ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ: Τους στέλνουν “ξυπόλητους” στα φίδια! Ετοιμάζουν διαμαρτυρία ζητώντας ειδική εκπαίδευση & εξάρτηση

Facebook
Twitter
1) πυροσβεστες φιδια (1)

 – «Είμαστε τυχεροί που δεν έχει τσιμπηθεί ακόμα συνάδελφος», λένε οι Πυροσβέστες, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη ειδικής εκπαίδευσης και εξάρτησης. Τις επόμενες ημέρες η Ένωση Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων αποστέλλει έγγραφη διαμαρτυρία για το θέμα…

 

 του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Το θέμα των φιδιών που βγήκαν στις πόλεις – και στην Πάτρα έχουμε ήδη πολλά ανησυχητικά παραδείγματα – έχει και μια ακόμα διάσταση που αφορά την έντονη δυσφορία και αγανάκτηση που εκφράζεται από την πλευρά των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Και αυτό, διότι, όπως τονίζεται από τους Πυροσβέστες, αποστέλλονται «ξυπόλητοι στ’ αγκάθια» και «γυμνοί» για να «βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά».

 

Διότι όποτε και όπου εντοπίζεται ένα φίδι, το πρώτο που συμβαίνει είναι να καλείται η Πυροσβεστική και να σπεύδουν οι άνδρες της βάρδιας επιφυλακής έχοντας την υποχρέωση να βρουν, να ακινητοποιήσουν και να πιάσουν το φίδι. Είναι ωστόσο μία αποστολή η οποία τους ανατίθεται, χωρίς κανείς άνωθεν αρμόδιος να σκέφτεται εάν όντως έχουν την ειδική γνώση και εκπαίδευση που απαιτείται για έναν τόσο δύσκολο, επικίνδυνο και εντελώς εξειδικευμένο ρόλο. Διότι οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί τόσο για τους ίδιους, όσο και τους υπόλοιπους. Διότι το φίδι μπορεί να τσιμπήσει τους ίδιους αν δεν έχουν ειδική γνώση της επιχείρησης ή οποιονδήποτε άλλο. Χώρια που μέχρι να εντοπιστεί το φίδι, εάν διαφύγει και κρυφτεί, οι άνδρες δεν μπορούν να μεταβούν σε κανένα άλλο συμβάν και πρέπει να ψάχνουν να βρουν τι φίδι…

 

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

1) πυροσβεστες φιδια (2)

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας», εντός των ημερών αναμένεται οργισμένη αντίδραση εκ μέρους των συνδικαλιστών εκπροσώπων των Πυροσβεστών αφού ήδη στο Σώμα επικρατεί κλίμα αντίδρασης.

«Διότι αφενός δεν έχουμε λάβει ποτέ και κανείς μας ειδική εκπαίδευση, αφετέρου δεν υπάρχουν απαιτούμενες υποδομές και εξειδικευμένες εξαρτήσεις που να προστατεύουν τους συναδέλφους», δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Βασίλης Φερτάκης.

Προσθέτοντας ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς την τοπική φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και προς το Αρχηγείο και την πολιτική ηγεσία.

 

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΑ ΤΥΧΕΡΟΙ»

«Διότι», όπως επισημαίνει ο κ. Φερτάκης, «απλά είμαστε τυχεροί μέχρι τώρα που δεν έχει τύχει ένα φίδι να τσιμπήσει έναν συνάδελφο. Διότι ούτε εκπαίδευση ειδική έχουμε, αλλά ούτε και υποδομή ατομικής προστασίας».  Όπως εξηγούν, άλλωστε, ειδικοί ερπετολόγοι, το να ακινητοποιήσεις φίδι είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

 

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικές ομάδες που το αναλαμβάνουν και τα μέλη τους έχουν περάσει από ειδικές εκπαιδεύσεις που σου δίνουν εφόδια γνώσης και ικανότητας, τα οποία δεν μπορείς να αποκτήσεις απ’ την μια μέρα στην άλλη. Μετά όμως από έναν κύκλο συνεχούς εκπαίδευσης καταφέρνουν να είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς να εγκλωβίσουν ένα φίδι, πώς να το πιάσουν (χωρίς να σκοτώσουν) αλλά και πώς όλα αυτά να γίνουν χωρίς να διατρέξουν οι ίδιοι κίνδυνο να υποστούν τσίμπημα που θα μπορούσε να είναι και θανατηφόρο.

1) πυροσβεστες φιδια (5)

ΓΙΑ «ΨΥΛΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ»

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αναφορά Πυροσβεστών προς την «Πολιτεία», και για συμβάντα που δεν είναι επικίνδυνα αλλά εντάσσονται στη λογική των «κλήσεων για… ψύλλου πήδημα». «Έχει παραγίνει το κακό. Μας καλούν για τα πάντα. Μας έχουν καλέσει ακόμα και για να βγάλουμε… κλειδιά που έπεσαν στη σχάρα υπονόμου», μας λέει ένας Πυροσβέστης χαρακτηριστικά. Θέλοντας να μας δείξει ότι ολόκληρη υπηρεσία καλείται και υποχρεούται να κινητοποιηθεί και να επέμβει ακόμα και για τις πιο μικρής σημασίας περιπτώσεις.

0019

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top