ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Άμυνας: Μακροχρόνια εκμίσθωση για το πρώην «409»

Facebook
Twitter
Σε διαδικασία μακροχρόνιας μίσθωσης του πρώην 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πατρών βρίσκεται η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής,στο Τμήμα Ανάπτυξης και Αξιολόγησης της Υπηρεσίας έχουν ήδη προωθηθεί όλες οι ενέργειες έτσι ώστε η σχετική ανάρτηση να προωθηθεί σε ιστοσελίδες προκειμένου να υπάρξουν προτάσεις μέσω εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Όπως πληροφορείται η «Πολιτεία» ανάμεσα στα γραφεία real  estate που έχουν ενδιαφερθεί για την προώθηση της συγκεκριμένης ενέργειας, κάποια βρίσκονται και στην Πάτρα. Μάλιστα έχουν ήδη αναρτήσει σε ιστότοπους τα σχετικά στοιχεία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του γραφείου του μηχανικού Δημήτρη Νικολάου πρόκειται για εκδήλωση ενδιαφέροντος χρόνιας μίσθωσης στην οποία συμπεριλαμβάνονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στις εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα η εκμίσθωση αφορά στους πιο κάτω χώρους:

Το υπόψη ακίνητο στην τοποθεσία «Προφήτη Ηλία» επί της οδού Γηροκομείου 2 βρίσκεται σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 10.055 τ.μ και περιλαμβάνει τις παρακάτω κτηριακές εγκαταστάσεις:

α. Ισόγειο εμβαδού: 1.272,74 τ.μ

β. 1ος όροφος εμβαδού: 988,54 τ.μ

γ. 2ος όροφος εμβαδού: 1.045,05 τ.μ

δ. 3ος όροφος εμβαδού: 493,17 τ.μ

ε. Φυλάκιο εμβαδού: 57,2 τ.μ

στ. Ιερός Ναός εμβαδού: 50,52 τ.μ

ζ. Αποθήκη Α΄ εμβαδού: 113 τ.μ

η. Αποθήκη Β΄ εμβαδού: 57 τ.μ

θ. Υπόστεγο οχημάτων: 147 τ.μ.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2017 έγινε η μεταφορά του ιατρικού εξοπλισμού από το πρώην 409 και από τότε είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Από τότε έως σήμερα υπήρξαν θέματα που αφορούσαν στο ιδιοκτησιακό σκέλος των εγκαταστάσεων ακόμη και ζητήματα όπως η διαθήκη βάση της οποίας γίνεται η διαχείριση του κληροδοτήματος και έχει ως απαράβατο όρο τη χρήση του για τη λειτουργία υγειονομικής μονάδας η οποία θα εξυπηρετεί και τον στρατό.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση του κτιρίου από το Υπουργείο Άμυνας, δείχνει πως υπάρχει πλέον σαφής προσανατολισμός εφόσον φυσικά προκύψουν προτάσεις από ενδιαφερόμενους για την εκμίσθωση και την επένδυση στο σύνολο ή σε μέρος των εγκαταστάσεων του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ  ΚΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟ

Οι έντονες διαµάχες που επικράτησαν στην Πατρινή κοινωνία περί της τοποθεσίας ίδρυσης του Σανατορίου, έδωσαν την ιδέα στον Πατρινό βιοµήχανο και µεγαλέµπορο Βασίλειο Μαραγκόπουλο, να αναλάβει στις 13 Μαΐου 1936 την πρωτοβουλία σύσκεψης όλων των οργανώσεων της Πάτρας.

Η ενέργεια και οι προτάσεις του βρίσκουν ανταπόκριση, τόσο µεταξύ των τοπικών φορέων, όσο και από το Υπουργείο Υγιεινής και έτσι το Μάρτιο του 1937, στη θέση «Ζάστοβα» στις πλαγιές του Παναχαϊκού όρους, πλησίον του χωριού Ελεκίστρα, άρχισε η ανέγερση κτιρίου- νοσοκοµείου, το οποίο θα προοριζόταν να λειτουργήσει ως σανατόριο.

Με δαπάνες του Β. Μαραγκόπουλου ανεγέρθηκε στη συνοικία του Προφήτη Ηλία το Μαραγκοπούλειο Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Πατρών, το οποίο ήταν γνωστό µε την ονοµασία «409 Στρατιωτικό Νοσοκοµείο» και που μέχρι το 2017 αποτελoύσεπαράρτηµα του Νοσοκοµείου του Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Ανδριάντας του Βασίλη Μαραγκόπουλου μάλιστα βρίσκεται μέσα στο προαύλιο του 409 πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 17 Μαΐου 1953.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top