ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζάκυνθος: Το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει τη θέσπιση Φορέα Διαχείρισης για το Ναυάγιο

navagio paralia zante
Την προσπάθεια του υπουργείου Τουρισμού για τη θέσπιση του Φορέα Διαχείρισης “Ναυάγιο Ζακύνθου Α.Ε.” με στόχο την ορθολογική διαχείριση ενός πρωταγωνιστικού τουριστικού τόπου της Ζακύνθου και της χώρας, στηρίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων (ΠΣΙΝ) με την κατά πλειοψηφία απόφασή του, συζητώντας το θέμα “Η προωθούμενη σύσταση Α.Ε για την περιοχή του Ναυαγίου” που εισήγαγε η παράταξη της “ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά” στην τελευταία τακτική συνεδρίασή του.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στέκεται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σχέδιο της Κυβέρνησης, για την αξιοποίηση και προστασία του Ναυαγίου και θα ανταποκριθεί στο ρόλο που θα της προταθεί και στην συνεργασία για αναπτυξιακές δραστηριότητες και συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου».

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το ψήφισμα της Περιφερειακής Αρχής επισημαίνει ότι:

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στηρίζει την προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού και συναρμόδιων Υπουργείων, για την θέσπιση του ”Φορέα Διαχείρισης του Ναυαγίου Ζακύνθου”. Προσπάθεια που πρέπει να στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση του σημαντικού, αν όχι μοναδικού τουριστικού προορισμού της Ζακύνθου και της χώρας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της ζακυνθινής κοινωνίας.

Ζητάμε στον υπό θέσπιση φορέα να γίνει πρόβλεψη εκπροσώπησης των φορέων Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, για την συμμετοχή στην διαχείριση του Φορέα και την πρόβλεψη συνεργασιών, εντός και εκτός Ζακύνθου.

Ζητάμε την πρόβλεψη να εξασφαλιστεί, ότι για τον χώρο και την περιουσία που θα χειριστεί ο Φορέας να διατηρηθεί και να συνεχιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας, όπως και η ταυτότητα του φυσικού αυτού μνημείου της περιοχής του Ναυαγίου.

Ζητάμε ο φορέας να έχει οπωσδήποτε παρουσία στην Ζάκυνθο και επίσης να προβλεφθούν μέτρα και δεσμεύσεις, για ανταποδοτικά οφέλη προς την Ζακυνθινή κοινωνία σε τομείς ερευνητικούς, τουριστικούς και εκπαιδευτικούς, από τα οφέλη αξιοποίησης του Ναυαγίου.

Το σχέδιο προστασίας και αξιοποίησης του Ναυαγίου και η κρατική μέριμνα μπορεί να αποτελέσει ειδική εμπειρία για την προστασία και αξιοποίηση άλλων τόπων με μορφολογικές και γεωλογικές ιδιαιτερότητες, μεγάλου φυσικού κάλλους και έντονης επισκεψιμότητας.”

You may also like

Comments are closed.