Προσπαθώ να μειώσω το αλκοόλ τον τελευταίο καιρό, αλλά πίνω περιστασιακά. Είναι κάποια είδη αλκοόλ λιγότερο επικίνδυνα από άλλα;
Αν πιστεύετε ότι το κόκκινο κρασί είναι καλύτερο για εσάς από την μπύρα ή το ποτό ή ότι το καθαρό ποτό όπως η βότκα ή το τζιν είναι λιγότερο επιβλαβές από το σκούρο ποτό όπως το ρούμι ή το ουίσκι, δυστυχώς, τα νέα είναι κακά.
«Το αλκοόλ είναι αλκοόλ», δήλωσε ο Jürgen Rehm, ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας στο Τορόντο. Η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου αλκοόλ, σε οποιαδήποτε ποσότητα, είναι κακή για την υγεία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές φορές δεν είναι λογικό ή ακόμα και πρακτικό για τους ανθρώπους να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ. Έτσι, αν πρόκειται να πιείτε, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο και να αποφύγετε μερικές από τις άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ, όπως το hangover.
Γιατί το αλκοόλ είναι τόσο επιβλαβές
Όταν πίνετε ένα ποτό, το σώμα σας μετατρέπει την αιθανόλη που υπάρχει στο αλκοολούχο ποτό σε μια «πραγματικά δυσάρεστη ουσία» που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία μπορεί να βλάψει το DNA σας, δήλωσε ο Timothy Stockwell, ερευνητής αλκοόλ στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά.
Πολλοί ιστοί στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο στόμα, το λαιμό, το συκώτι, το παχύ έντερο και το στήθος, είναι ευαίσθητοι σε αυτή τη βλάβη. Και όταν αυτό το DNA επισκευαστεί, μπορεί να προκύψουν καρκινικές μεταλλάξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τουλάχιστον επτά τύπων καρκίνου, δήλωσε η Katherine Keyes, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Η υπερβολική χρήση αλκοόλ – η οποία περιλαμβάνει οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες ή 15 ή περισσότερα την εβδομάδα για τους άνδρες – συνδέεται επίσης με πολλές άλλες συνθήκες υγείας.

Αυτά περιλαμβάνουν καρδιακές και ηπατικές παθήσεις, κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Όσο περισσότερη αιθανόλη υπάρχει στο ποτό σας, τόσο πιο επιβλαβής είναι, δήλωσε ο Δρ Keyes.
Ένας τρόπος για να αξιολογηθεί αυτό είναι να εξεταστεί το αλκοόλ ενός ποτού κατ ‘όγκο ή A.B.V., το οποίο οι κατασκευαστές πρέπει να αναφέρουν στις ετικέτες των προϊόντων.
Εάν επιλέγετε ανάμεσα σε δύο μπύρες του ίδιου μεγέθους, για παράδειγμα, και η μία είναι 4% A.B.V. και η άλλη είναι 8%, η μπύρα 4% θα σας εκθέσει στο μισό στην αιθανόλη.
Σε γενικές γραμμές, η μπύρα έχει λιγότερη αιθανόλη από το κρασί ανά γουλιά και το κρασί έχει λιγότερη από τα ποτά όπως η βότκα και η τεκίλα, δήλωσε ο Δρ Keyes. Αλλά μπορεί να υπάρχουν μεγάλες παραλλαγές εντός αυτών των κατηγοριών, δήλωσε ο Δρ Stockwell.
Ορισμένες δυνατές μπύρες, για παράδειγμα, έχουν ABV που είναι υψηλότερες από ορισμένα κρασιά (ή ακόμα και μερικά ποτά, στο ακραίο άκρο).
Πώς να πίνετε με σύνεση
Ένας καλός κανόνας για τη μείωση της έκθεσής σας στην αιθανόλη είναι να επιλέγετε γενικά ποτά με χαμηλότερο ABV, ανέφεραν οι ειδικοί. Αλλά είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή και στο πόσο πίνετε.
Μια τυπική κατανάλωση 12 γουλιών μιας μπύρας 5% ABV έχει συνήθως την ίδια ποσότητα αιθανόλης με πέντε γουλιές κρασιού 12% ή 1,5 γουλιές (ή ένα σφηνάκι) ενός ποτού 40%.
Μπορεί να είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ABV των κοκτέιλ, δήλωσε ο Δρ Peng-Sheng (Brian) Ting, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane, δεδομένου ότι συχνά παρασκευάζονται με αναψυκτικά, χυμούς και μερικές φορές πολλαπλούς τύπους αλκοόλ.

Για το λόγο αυτό, συνιστά να κολλήσετε με κρασί ή μπύρα σε καταστάσεις όπου θέλετε να μάθετε ακριβώς πόση αιθανόλη καταναλώνετε.
Ορισμένοι τύποι αλκοόλ είναι επίσης αρκετά υψηλοί σε θερμίδες, οι οποίες όταν καταναλώνονται υπερβολικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους και παχυσαρκίας. Επίσης, ορισμένα κοκτέιλ ποτών, όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά, μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, αυξάνοντας επίσης τον κίνδυνο για παχυσαρκία και άλλες καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.
Ο Δρ Keyes συνέστησε επίσης να μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά που αναμιγνύονται με καφεΐνη (όπως εσπρέσο μαρτίνι ή βότκα Red Bulls). Η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνετε από αυτά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μεθυσμένοι από ό, τι πραγματικά είστε, ενδεχομένως να σας ωθήσει να πίνετε περισσότερο, δήλωσε ο Δρ Keyes.