ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο υπνωτήριο για άστεγα παιδιά

astega2
Το πρώτο υπνωτήριο για άστεγους εφήβους, άνοιξε και επισήμως στην Αθήνα, στην αρχή της εβδομάδας. Η χωρητικότητά του μπορεί να φτάσει τα εκατό παιδιά και σύμφωνα με τους υπευθύνους φιλοξενούνται 8-10, καθώς η ανάγκη για φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται στον δρόμο είναι μεγάλη.

Στο υπνωτήριο εκτός από τα παιδιά που βρίσκονται στον δρόμο, μπορούν να μείνουν προσωρινά, για όσες ημέρες χρειαστεί, και αυτά που για κάποιο λόγο θα βρεθούν χωρίς τους γονείς τους ή κάποιο άλλο υποστηρικτικό οικογενειακό πλαίσιο λόγω, για παράδειγμα, ασθένειας.

Η δομή θα λειτουργεί από τη ΜΕΤΑδραση με τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος θα παρέχει στήριξη μέσω χορηγιών από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», φύλαξη κυρίως κατά τις βραδινές ώρες και σίτιση κατόπιν συμφωνίας.
Η συγκεκριμένη δομή δεν αφορά μόνο τους ασυνόδευτους ανηλίκους που έχουν έρθει στην Αθήνα ως πρόσφυγες, αλλά και όλα τα παιδιά που βρίσκονται άστεγα στον δρόμο, τα οποία, όπως φαίνεται, αριθμούν αρκετές δεκάδες. «Όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε τη συγκεκριμένη δομή, δεν γνωρίζαμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα αλλά, όπως φαίνεται, πολλοί έφηβοι έχουν καταλήξει στον δρόμο», τονίζει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά.

Στο υπνωτήριο θα διαμένουν αγόρια από 12-18 ετών, εκτός από τις περιπτώσεις που προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό, για το αναγκαίο χρονικό διάστημα έως ότου βρεθεί κάποια πιο μόνιμη δομή φιλοξενίας, που θα μπορεί να προσφέρει ένα συνολικό πρόγραμμα υποστήριξης.

Η ΜΕΤΑδραση από το 2019 λειτουργεί επίσης και ένα κέντρο ημέρας για άστεγα παιδιά, όπου μπορούν να απασχοληθούν και να βρουν φαγητό. Λόγω της πανδημίας και των δυσκολιών στη μετακίνηση που προέκυψαν, δημιουργήθηκε από την οργάνωση και μια κινητή μονάδα, που έχει τη δυνατότητα να μεταβαίνει στα σημεία όπου βρίσκονται τα παιδιά και να τους προσφέρει υποστήριξη.

You may also like

Comments are closed.