Ιδού το «πρότυπο» και «μοναδικό» Ζωολογικό Μουσείο Πατρών!

Facebook
Twitter

του Αχιλλέα Ροδίτη

Το Ζωολογικό Μουσείο που διαθέτει η Πάτρα χάρη στο Πανεπιστήμιο της κοντεύει ήδη τα… πενήντα! Κι είναι το μοναδικό στο αντικείμενο του, σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Και είναι αυτονόητη η ευχή της πιο δυναμικής στήριξης του από την τοπική κοινωνία και τους φορείς. Πρώτο-άνοιξε τις πύλες του στο μακρινό 1973 ως προσάρτημα της τότε Φυσικομαθηματικής Σχολής κι έπειτα από ενέργειες του καθηγητή Ζωολογίας κ. Ιωάννη Όντρια που οδήγησαν στην έκδοση του υπ’ αριθμ 360 Προεδρικού Διατάγματος, με δημοσίευση του στο ΦΕΚ 264/3-10-1973.

IMG 4235 Αντίγραφο

Η «Πολιτεία» αφιερώνει χώρο στην παρουσίαση του Μουσείου θεωρώντας πως τέτοια κτήματα της τοπικής κοινωνίας είναι άξια λόγου και προσοχής και κυρίως άξια προστασίας και ανάδειξης στον μέγιστο βαθμό.

Η ύπαρξη του Μουσείου είναι γνωστή σχεδόν στο σύνολο των Μαθητών της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής αφού το Ζωολογικό Μουσείο, που πια ανήκει στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελεί τόπο οργανωμένων επισκέψεων συχνά – πυκνά, με τους νεαρούς να παρατηρούν με δέος και θαυμαστό είδη που εκτίθενται και να μαθαίνουν πληροφορίες για αυτά, που δύσκολα θα συναντούσαν οπουδήποτε.

IMG 4236

 

photo for webpage Mitsainas

 

 

Ο αρχικός στόχος ίδρυσης του, σύμφωνα με τον Λέκτορα του Τομέα Βιολογίας Ζώων του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Γιώργο Μήτσαινα, ήταν η αναζήτηση, συλλογή και συστηματική μελέτη του ζωολογικού πλούτου της χώρας, αλλά και η χρησιμοποίηση της γνώσης για διδακτικούς σκοπούς. Παράλληλα αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση των συνδεδεμένων προς το αντικείμενο του Μουσείου επιστημονικών κλάδων.

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

IMG 4237

Το Μουσείο μετεγκαταστάθηκε το 1990 στο κτήριο Βιολογίας / Μαθηματικών. Εκτός από το παρασκευαστήριο και ταριχευτήριο, τον χώρο επιστημονικών συλλογών, υπάρχει ο εκθεσιακός χώρος που περιέχει τουλάχιστον 52 τροχήλατες προθήκες με πάνω από 800 δείγματα ασπόνδυλων και περισσότερα από 10.000 δείγματα σπονδυλωτών ζώων, με έμφαση στα  θηλαστικά, αλλά και στα αμφίβια και ερπετά.

IMG 4242

Θα δει κανείς: Ποροφόρα, Κνιδόζωα, Μαλάκια, Δακτυλιοσκώληκες, Αρθρόποδα, Εχινόδερμα ή Χονδριχθύες και Οστεϊχθύες, Λισσαμφίβια, Ερπετά, Πτηνά και Θηλαστικά. Τα δείγματα έχουν τη μορφή του ταριχευμένου ή με άλλο τρόπο συντηρημένου ολόκληρου σώματος του ζώου, του εξωσκελετού ή του ενδοσκελετού του. Εκτίθενται επίσης σκελετοί και δέρματα μεγάλων φιδιών και θηλαστικών.

IMG 4240

IMG 4243

Η ΟΜΑΔΑ

Η ομάδα...
Η ομάδα…

Η τετραμελής Επιστημονική Επιτροπή του Μουσείου απαρτίζεται από τα μέλη ΔΕΠ του Τομέα και συγκεκριμένα: τον Καθηγητή Σίνο Γκιώκα, τον Λέκτορα Γιώργο Μήτσαινα, την Αναπλ. Καθηγήτρια Μαριγούλα Μαργαρίτη και τον Επικ. Καθηγητή Ευάγγελο Τζανάτο.

Όμως σημαντικός είναι και ο εθελοντισμός. Πολλοί έχουν προσφέρει εθελοντικά στην επίτευξη και διατήρηση του υψηλού επιπέδου λειτουργίας και επιστημονικής αξίας του Μουσείου.

Όπως τα Μέλη ΔΕΠ Βασίλης Χονδρόπουλος, Ευαγγελία Γιαγιά-Αθανασοπούλου, Στέλλα Φραγγεδάκη-Τσώλη, Κώστας Σταματόπουλος ή Τεχνικό προσωπικό (Αρίστος Παπαγιαννόπουλος, Ανδρέας Μπάκας, Γεώργιος Τρυφωνόπουλος), αλλά και πληθώρα φοιτητών.

Μεγάλη και η ομάδα εθελοντών
Μεγάλη και η ομάδα εθελοντών

 ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ

Το Μουσείο είναι για… όλους! Από τους μαθητές μέχρι και τους μεγαλύτερους. Η είσοδος είναι για όλους δωρεάν αλλά οι ξεναγήσεις (διάρκειας έως και 40 λεπτών) πραγματοποιούνται σε ομάδες των 20-25 ατόμων, που σημαίνει ότι γίνονται κατόπιν ραντεβού (μπορείτε να ειδοποιείται στη διεύθυνση zmup@upatras.gr ).

IMG 4241

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top