Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Κώστας Σβόλης τοποθετήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με βασικό θέμα τις εκδηλώσεις για την Επανάσταση του 1821.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Σβόλης:
«Τα μηνύματα της Επανάστασης αφορούν όλους μας αγαπητέ Δήμαρχε. Τα δικά σας μηνύματα έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες. Προσδίδετε πολιτικά και ταξικά χαρακτηριστικά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 αγνοώντας ότι ήταν εθνική, απελευθερωτική, πατριωτική και θρησκευτική επανάσταση. Να θυμίσω ότι η επαναστατική προκήρυξη του Υψηλάντη στο Ιάσιο είχε ως τίτλο «μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδας» και όχι «μάχου υπέρ του μαρξισμού».
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Παπαφλέσσας ήταν κληρικοί. Δεν ήταν ταξικοί επαναστάτες. Τα δε μοναστήρια διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο. Έχετε τη μοναδική ικανότητα να συνδέετε την εθνική παλιγγενεσία με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η Ευρώπη είναι για εσάς η αντίστοιχη Οθωμανική αυτοκρατορία τότε να φροντίζετε να μην λαμβάνετε τα χρήματα που σας παρέχει. Κρίνετε την Ελληνική Επανάσταση υπό το πρίσμα του ιστορικού υλικού που η ιστορία απέδειξε ότι αστόχησε στην πρόβλεψη ότι η ταξική επανάσταση θα ελάμβανε χώρα στο πιο καπιταλιστικό κράτος και ότι θα επικρατούσε. Δεν είναι νομοτέλεια η μετάβαση από τον καπιταλισμό στον μαρξισμό.
Η πατρίδα μας βρίθει από ιστορικά γεγονότα που οφείλουμε και να τα γνωρίζουμε αλλά και να μας παραδειγματίζουν. Έχουμε την υποχρέωση να αναδείξουμε την ιστορία των προεπαναστατικών χρόνων, τις ιστορικές μάχες με τους κατακτητές, την πορεία του Ελληνικού κράτους μετά την Ελληνική Επανάσταση και τα λάθη που οδήγησαν σε διχόνοια και μίσος. Ο ρόλος της Εκκλησίας, ο ρόλος της γυναίκας στην Επανάσταση και ο ρόλος των ξένων δυνάμεων, είναι επίσης θέματα προς ανάδειξη. Μη ξεχνάμε ότι ο Μαιζών απελευθέρωσε την Πάτρα το 1828.
Σημαντικό μέσο προβολής είναι οι διαδικτυακές ημερίδες με τη συμμετοχή ειδικών – ιστορικών που θα αναδείξουν γνώσεις και γεγονότα της ιστορίας μας. Οι διαδικτυακές ημερίδες έχουν και το πλεονέκτημα της on demand παρακολούθησης. Επίσης, εκθέσεις έργων και αντικειμένων, συναυλίες, θεατρικά έργα, προβολή ταινιών, ανάγνωση ποιημάτων και κειμένων, χορευτικές παραστάσεις και συμμετοχή μαθητών σε εικαστικά δρώμενα μπορεί να αποτελούν μέρος των εκδηλώσεων. Απαιτείται συνεργασία και με άλλους δήμους.
Σημαντικό είναι να αναδείξουμε και την ιστορία της πόλης μας και να προβάλλουμε όλους όσους διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση στην περιοχή μας. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιων τα ονόματά τους έχουμε δώσει σε δρόμους και πλατείες. Σε ποιους ανήκουν οι προτομές και οι ανδριάντες.
Θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει ένα μητρώο καταγραφής με ιστορική αναδρομή να γνωρίσουμε την ιστορία μας, να μάθουμε το παρελθόν και να ορίσουμε το μέλλον μας».