ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Εργασίας: Στόχος η έκδοση 30.000 συντάξεων το μήνα

euro xrimata xartonomismata tameio
«Οι ρυθμοί ολοκλήρωσης των αιτημάτων συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.
Τα τελευταία στοιχεία από το πληροφορικό σύστημα Άτλας για τη μηνιαία απεικόνιση απονομών κύριων συντάξεων, είπε ο υφυπουργός, «δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς οι ρυθμοί ολοκλήρωσης των αιτημάτων συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες».
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τον Απρίλιο του 2021 ολοκληρώθηκαν 18.531 αιτήματα, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020 είχαν ολοκληρωθεί –προφανώς εν μέσω πανδημίας– μόλις 7.071 αιτήματα, αλλά και τον Απρίλιο του 2015, που δεν υπήρχε πανδημία, ο αριθμός ήταν μόλις 10.633 αιτήματα. 

Εκκρεμούν 132.605 

Στόχος μας είπε ο κ. Τσακλόγου είναι «σύντομα –και ιδίως μετά την ενεργοποίηση των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών– να ολοκληρώνονται γύρω στις 30.000 αιτήματα μηνιαίως. Το πλήθος των εκκρεμών ανέρχεται σε 132.605 συντάξεις τον Απρίλιο του 2021 και είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου του 2020 που ήταν 178.327 συντάξεις».

Ο υφυπουργός εκτίμησε πως ο ρυθμός απομείωσης των εκκρεμών αιτημάτων θα είναι ακόμα πιο γρήγορος στο προσεχές διάστημα, καθώς ήδη από τον ΕΦΚΑ υλοποιείται πλήθος μηχανογραφικών εφαρμογών μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση. Ως προς τις συντάξεις μεταβίβασης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, έχουν ενταχθεί στη διαδικασία αυτοματοποιημένης έκδοσής τους μέσω του ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος.

Συντάξεις χηρείας

Ταυτόχρονα έχει υλοποιηθεί η αναπροσαρμογή του ποσοστού σύνταξης λόγω θανάτου που χορηγείται σε επιζώντες συζύγους από 50% σε 70%, ενώ εφαρμόζεται και η νομοθεσία για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου με τη συμπλήρωση τριών ετών έγγαμης συμβίωσης ή σύναψης συμφώνου συμβίωσης για θανάτους από την 01.5.2019 και μετά.

Από τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει και έχουν βρεθεί δικαιούχα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας μετά την τριετία, τα οποία εργάζονται, απασχολούνται ή λαμβάνουν οποιαδήποτε σύνταξη και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμοστούν οι σχετικές περικοπές ως αχρεωστήτως καταβληθέντα χρηματικά ποσά, οι πολίτες θα ενημερωθούν με σχετικές επιστολές που θα τους αποσταλούν σύντομα και όπως είπε θα υπάρχει και η δυνατότητα των δόσεων.

Σχετικά με την απονομή των επικουρικών συντάξεων λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, ο υφυπουργός είπε ότι η αρμόδια γενική διεύθυνση έχει δώσει τις σχετικές οδηγίες, παρατηρήσεις και διορθώσεις στην ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση της σχετικής εφαρμογής και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση του έργου.

You may also like

Comments are closed.

pleistiriasmoi 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα βάλετε «φρένο» στους πλειστηριασμούς για χρέη – Πώς κερδίζετε κούρεμα και αποπληρωμή σε 240 δόσεις

«Φρένο» στους πλειστηριασμούς των υποθηκευμένων τους ακινήτων μπορούν να βάλουν χιλιάδες οφειλέτες μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού: Και ...