ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ζάχαρη και απώλεια μνήμης: Πώς συνδέεται η διατροφή με τις ψυχικές διαταραχές;

Facebook
Twitter

Η σωστή διατροφή πέρα από το ότι μπορεί να μας δώσει μία αίσθηση ευεξίας, ενισχύει τη συγκέντρωση, αλλά μπορεί επίσης και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όπως επισημαίνει στο CNBC η Δρ. Uma Naidoo, που εξειδικεύεται στην διατροφική ψυχιατρική και διδάσκει στο τμήμα ιατρικής του Harvard, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούμε να αποφύγουμε, ώστε να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου και την κριτική μας σκέψη:

Πρόσθετα σάκχαρα

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ενέργεια σε μορφή γλυκόζης, ένα είδος ζάχαρης, ώστε να πραγματοποιήσει τις κυτταρικές λειτουργίες. Ωστόσο, η διατροφή με υψηλό επίπεδο ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή συνέντρωση γλυκόζης στον εγκέφαλο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη μνήμη και χαμηλότερη πλαστικότητα του ιππόκαμπου, της κυταρρικής δομής που ελέγχει την μνήμη.

Η κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων, τα οποία είναι συνήθως γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στον εγκέφαλο. Παρότι ο καθένας έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προτείνει στις γυναίκες λιγότερα από 25 γρ. πρόσθετης ζάχαρης ημερισίων και στους άνδρες κάτω από 36 γρ.

Τηγανητά

Σε έρευνα περίπου 18.000 ανθρώπων φάνηκε ότι η υψηλή κατανάλωση τηγανητών φαγητών συνδέεται με χαμηλότερη επίδοση στη μάθηση και στις διεργασίες της μνήμης. Τα φαγητά αυτά προκαλούν προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο.

Άλλη ερευνα σε 715 άτομα δίχνει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα τηγανητά φαγητά εμφανίζουν συχνότερα κατάθλιψη.

Υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Παρότι τα φαγητά με υψηλό επίπεδο υδατανθράκων, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και το λευκό ρύζι, δεν έχουν γλυκιά γεύση, το σώμα μας τα επεξεργάζεται με τον ίδιο τρόπο που επεξεργάζεται και τη ζάχαρη. Επομένως, ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να απέχουμε από όλα τα φαγητά με υδατάνθρακες, απλώς να κοιτάμε το είδος τους. Οι λεγόμενοι «καλοί» υφατάνθρακες περιλαμβάνονται για παράδειγμα σε φαγητά ολικής άλεσης, ή αυτά που έχουν υψηλό επίπεδο σιδήρου και γενικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Αλκοόλ

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του British Medical Journal, όσοι απείχαν εντελώς από το αλκοόλ και όσοι έπιναν περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους κατανάλωναν αλκοόλ σε περιορισμένα επίπεδα.

Γενικά, οι άνδρες που πίνουν περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα ή 4 ποτά την ημέρα θεωρείται ότι πίνουν πολύ. Αντιθέτως για τις γυναίκες το όριο τίθεται στα 7 ποτά την εβδομάδα και 3 ποτά την ημέρα.

Νιτρικά Άλατα

Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και για την ενίσχυση του χρώματος σε ορισμένα τρόφιμα. Επίσης, συνδέονται σύμφωνα με μελέτες με την εμφάνιση κατάθλιψης. Επίσης, πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι μπορεί να αλλοιώσουν τα βακτήρια του στομάχου και να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης διπολικής διαταραχής.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top