Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα των παγετώνων στους Δολομίτες, την εντυπωσιακή οροσειρά στις ανατολικές Άλπεις στα βόρεια της Ιταλίας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η παγοκάλυψη συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο, με το ψηλότερο όρος της οροσειράς, την Μαρμολάδα, να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τα υπόλοιπα και να κινδυνεύει να απογυμνωθεί από τους παγετώνες τα επόμενα χρόνια.
Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, πρόσφατα διεξήχθη μελέτη από το Ινστιτούτο Πολικών Επιστημών (ISP), το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας (CNR), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κα Φοσκάρι της Βενετίας σχετικά με την υγεία των παγετώνων στην περιοχή από τη δεκαετία του 1980.
Για την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Cryosphere οι ειδικοί χρησιμοποίησαν δεδομένα από εναέριες εικόνες, χρήση drones και ελικοπτέρων με τη τεχνική LIDAR, ώστε να διασφαλίσουν υψηλή ακρίβεια στις μετρήσεις.
Η συνολική έκταση των παγετώνων έχει καταλήξει από 4 τ.χλμ. τη δεκαετία του 1980 σε λιγότερο από 2 τ. χλμ. καταγράφοντας απώλεια 56%, από την οποία το 33% σημειώνεται από το 2010 κι έπειτα.
Επιπλέον, το πάχος της χιονοκάλυψης έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 28,7 μέτρα από το 1980 έως το 2023, με μείωση 33% την πιο πρόσφατη περίοδο. Από όλους τους παγετώνες, ο Φραντούστα στο Τρεντίνο, έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση, χάνοντας 50 μέτρα σε πάχος και χάνοντας κατά 90% την έκτασή του.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα κλιματικά δεδομένα που επεξεργάστηκαν οι ερευνητές σε συνεργασία με την Περιφερειακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος του Veneto (ARPA) καταδεικνύουν αύξηση των θερμοκρασιών κατά περίπου δύο βαθμούς τα τελευταία 40 χρόνια (+0,5 βαθμοί ανά δεκαετία).
Παρότι σε μεγάλα υψόμετρα καταγράφεται αύξηση της χιονόπτωσης, δεν είναι ικανή να αντισταθμίσει την τήξη του πάγου, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και των παρατεταμένων και θερμότερων καλοκαιρινών περιόδων.
Οι ειδικοί καταλήγουν πως το 66% της συνολικής απώλειας όγκου των σημερινών παγετώνων στους Δολομίτες αποδίδεται στη Μαρμολάδα και προβλέπουν ότι ακόμη και υπό σταθερές κλιματικές συνθήκες οι παγετώνες θα μπορούσαν να κατακερματιστούν σε μικρά σώματα ή να εξαφανιστούν εντελώς μέσα σε λίγες δεκαετίες.
Μάλιστα, ο Ρενάτο Κολούτσι από το CNR κάνει λόγο για «μη αναστρέψιμη» ζημία και προβλέπει ότι θα υπάρξουν «βαθιές αλλαγές στο οικοσύστημα και τις επόμενες δύο δεκαετίες, ίσως νωρίτερα, οι παγετώνες των Δολομιτών προορίζονται να εξαφανιστούν».