή για την επόμενη διετία τον κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές λόγω της δυνατότητας μαζικής παραπληροφόρησης. Σημειώνεται πως τους επόμενους μήνες πρόκειται να διενεργηθούν πολλές και σημαντικές αναμετρήσεις, όπως μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, στην Ευρωβουλή, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

Τα επόμενα δύο χρόνια «ξένοι και εγχώριοι παράγοντες θα εκμεταλλευτούν την παραπληροφόρηση και τη λανθασμένη πληροφορία, προκειμένου να διευρύνουν τα κοινωνικά και πολιτικά χάσματα», αναφέρει η έκθεση. Ο κίνδυνος αυτός «τρέφεται» βέβαια από τον μεγάλο αριθμό εκλογών που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο των οποίων υπολογίζεται ότι θα ψηφίσουν τουλάχιστον 3 δισ. πολίτες.

Σύμφωνα με την έκθεση του WEF, η διασπορά της παραπληροφόρησης μπορεί να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή, αλλά και να οδηγήσει σε λογοκρισία, προπαγάνδα και ελέγχους επί της ελεύθερης ροής πληροφοριών.

Πλην της παραπληροφόρησης, οι υπόλοιποι κίνδυνοι που ελλοχεύουν την επόμενη διετία είναι: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κοινωνικός διχασμός, η κυβερνοασφάλεια, οι ένοπλες συρράξεις μεταξύ κρατών, η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η ακούσια μετανάστευση, οι οικονομική συρρίκνωση και η ρύπανση.

Οι κίνδυνοι της επόμενης δεκαετίας

Σε βάθος δεκαετίας, ηγετικές φιγούρες της διεθνούς αγοράς και ειδικοί αναμένουν ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι θα είναι περιβαλλοντικοί με κορυφαίο ρίσκο τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακολουθούν η κρίσιμη αλλαγή στα συστήματα της Γης, ο περιορισμός της βιοποικιλότητας και η κατάρρευση οικοσυστημάτων, οι ελλείψεις φυσικών πηγών ενέργειας, η παραπληροφόρηση, τα αρνητικά αποτελέσματα των τεχνολογιών της ΑΙ, η ακούσια μετανάστευση, η κυβερνοασφάλεια, ο κοινωνικός διχασμός και η ρύπανση.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ

trump ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο τον απάλλαξε από τις κατηγορίες περί υποκίνησης της εισβολής στο Καπιτώλιο – “Πράσινο” φως να κατέβει στις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» πολιτικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι ...