ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ζήρια: Η ψυχραιμία όλων αποσόβησε νέο «Μάτι» – Κάτι ”ύποπτο” πίσω από τις απανωτές φωτιές

Facebook
Twitter
Τουλάχιστον δέκα σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, ζημιές σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, άμεση και υποδειγματική η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, αναζωπύρωση χθες το μεσημέρι.

Βάρος στην έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την καταστρεπτική φωτιά στη Ζήρια -και τις γύρω περιοχές ζήτησε- να δοθεί ο ανιπεριφεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, σημειώνοντας το αυτονόητο: «Όταν έχεις τέσσερις πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, θεωρώ πως κάτι ύποπτο συμβαίνει».

Αυτό το «κάτι» θα επιχειρήσει να ξεδιαλύνει το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει επισταμένη έρευνα.

Στο μεταξύ, έως και χθες αργά το απόγευμα συνεχίζονταν οι από αέρος επιχειρήσεις -με την συνδρομή τριών αεροσκαφών- για την κατάσβεση εστιών της φωτιάς ενώ, ήδη, μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, από νωρίς χθες το πρωί η εικόνα ήταν σαφώς βελτιωμένη.

Το μεσημέρι υπήρξε αναζωπύρωση κοντά στη Ζήρια και εστίες στην Άνω Ζήρια και στην περιοχή Προφήτης Ηλίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε αναλυτική ενημέρωση χθες το πρωί, εστίασε στον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, ΕΚΑΒ και αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι «η πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, δια του αρχηγού Στέφανου Κολοκούρη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ήταν στο πεδίο για να συντονίσουν, να οργανώσουν να εξασφαλίσουν μέσα και δυνάμεις».

Πάντως, η ψυχραιμία που έδειξαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής ήταν κομβική ώστε ν’ αποτραπεί ένα «νέο Μάτι»…

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Παράλληλα, το πρωί συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο, στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Λαμπίρι. Στη συνεδρίαση μετείχαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο εθνικός διοικητής πολιτικής προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, η περιφερειακή συντονίστρια πολιτικής προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά, καθώς και αιρετοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Αιγιαλείας.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ

Επίσης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, χθες το πρωί, σε δηλώσεις του όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, σημείωσε ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας, ενώ υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».

Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών, η «διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις σβήσει η πυρκαγιά», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «ως Περιφέρεια θα συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την φωτιά».

Να σημειωθεί, ότι με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά και με τον δήμαρχο Αιγιαλείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Πολιτείας», επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας συνεχή ενημέρωση, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top