ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινούν τα έργα για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

instabul dioryga
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι οι προκαταρκτικές εργασίες για τη νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης έχουν ολοκληρωθεί, πως η δημοπράτηση θα ξεκινήσει σύντομα και οι πρώτες εργασίες θα γίνουν το καλοκαίρι.
Η διώρυγα που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο έργο και όχι μόνο λόγω του κόστους του, που υπολογίζεται στα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Θα προχωρήσουμε, είτε το θέλουν είτε όχι», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε ακροατήριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. «Η διώρυγα θα δώσει μια νέα ανάσα στην περιοχή».

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, η αντιπολίτευση και πρόσφατα μια ομάδα πρώην ναυάρχων δηλώνουν αντίθετοι προς το έργο για μία σειρά λόγων, με πρώτη τη δυσμενή επίπτωση του έργου στον υδροφόρο ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης και δεύτερη την πιθανή ζημιά προς τα συμφέροντα της Τουρκίας που θα έχει μια αναθεώρηση της συνθήκης του Μοντρέ (η συνθήκη δίνει στην Τουρκία τον αποκλειστικό έλεγχο των στενών του Βοσπόρου, αλλά δεν είναι σαφές αν θα συνεχίσει να ισχύει εφόσον η Τουρκία αποκτήσει και τον έλεγχο της παρακαμπτήριας διώρυγας).

 

.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ