Γκαζάκια, μολότοφ και βεγγαλικά σε σχολικές μονάδες της Πάτρας. Μία νέα τάση εκτόνωσης εξωσχολικών στοιχείων που διογκώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκαλεί προβληματισμό στις Αστυνομικές Αρχές και ήδη αποτελεί μέρος του σχεδιασμού των αρμόδιων Υπηρεσιών της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου τα περιστατικά να περιοριστούν και να εξαλειφθούν.
Αν και δεν είναι πυκνή η καταγραφή τους, το γεγονός και μόνο ότι σε συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα υπάρχουν εμπρηστικές επιθέσεις, αρκεί για να ληφθούν μέτρα και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.
«Είναι ένα δύσκολο και λεπτό ταυτόχρονα θέμα που χρειάζεται ειδικό χειρισμό. Μιλάμε για σχολικούς χώρους και κατά πάσα πιθανότητα ανήλικους δράστες. Δεν είναι εύκολο οι υποθέσεις αυτές να αντιμετωπιστούν όπως άλλες όπου δράστες είναι ενήλικοι και δρουν σε άλλους χώρους εκτός σχολικών μονάδων.
Για τους λόγους αυτούς η Αστυνομία κινείται με υπομονή, μεθοδικά και αθόρυβα» τονίζει στην «Πολιτεία» αστυνομικός με άριστη γνώση για τα συγκεκριμένα περιστατικά.
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Κοινή συνισταμένη σχεδόν όλων των περιστατικών αποτελεί η εκτίμηση ότι οι δράστες των εμπρηστικών επιθέσεων είναι ερασιτέχνες και χτυπούν σε ώρες που τα σχολικά συγκροτήματα είναι κλειστά.
Δεν θεωρείται επίσης πιθανό οι επιθέσεις να συνδέονται με οργανωμένες κινήσεις. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για περιστατικά που συνδέονται με εφηβικές συμπεριφορές με τους δράστες να σχεδιάζουν ενέργειες που σχετίζονται με τον χαρακτήρα και σύγχρονες τάσεις που επικρατούν σε ομάδες εφήβων.
Με δύο λόγια θέλουν με αυτό τον τρόπο κυρίως να εκτονώσουν συναισθήματα θυμού θεωρώντας πως κερδίζουν έδαφος στην ψυχολογία της επαναστατικής τους αυτοεκτίμησης.
Φυσικά και αυτό δεν δικαιολογεί τις πράξεις τους, ωστόσο αποτελεί παράμετρο που χρειάζεται ειδικούς χειρισμούς από την πλευρά των Αρχών.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Ότι και να συμβαίνει, οι πράξεις τους προκαλούν προβληματισμό και πολλές φορές φυσικά τρόμο στην εκπαιδευτική κοινότητα. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς εισπράττουν τις εμπρηστικές ενέργειες υπό τη μορφή του κινδύνου, ασχέτως αν όλες οι πράξεις καταγράφονται εκτός ωραρίου λειτουργίας των σχολικών συγκροτημάτων. Εντάσσουν δε στο κάδρο και την παρουσία δεκάδων εξωσχολικών σε σχολικές μονάδες, οι οποίοι περιορίζονται σε φθορές των εγκαταστάσεων και έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη συλλόγους Γονέων, εκπαιδευτικούς και την Αστυνομία.
ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Να σημειωθεί πως περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εξιχνιαστεί από αστυνομικούς, όπως για παράδειγμα επιθέσεις με βόμβες μολότοφ στο σχολικό συγκρότημα της Πλατείας Μαρούδα.
Υπάρχουν δε και περιοχές που παρακολουθούνται διακριτικά από αστυνομικούς προκειμένου να καταγραφεί η κινητικότητα εξωσχολικών σε σχολικά συγκροτήματα.
Να σημειωθεί τέλος που σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας κάποια από τα άτομα που εκδηλώνουν ανάλογη συμπεριφορά δεν αποκλείεται να ανήκουν σε κάποιες ομάδες αντιεξουσιαστών που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα.
Δεν αποκλείεται δηλαδή οι γνώσεις που έχουν για την κατασκευή βομβών με γκαζάκια, ή μολότοφ να τους έχουν διοχετευτεί από άτομα που γνωρίζουν και προέρχονται από τους συγκεκριμένους χώρους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ