Φόβους για εκατόμβη νεκρών και εκατοντάδες εγκλωβισμένους σε κτήρια που κατέρρευσαν, προκαλεί ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, που έπληξε τη Μιανμάρ, το πρωί της Παρασκευής (28/3) όπως ανακοίνωσε το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ).
Ο ισχυρός σεισμός επηρέασε και την Μπανγκόκ, που βρίσκεται 1.400 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της δόνησης, με χιλιάδες ανθρώπους να ξεχύνονται πανικόβλητοι από τα κτήρια.
Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι τρεις μετά από μερική κατάρρευση ναού στη Μιανμάρ και άλλοι τρεις από πτώση σε υπό ανέγερση ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ.
«Προσευχόμασταν όταν η γη άρχισε να τρέμει… Τρεις άνθρωποι πέθαναν επί τόπου» ανέφερε ένας από τους αυτόπτες, στην πόλη Ταουνγνού.
Τουλάχιστον 43 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ουρανοξύστη 30 ορόφων που κατέρρευσε, ανακοίνωσαν η αστυνομία και οι υγειονομικές αρχές.
Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Ταϊλάνδης αναφέρουν ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων που βρίσκεται ακόμη κάτω από τα ερείπια του κτηρίου που κατέρρευσε. Διασώστης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί.
Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας), ήταν 17 χλμ από την πόλη Μάνταλεϊ, με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Αυτοσχέδια νοσοκομεία στήνονται στους δρόμους της Μιανμάρ
Σύμφωνα με το USGS, 12 λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, ακολούθησε ένας δεύτερος, επίσης ισχυρός, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ.
Δείτε πως κατέγραψε την ισχυρή δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών στη Σεργούλα, απέναντι απο το Αίγιο!
Έκτοτε χαώδης είναι η κατάσταση στους δρόμους, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από την πληγείσα περιοχή.
Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ δήλωσε ότι ο σεισμός στη Μιανμάρ προκάλεσε ζημιές σε πολλά πολυώροφα κτήρια.
Οι κάτοικοι στην Μιανμάρ ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν εκτός κτηρίων, για τον φόβο νέων ισχυρών μετασεισμών.
(AP Photo/Chutima Lalit)
Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Παετονγκτάρν Σιναουάτρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε για την πρώτη αποτίμηση του αντικτύπου του σεισμού.