Δείτε τι λέει ο Φ. Ζαϊμης για το Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα – Όλη η συνέντευξη του για Αγρότες, Επιχειρήσεις και Καινοτομία

Facebook
Twitter

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

του Φ. ΖΑΪΜΗ, στον Α. Ροδίτη και την εφημερίδα “Αχαϊκή ΠΟΛΙΤΕΙΑ”

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα έχει ρίξει το κέντρο βάρους της καθημερινής ενασχόλησης του ισόποσα και στους τρεις νευραλγικούς τομείς που έχει αναλάβει.

Προσπαθώντας αρχικά να εντοπίσει το πλούσιο δυναμικό της περιοχής και στη συνέχεια μέσω της ΠΔΕ να το συνδέσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τα απαιτούμενα κονδύλια να ανεβάσει στον μέγιστο βαθμό τις «στροφές» της τοπικής παραγωγής και της ανάπτυξης.

Σήμερα, ο Φωκίων Ζαϊμης μιλά στην «Πολιτεία» και στο “politeianews.gr” για τις μέχρι τώρα προσπάθειες, τα όσα έγιναν αλλά και όσα δρομολογήθηκαν και θα τα δούμε προσεχώς. Ξεκινώντας την συζήτηση μας, πάντως, από το πλέον κρίσιμο θέμα… της πολιτικής για την ενέργεια και το σε ποια φάση βρίσκεται η περιοχή μας σε σχέση με το Φυσικό Αέριο. Η απάντηση του κ. Ζαίμη, στο ερώτημα, “πόσο έχουμε προχωρήσει”, είναι:

“Κατ’ αρχάς είναι μεγάλη επιτυχία που προχώρησαν και εγκρίθηκαν και από το ελεγκτικό συνέδριο οι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση των δεξαμενών φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Πάτρας, στο Αγρίνιο και τον Πύργο.

Ταυτόχρονα, προχωρά ο σχεδιασμός για το δεύτερο έργο με τον μεγάλο αγωγό που θα ξεκινά από Μεγαλόπολη και θα φθάνει μέχρι τη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών. Ξεπεράσαμε αθόρυβα πολλά εμπόδια με τεχνοκρατική αντίληψη και πολιτική πίεση, για το καλό του τόπου μας.

Το αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα είναι εξαιρετικό καθώς θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο ενεργειακό μοχλό ανάπτυξης όλης της Δυτικής Ελλάδας.

Ο αγωγός σχεδιάζεται όχι μόνον για φυσικό αέριο αλλά και για βιοαέρια και για υδρογόνο, ώστε να εντάσσεται και στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης”.

 

Φ. ΖΑΪΜΗΣ: Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Η ΠΔΕ όμως προσπαθεί να είναι αρωγός σε κάθε επιχειρηματία που χρειάζεται τη βοήθειά μας

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ερώτηση:     Κύριε Ζαϊμη, ζούμε μια εποχή κόπωσης της αγοράς και των επιχειρήσεων. Οικονομική κρίση, μετά η υγειονομική, η ενεργειακή και τώρα ο πόλεμος. Υπάρχει η αίσθηση μιας γενικής κατήφειας, ενός ζοφερού κλίματος. Από τη δική σας οπτική γωνία, με δεδομένη την καθημερινή συναναστροφή σας με επιχειρηματίες της περιοχής μας, πώς βλέπετε και πώς θα περιγράφατε επ’ ακριβώς την κατάσταση;

Απάντηση:    Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όμως προσπαθεί να είναι αρωγός σε κάθε επιχειρηματία που χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι’ αυτό, όχι μόνο μεταφέρουμε τα αιτήματα που μας κατατίθενται, αλλά μέσω σχετικών επιστολών προτείνουμε λύσεις στα αρμόδια υπουργεία.

Επεξεργαζόμαστε, δηλαδή, τα αιτήματα και διεκδικούμε ρεαλιστικές και συγκεκριμένες λύσεις προς όφελος των επιχειρηματιών. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι και ανταγωνιστικοί παρακολουθώντας στενά τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, απορροφώντας κάθε κονδύλι στον βέλτιστο βαθμό και αποτελεσματικά, ενώ στόχος μας είναι πάντα η μείωση της γραφειοκρατίας γλιτώνοντας χρόνο και κόπο.

Τέλος, για να αναστραφεί το ζοφερό κλίμα είναι σημαντικό να συνδράμουμε ώστε να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει εάν δημιουργήσουμε δυνατούς συνεταιρισμούς ώστε να “χτιστεί” σε γερές βάσεις η κοινωνία των αγροτών.

 

φωτ. για ΜΟΤΟ ΚΑΤΩ

Είναι σημαντικό να συνδράμουμε ώστε να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει εάν δημιουργήσουμε δυνατούς συνεταιρισμούς ώστε να “χτιστεί” σε γερές βάσεις η κοινωνία των αγροτών.

 

 

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ερώτηση:    Η Καινοτομία τι ρόλο παίζει για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας; Σε τι στάδιο βρισκόμαστε και πόσα μπορεί να περιμένει η τοπική επιχειρηματικότητα και αγορά από καινοτόμα εγχειρήματα;

Απάντηση:    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία και την έρευνα μέσα από δράσεις, προγράμματα και έργα  που συμμετέχουν ενεργά πάνω από 16 φορείς της περιοχής. Συμμετέχουμε ενεργά στα Ευρωπαϊκά δρώμενα και έχουμε μια τακτική επικοινωνία για τη συμμετοχή της σε αναπτυξιακά έργα.

Παράλληλα προχωράμε σε ενέργειες έτσι ώστε η ΠΔΕ να είναι μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις για το καλό του τόπου μας και της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της επερχόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης (industry 4.0). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόταση του rebrain western greece της Περιφέρειας για τον κόμβο ψηφιακής καινοτομίας.

Επίσης, ετοιμάζουμε μελέτη για το νέο Ερευνητικό Κέντρο με Ινστιτούτο αγροτοδιατροφής, ιατρικής, τεχνολογίας και πληροφορικής και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τη Γενική Γραμματεία τεχνολογίας και έρευνας προκειμένου να συσταθεί άμεσα.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ερώτηση: Το ευτύχημα της Πάτρας είναι ότι διαθέτει ζηλευτά ακαδημαϊκά team που συνδέουν άμεσα το έργο τους με τη νέα επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το τμήμα ΗΜΜΥ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Κουκούλι, που συνεργάζεται με  Google, Microsoft και πολλά άλλα μεγαθήρια, ανοίγοντας μάλιστα στους φοιτητές την “πόρτα” στον κόσμο της αγοράς. Πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τέτοια πανεπιστημιακά τμήματα;

Απάντηση: Μέσα από τη συμμετοχή σε κοινές δράσεις και σε κοινά Ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία Περιφέρειας – Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων, κάτι το οποίο προσπαθούμε μέσα από τις δράσεις μας να επιτύχουμε. Να τονίσω ότι τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να προσαρμόζουν τα προγράμματα σπουδών τους ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ CPMR

Ερώτηση:    Και κάτι τελευταίο κύριε Ζαΐμη. Πόσο πρακτικά ωφέλιμη μπορεί να είναι η συμμετοχή της ΠΔΕ στην Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR (Conference of Peripheral and Maritime Regions) στην οποία είστε Αντιπρόεδρος;

Απάντηση:   Τα οφέλη είναι σημαντικά καθώς υπάρχει σαφής αναβάθμιση της παρουσίας της ΠΔΕ σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Η CPMR αποτελεί σήμερα τον κυριότερο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Οργανισμό των ίδιων των Περιφερειών για τη δικτύωση τους και την προώθηση των θέσεων τους στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε κάθε συνάντηση συζητούνται τα προβλήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες και σε δεύτερη φάση δρομολογούνται προγράμματα με βάση τις ανάγκες που έχει η κάθε περιοχή. Συνεπώς προωθούμε έργα προς όφελος της Δυτικής Ελλάδος.

Κατά την πρόσφατη συμμετοχή μου σε σεμινάριο στη Βαρκελώνη οι θέσεις της ΠΔΕ, που συμμετείχε για πρώτη φορά,  όχι μόνο εισακούστηκαν αλλά ικανοποιήθηκαν, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την παρουσία μας.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή