Σε νέα και καθοριστική πλέον φάση μπαίνει η υπόθεση θανάτου του μικρού Παναγιωτάκη στην Αμαλιάδα, καθώς, μετά και την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, γίνεται πλέον σαφές ότι υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.
Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, που ο εισαγγελέας Αμαλιάδας, ο οποίος έχει στα χέρια του τον φάκελο-φωτιά από την τετράμηνη έρευνα των αστυνομικών του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, διέταξε την επανεξέταση και την επαναξιολόγηση της ιατροδικαστικής έκθεσης.
Ωστόσο, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον φάκελο της ΕΛ.ΑΣ. θέτουν νέα δεδομένα, με βάση τα οποία ο θάνατος του παιδιού μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.
«Οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι πολύ σημαντικές. Η προκαταρκτική έρευνα, τα στοιχεία από τις μαρτυρίες, την αυτοψία και τα υπόλοιπα ευρήματα που περιλαμβάνονται στον φάκελο επιβεβαιώνουν ότι το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας δεν συνάδει με το πόρισμα του ιατροδικαστή. Αν δεν υπήρχαν αποχρώσες ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια, δεν θα χαρακτηριζόταν ως ύποπτη η Ειρήνη Μουρτζούκου και δεν θα διέτασσε ο εισαγγελέας την επαναξιολόγηση των ευρημάτων της ιατροδικαστικής έκθεσης», δηλώνει στη Realnews η δικηγόρος του πατέρα του μικρού Παναγιώτη, Κατερίνα Μαυροειδή, εκτιμώντας ότι σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.
Ο αρμόδιος εισαγγελέας, που επέστρεψε στο Ανθρωποκτονιών τον φάκελο, έδωσε συμπληρωματική εντολή για μια σειρά από νέες ανακριτικές πράξεις, ενώ διέταξε εγγράφως να επανεξεταστεί η έκθεση του ιατροδικαστή Ανδρ. Γκότση, ο οποίος απέδωσε τον θάνατο του παιδιού σε παθολογικά αίτια.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζητά να αναλάβει άμεσα δράση, όπως προβλέπεται από τον νόμο, η τριμελής επιτροπή ιατροδικαστών προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να αναθεωρήσει το αρχικό πόρισμα.
Στο πλαίσιο αυτό -και κατόπιν δημοσίευσης σχετικού ΦΕΚ- η επιτροπή, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχει ήδη θεσπιστεί.
Η τριμελής επιτροπή, με βάση τον νόμο, έχει τη δυνατότητα να αναθέσει σε εργαστήριο του εξωτερικού τον επανέλεγχο των ιστολογικών δειγμάτων του παιδιού.
Οι ειδικοί επιστήμονες που θα αναλάβουν την επαναξιολόγηση της ιατροδικαστικής εξέτασης θα έχουν στη διάθεσή τους τον πλήρη ιατρικό φάκελο του Παναγιώτη, γεγονός που θα τους επιτρέψει να εξετάσουν όλα τα δεδομένα σε βάθος.
Παράλληλα, με βάση την απόφαση του εισαγγελέα, θα πρέπει να κοινοποιηθεί η εντολή για τον διορισμό της τριμελούς επιτροπής στους γονείς του παιδιού, στους τεχνικούς συμβούλους τους οποίους έχουν ορίσει, καθώς και στην ύποπτη για την τέλεση της ανθρωποκτονίας του Παναγιώτη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, από τη στιγμή που η γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης χαρακτηρίζεται από τον λειτουργό του νόμου ως ύποπτη, έχει πλέον δικονομικό δικαίωμα να ορίσει δικό της τεχνικό σύμβουλο, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της διαδικασίας.
«Μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα, είναι ξεκάθαρο ότι η κυρία Μουρτζούκου καθίσταται ύποπτη. Επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθεί και η πελάτισσά μου (η μητέρα του μικρού Παναγιώτη) στις Αρχές για να ενημερωθούμε σχετικά. Οπότε αναμένονται σύντομα εξελίξεις», τονίζει ο δικηγόρος Αναστάσιος Ντούγκας.
Το χρονικό
Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς η Ειρ. Μουρτζούκου, ο μικρός Παναγιώτης πέθανε στο νοσοκομείο και όχι στο σπίτι. Ωστόσο, οι γιατροί του νοσοκομείου που κλήθηκαν να εξετάσουν το μωρό διαπίστωσαν ότι είχε καταλήξει πριν φτάσει στο νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες να το επαναφέρουν στη ζωή αυτές απέβησαν άκαρπες.
Συνολικά πέντε βρέφη με τα οποία συνδεόταν η 24χρονη κατέληξαν. Τα δύο, 19 ημερών και δύο μηνών, ήταν της ίδιας της Ειρ. Μουρτζούκου και κατέληξαν στις 19 Ιουνίου 2022 στην Αχαΐα και στις 17 Οκτωβρίου 2023 στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» αντίστοιχα.
Το τρίτο παιδί, ο μικρός Παναγιωτάκης, της συγκατοίκου της στην Αμαλιάδα, πέθανε τον Αύγουστο του 2024.
Η παρουσία της Ειρήνης έχει σχετιστεί επίσης με τον θάνατο της μικρής αδελφής της στις 6 Φεβρουαρίου του 2014 στο Άργος και του έξι μηνών βρέφους που «πρόσεχε» η Ειρήνη στις 4 Φεβρουαρίου 2021 στην Αχαΐα.
Επίσης, ακόμα μία μητέρα υποστήριξε πως τον Οκτώβριο του 2016 -και ενώ συγκατοικούσε με την Ειρήνη- παραλίγο το παιδί της να φύγει ξαφνικά από τη ζωή.
Όπως ανέφερε, άφησε το παιδί της για λίγα λεπτά στην 24χρονη και μόλις επέστρεψε το βρήκε μελανιασμένο.