Ζεσταίνουν τις μηχανές για τη νέα τουριστική χρονιά -Μετά τα ρεκόρ του 2024

Facebook
Twitter
τουριστεσ

Με τη δυναμική των νέων ρεκόρ του 2024 εισέρχεται στην καινούργια χρονιά ο ελληνικός τουρισμός, με τα πρώτα μηνύματα από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού να είναι ιδιαίτερα θετικά.

Το κλείσιμο της φετινής τουριστικής σεζόν, που αναμένεται να οδηγήσει σε νέα υψηλά επίπεδα τα έσοδα και τις αφίξεις, βάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα για το 2025. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η χρονιά που έρχεται μπορεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Οι προκρατήσεις ήδη παρουσιάζουν διψήφια αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 15%, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης των επισκεπτών.

%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9

Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις για τα τουριστικά έσοδα του 2024 κάνουν λόγο για περίπου 22 δισ. ευρώ (έναντι 20,5 δισ. ευρώ το 2023), ενώ για το 2025 αναμένονται ακόμα πιο ενισχυμένα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να τα ανεβάζουν στα 22,5 με 23 δισ. ευρώ.

Η προετοιμασία για τη νέα τουριστική περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Αλλωστε, από τον Δεκέμβριο μέχρι και τις αρχές του Μαρτίου κλειδώνει ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων των τουριστικών πακέτων από τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού.

Ο όγκος των προκρατήσεων για την επόμενη τουριστική περίοδο μπορεί μάλιστα να φτάσει μέχρι και το 30% των συνολικών κρατήσεων της χρονιάς, καθώς τα τουριστικά πακέτα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.

Την ίδια περίοδο, αποτυπώνονται οι ταξιδιωτικές τάσεις, αναδεικνύονται οι προορισμοί με την υψηλότερη δυναμική και εντείνεται ο ανταγωνισμός.  Τα πρώτα μηνύματα για το 2025 είναι παραπάνω από θετικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ξενοδόχων, οι προκρατήσεις των tour operators προς τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας τρέχουν τις τελευταίες ημέρες με διψήφιο ποσοστό ανόδου σε σχέση με πέρυσι.

Κρήτη, Ρόδος και Κως κρατούν και πάλι τα «σκήπτρα» της ζήτησης και βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων σε όλες τις μεγάλες αγορές, ενώ και τα νησιά του Ιονίου συνεχίζουν να αποτελούν σταθερές επιλογές για τους επισκέπτες.

 

Η βρετανική αγορά,

μία από τις σημαντικότερες πηγές επισκεπτών για την Ελλάδα, επιβεβαίωσε τη προτίμησή της στην Ελλάδα στη διάρκεια της πρόσφατης διεθνούς έκθεσης «World Travel Market» (WTM) στο Λονδίνο.

Τα πρώτα στοιχεία για το 2025 καταγράφουν αύξηση έως και 15% στις προκρατήσεις από τη Βρετανία, αναδεικνύοντας τη χώρα ως προορισμό πρώτης επιλογής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Χατζή, «οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025 σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν αύξηση που φτάνει στο 15% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι αυτές οι κρατήσεις συνδέονται συχνά με χαμηλότερες τιμές, «γεγονός που απαιτεί προσεκτική ανάλυση προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα τελικά έσοδα».

Οι επιδόσεις του 2024.

Παρά την απρόσμενη υστέρηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, που παρουσιάστηκε κατά το κρίσιμο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, οι επιδόσεις του 2024 εμφανίζονται ενισχυμένες έναντι του 2023. Ο Οκτώβριος κατέγραψε σημαντική αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με ποσοστό +10,9% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024 καταγράφηκαν 24,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 8,1% / +1,9 εκατ. αφίξεις σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 (23 εκατ.)

Η γεωγραφική κατανομή των αφίξεων για το 2024 καταδεικνύει ανοδικές τάσεις στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσαν οι Κυκλάδες, όπου καταγράφηκε οριακή μείωση 0,8%.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας

(ΔΑΑ) καταγράφηκαν 7,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 12,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκαν 3,8 εκατ. διεθνείς αφίξεις, με άνοδο 6,6%, ενώ στο αεροδρόμιο των Χανίων καταγράφηκαν 1,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 8,3%.

Συνολικά στην Κρήτη καταγράφηκε αύξηση 7,1%.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου οι διεθνείς αφίξεις ανήλθαν σε 3 εκατ., με την αύξηση να φτάνει στο 13,9%, ενώ τα Δωδεκάνησα κατέγραψαν αύξηση 10,3%, με συνολικά 4,4 εκατ. επισκέπτες.

Οι αφίξεις στα Ιόνια Νησιά παρουσίασαν άνοδο 5,5%, φτάνοντας τα 3,8 εκατομμύρια.

Επίσης, η Πελοπόννησος παρουσίασε άνοδο 13,9%,

φτάνοντας τις 229 χιλιάδες αφίξεις, ενώ τα Δωδεκάνησα κατέγραψαν αύξηση 10,3%, με συνολικά 4,4 εκατ. επισκέπτες.

Επίσης, στο δεκάμηνο καταγράφηκαν και 10,9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις έναντι 9,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 13,9%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν από αγορές όπως η Τουρκία (29,5%), η Βουλγαρία (17,5%) και η Βόρεια Μακεδονία (9,4%).

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter