ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: Νωρίς να μιλάμε για την Πάτρα, αλλά καιρός για ετοιμότητα

Tsirigoti
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Πολλοί φοβούνται νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν. Και στην Πάτρα επίσης. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο ναυτιλιακός πράκτορας και δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, Αντώνης Κουνάβης, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να υπάρξει εγρήγορση υπό την πιθανότητα άφιξης στο λιμάνι της πόλης νέων μεταναστών.

Η «Πολιτεία» ζήτησε τις εκτιμήσεις της ειδικού επί τέτοιων θεμάτων, της Αντιστρατήγου ε.α. και Επιτίμου Γενικής Επιθεωρήτριας της Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ζαχαρούλας Τσιριγώτη.

Η οποία θεωρεί ότι ακόμα «είναι νωρίς» να μπαίνει η Πάτρα στο κάδρο της ανησυχίας για πιθανότητα νέου μεταναστευτικού κύματος, ενώ συστήνει στην Πολιτεία αυτά που ΤΩΡΑ πρέπει να πράξει για να αποφύγει το «τρέχω και δεν φτάνω» στο προσεχές μέλλον.

Αναλύοντας, παράλληλα, την όλη κατάσταση σε σχέση με τις γύρω από το Αφγανιστάν χώρες αλλά και την Τουρκία. Και στηλιτεύοντας την «αμήχανη, για άλλη μία φορά», όπως λέει, στάση της Ευρώπης… Κάτι που έχει επισημάνει το τελευταίο διάστημα με συχνή αρθρογραφία και η «Πολιτεία».

Η συνέντευξη:  

Ερ. Κυρία Τσιριγώτη, πώς βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν;

Απ. Το κύριο θέμα που πρέπει πρωτίστως να μας απασχολήσει είναι η ίδρυση του χαλιφάτου των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Αυτό για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, για την ενδεχόμενη διασύνδεσή τους με τους τζιχαντιστές σε διεθνές επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και δεύτερον, για τις βίαιες και απάνθρωπες συμπεριφορές τους στους πολίτες της χώρας τους και ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά. Από την πολιτική, λοιπόν, που θα ασκήσουν οι Ταλιμπάν, σε συνδυασμό με την συμπεριφορά που θα έχουν, θα εξαρτηθεί το μέγεθος και η χρονική διάρκεια των προσφυγικών ροών, που σαφώς θα προκύψουν. Εκτιμώ ότι ο ‘πολιτισμένος, δημοκρατικός κόσμος’, θα πρέπει να ασκήσει με αυστηρότητα πίεση, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να αποδυναμωθεί το χαλιφάτο των Ταλιμπάν για να σταματήσουν την βία.

Η ΣΤΑΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ερ. Πώς κρίνετε την αντίδραση και τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο θέμα, τουλάχιστον έως τώρα;

Απ. Για μία ακόμη φορά, βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να λειτουργεί με αμηχανία και χωρίς σαφή σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Με το υπό συζήτηση Σύμφωνο Μετανάστευσης, που δεν περιλαμβάνει την υποχρεωτική «αλληλεγγύη» με ίσο καταμερισμό βαρών, δηλαδή την μετεγκατάσταση από τις χώρες πρώτης γραμμής, και επενδύοντας στο αφήγημα της προστασίας συνόρων, μετατρέπει τις χώρες υποδοχής σε χώρες εγκατάστασης. Επίσης η ΕΕ επενδύει στις όμορες με το Αφγανιστάν χώρες (Ιράν, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν) για την υποδοχή και εγκατάσταση των Αφγανών που θα διαφύγουν από την χώρα τους. Με αυτές πρέπει να συνεργαστεί και να τις χρηματοδοτήσει, για να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές, προς την Ευρώπη, χωρίς βέβαια μέχρι τώρα, να υπάρχει από αυτές τις χώρες, θετική ανταπόκριση. Μη ξεχνάμε επίσης ότι η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και αυτό αποδυναμώνει τον καθοριστικό της ρόλο στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας, αναμενόμενο είναι να περιμένουμε μια εκβιαστική συμπεριφορά με διεκδικήσεις, προς όφελός της. Διαφορετικά θα καταφύγει στην συνήθη πρακτική της, δηλαδή την εργαλειοποίηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Ερ. Άρα, εκτιμάτε ότι η Ελλάδα πρέπει να ετοιμάζεται για νέο μεταναστευτικό κύμα;

Απ. Οι εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα είναι πάντα ραγδαίες και απρόβλεπτες και οι απελπισμένοι άνθρωποι, δεν συγκρατούνται εύκολα. Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, η χώρα μας, δια των αρμόδιων υπουργείων, εκτιμώ ότι θα πρέπει προληπτικά να καταρτίσει επιχειρησιακά σχέδια, για την σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση προσφυγικών ροών, τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά του Αιγαίου.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛ.ΑΣ.

Ερ. Ένας πιθανός νέος κύκλος μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, θεωρείτε ότι αφορά και την Πάτρα;

Απ. Ακόμη μπορεί να είναι νωρίς να μιλήσουμε ιδιαίτερα για την Πάτρα και τον ενδεχόμενο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αποφυγή συγκέντρωσης τυχόν μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού. Εντούτοις, θεωρώ ότι όταν παραστεί ανάγκη θα πρέπει να είναι έτοιμη η Ελληνική Αστυνομία για να εφαρμόσει τα ανάλογα επιχειρησιακά σχέδια.

ΤΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ερ. Τι στάση πρέπει ΤΩΡΑ να κρατήσει η Πολιτεία για να ΜΗΝ βιώσει τις ίδιες συνέπειες-επιπτώσεις με το παρελθόν;

Απ. Με δεδομένο ότι, για την πορεία των Αφγανών προς την Ευρώπη, μεσολαβούν άλλες χώρες (Πακιστάν, Ιράν, Τουρκία), πιστεύω ότι δεν θα έχουμε άμεσα πίεση στα σύνορα (χερσαία και θαλάσσια), αλλά στο προσεχές μέλλον. Εάν τυχόν υπάρξει άμεση πίεση θα είναι από τους ήδη διαμένοντες στην Τουρκία (500.000 Αφγανοί). Για αυτό εκτιμώ ότι η χώρα μας, θα πρέπει να ασκήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια πιο πιεστική πολιτική διεκδίκησης για ευρωπαϊκή λύση. Η επαναφορά της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης σε όλα τα κράτη -μέλη της ΕΕ, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών παράτυπων μεταναστών και το ενιαίο σύστημα εξέτασης ασύλου, είναι στόχοι που θα βοηθούσαν την χώρα μας στη διαχείριση του μεταναστευτικού εντός της επικράτειας. Η δε δημιουργία ασφαλών χώρων φιλοξενίας (camp) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σε όλες τις χώρες του δρόμου από το Αφγανιστάν μέχρι την Τουρκία, θα μείωνε δραστικά τον αριθμό των Αφγανών που θα θελήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Τέλος οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν καταρτίσει επιχειρησιακά σχέδια με υποθετικά σενάρια διαφόρων επιπέδων και βαθμού δυσκολίας, προκειμένου να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση και σωστή διαχείριση των ροών σε σχέση με την καταγραφή, ταυτοποίηση και φιλοξενία. Εύχομαι να μην μείνουμε για μια ακόμη φορά μόνοι μας για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες προσφυγικές ροές αλλά να υπάρξει μια δυναμική ανταπόκριση και υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

 

 

You may also like

Comments are closed.