ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑΥΓΕΙΑ

Επιστολή στον Θ. Πλεύρη έστειλαν οι Επικουρικοί υγειονομικοί της Πάτρας – Ζητούν αποκατάσταση της αδικίας αφού έχασαν όλα τα δικαιώματα

στρογγυλη μεση

Έχασαν σειρά κατάταξης για πρόσληψη και δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, δεν πήραν άδειες αλλά ούτε και αποζημίωση. Όλα αυτά, αφού έδωσαν ηρωική «μάχη» μέσα στα νοσοκομεία!

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Δικαίως νιώθουν «λεμονόκουπες» που στύφτηκαν και πετάχτηκαν, αφού πρώτα έβαλαν πλάτη σε ό,τι πιο κρίσιμο παρουσιάστηκε: την κάλυψη κενών στα νοσοκομεία μετά την αναστολή εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Ο λόγος για εργαζόμενους που ήταν στους πίνακες επικουρικού προσωπικού.

Περίπου δέκα εργαζόμενες στο νοσοκομείο του Ρίου «Παναγία η Βοήθεια», άλλες δεκατέσσερις στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», τουλάχιστον είκοσι στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα και δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Θα μπορούσαν να αρνηθούν όμως ρίχτηκαν στη «μάχη» εν μέσω πανδημίας δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό. Αλλά όταν το κράτος έπαψε να τους χρειάζεται, τους άφησε έρμαια αφού με τη συμμετοχή τους έχασαν όλα τους τα κεκτημένα. Τις άδειες, άδειες μητρότητας, τις αποζημιώσεις… Και το σοβαρότερο όλων; Έχασαν τη σειρά κατάταξης τους για μόνιμη πρόσληψη αλλά και παράλληλα το δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους.

Έτσι, με δυο λόγια χρησιμοποιήθηκαν για να βγάλουν τη δουλειά και έπειτα αφέθηκαν άνεργοι χωρίς το παραμικρό κεκτημένο! Οι επικουρικοί υγειονομικοί, τώρα άνεργοι χωρίς δικαιώματα, επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο με έκκληση τους μέσω της «Πολιτείας» αλλά και επιστολή που έστειλαν ήδη στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Ζητώντας επιτακτικά μια οριστική απάντηση, καθώς, όπως λένε, επί πέντε μήνες ο υπουργός τηρεί σιγή ιχθύοςαν και εξ αρχής δεσμεύτηκε ότι εξετάζει την περίπτωση τους και θα αντιδράσει άμεσα.

«ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ»
«Ο κύριος Πλεύρης και η κυρία Γκάγκα είχαν δηλώσει και στον τύπο αλλά και στα Νοσοκομεία που εργαζόμασταν ότι και να επέστρεφαν οι αναστολές θα μας ανανέωνε μέχρι 31/12 λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στα Νοσοκομεία. Βασιστήκαμε στις δηλώσεις τους και δώσαμε εμπιστοσύνη. Δυστυχώς όμως, μόνο αυτό δεν έγινε. Έχουμε καταλήξει πολλές οικογένειες στην ανεργία και χωρίς κανένα δικαίωμα να επιδοτηθούμε έστω με ταμείο ανεργίας», δηλώνει η μία από τις εργαζόμενες, μητέρα τριών παιδιών!

Και συμπληρώνει:

«Πιστεύω ότι πρέπει να μας δοθεί αυτή η απάντηση και να πάρει ένα τέλος όλο αυτό. Είτε θετικά, είτε αρνητικά. Μέχρι την τελευταία μέρα μας έλεγαν να μην πάρουμε άδειες γιατί θα ανανεώνοντας οι συμβάσεις μας. Έτσι, και στην ανεργία βρεθήκαμε, και άδειες δεν πήραμε, ούτε που τις πληρωθήκαμε. Χάσαμε τα πάντα. Από οφειλόμενα ρεπό μέχρι και το τελευταίο δικαίωμα μας. Τί τελικά κερδίσαμε από όλο αυτό και από την φιλότιμη συμμετοχή μας στα δύσκολα;».

Αυτό που απαιτούν οι εργαζόμενοι είναι κυρίως να διατηρηθεί η σειρά κατάταξης που είχαν στον πίνακα επικουρικού προσωπικού πριν βάλουν «πλάτη». Και να εκδοθεί ειδική μοριοδότησηγια το φετινό επικουρικό ή σε όποια άλλη προκήρυξη. Επίσης, ζητούν να ψηφιστεί ειδική διάταξη ώστε να συνεχιστεί και πάλι ο χρόνος ανεργίας τους, για να μπορέσουν να πάρουν, τουλάχιστον, ένα επίδομα.

ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ «ΛΥΓΙΖΕΙΣ»
Μία από τις εργαζόμενες έστειλε το ακόλουθο γράμμα στην εφημερίδα. Με περιεχόμενο που περιγράφει πλήρως το πρόβλημα και αναλύει τις επιπτώσεις αλλά και το αίσθημα πικρίας των εργαζομένων:
]«Λέγομαι Γ. Χ. και ήμουν μια από τις τρίμηνους υγειονομικούς που πήγαμε στο νοσοκομείο του Ρίου για να καλύψουμε αναστολές. Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι… Μας έδιωξαν χωρίς να μπορούμε να μπούμε στο ταμείο ανεργίας, μείναμε στο δρόμο! Δεν μας έδωσαν κανένα μόριο προϋπηρεσίας για να κάνουμε τα χαρτιά μας σε μια νέα προκήρυξη, χάσαμε τη σειρά κατάταξης μας στον επικουρικό πίνακα και μας πήραν από αυτό χωρίς να έχουμε κάνει αίτηση καθαρά για τρίμηνη σύμβαση. Σαν να μην έφτανε όλη αυτή η αδικία, δεν μας αποζημιώνει κανείς την κανονική μας άδεια έξι μηνών, αφού δεν πήραμε άδειες. Είναι τουλάχιστον ανήθικο να μην πληρωθούμε αυτά που δικαιούμαστε.Το γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου μας εμπαίζει…Έχουμε οικογένειες… Εργαστήκαμε καιπροσφέραμε και μας πέταξαν…».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:
17 1 e1664466272972

 

You may also like

Comments are closed.