ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η εξειδίκευση των μέτρων – Τσουχτερά πρόστιμα

enimerosi covid
Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και αφορούν σε κυρώσεις και κίνητρα για τον εμβολιασμό, προχωρούν οι Βασίλης Κικίλιας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Τεράστιας σημασίας ζήτημα είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να δίνει εικόνα συγκροτημένης χώρας, που ελέγχει την πανδημία με απρόσκοπτη λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας στον καίριο μήνα Αύγουστο, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά  την παρουσίαση του οδικού χάρτη λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας. Συγκεκριμένα:

 • Μόνο καθήμενοι πελάτες ως 31 Αυγούστου στα κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ζήτησε σχολαστικότητα και υπενθύμισε ότι με τον χορό και τη σωματική επαφή αυξήθηκαν τα κρούσματα.

 • Κλειστοί χώροι (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) από 16 Ιουλίου ως 31 Αυγούστου μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.
  Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα
  προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.
 • Στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέγουν οικειοθελώς αμιγείς χώρους εκμετάλλευσης  με ειδικά σήματα που μπορεί κάθε επιχείρηση να χρησιμοποιεί από το gov.gr

Screenshot 1 9

 • Τα πανηγύρια υπάγονται στους γενικούς όρους με καθήμενη διασκέδασης και καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης
 • Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (θα διεξάγονται μόνο σε αμιγείς χώρους κλειστούς ή ανοικτούς, ενώ οι ανήλικοι επιτρέπονται στο 5% της χωρητικότητας και στο 25% για ανοικτούς χώρους, με σελφ τεστ και δήλωση γονέα. Το ανώτατο όριο προσέλευσης είναι 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.
 • Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα πληροφόρησης για το αν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι
 • Οι στρατεύσιμοι και μόνιμοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται θα
  λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια, ενώ ο εμβολιασμός δεν καθίσται υποχρεωτικός

Κυρώσεις 

   • για εμβαδό κάτω των 200 τ.μ πρόστιμο 2.000 και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας
   • για εμβαδό άνω των  250τ.μ προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή 7 ημερών
   • για δεύτερη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 και αναστολή για 15 ημέρες
   • για τρίτη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 15.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες
   • είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων με βάση αποδεικτικό υλικό από αναρτήσεις με συγχρωτισμό

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού υγειονομικού, διοικητικού των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, μονάδων των κλειστών δομών κέντρων πρόνοιας χρονίως πασχόντων, οικοτροφείων, ειδικών ιδρυμάτων, ΚΔΑΠ, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας έως 16-08-2021 θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο) όλο το προσωπικό (υγειονομικού, διοικητικού, υποστηρικτικού) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ).

Θα χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών σε όσους παραλείψουν την υποχρέωση μέχρι να την εκπληρώσουν. Επίσης κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Υποχρεωτικός επίσης είναι ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1/09 όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση.

Επίσης θα υπάρξει μέριμνα για προσλήψεις με ταχείες διαδικασίες προσωπικού όσων δεν εμβολιάζονται. Επιπλέον, όπως είπε, δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε σε όλους τους υγειονομικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ο κ. Κικίλιας ξεκινώντας την ενημέρωση ανέφερε ότι έχουμε φτάσει τα 9,330 εκατ. εμβολιασμούς, το πρόγραμμα εμβολιασμού πάει πολύ καλά και δυναμώνει συνεχώς, ωστόσο χθες μετά από πολύ καιρό ξεπέρασαν τις 100 οι εισαγωγές covid.

 

You may also like

Comments are closed.