Την ανάγκη επιβεβαίωσης μιας ενιαίας και συμπαγούς στάσης της πολιτειακής, πολιτικής αλλά και της εκκλησιαστικής ηγεσίας της χώρας για την διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας του 1821 και την απομόνωση όσων επιχειρούν να την παραποιήσουν, επισημαίνει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος σ’ επιστολή του που εστάλη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των κομμάτων και στην Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Ο κ. Παπαδόπουλος κοινοποίησε την επιστολή του και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων «η Ιστορία μας δεν τροποποιείται, δεν παραποιείται, δεν διαστρεβλώνεται και δεν επικαιροποιείται κατά το δοκούν και ανάλογα με τις περιστάσεις κάθε εποχής ή συγκυρίας. Και η Ιστορία μας έχει γράψει, με τον πιο αδιάσειστο και τεκμηριωμένο τρόπο, ότι η πρώτη πόλη της χώρας που απελευθερώθηκε από συντεταγμένες επαναστατικές δυνάμεις, απ’ τον τουρκικό ζυγό, στις 21 Μάρτη 1821, ήταν η πόλη των Καλαβρύτων».
Και προσθέτει: «Στις 17 Μαρτίου του 1821, οι συγκεντρωμένοι στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, πρόκριτοι, οπλαρχηγοί, καπεταναίοι και πλήθος αγωνιστών που είχαν συρρεύσει με αφορμή την εορτή του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου της πόλης των Καλαβρύτων, ορκίστηκαν ενώπιον του Επισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού στο παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, που έγινε το Ιερό Λάβαρο του Αγώνα και άρχισαν την πολιορκία της πόλης των Καλαβρύτων, την οποία απελευθέρωσαν στις 21 Μάρτη του 1821. Η ιστορική αλήθεια δεν μπαίνει σε καμία λογική διαπραγμάτευσης. Είναι μία και ακέραια, στέρεα και ζώσα, μακριά από πιθανολογήσεις, εκτιμήσεις και αυθαίρετες ερμηνείες. Και αυτή την αλήθεια έχουμε χρέος, οι πάντες και διαρκώς, να διαφυλάττουμε, να υπερασπιζόμαστε και να μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές».
Στην επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει, επίσης, ότι «φέτος, με αφορμή την αναπάντεχη υποβάθμιση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, αναζωπυρώθηκαν κινήσεις που αποσκοπούν στην πλαστογράφηση των ιστορικών γεγονότων. Κινήσεις που, απρεπώς και με ασέβεια στις ιστορικές μας παρακαταθήκες, επιχείρησαν και επιχειρούν να υποβιβάσουν δυο από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας.
Την απελευθέρωση των Καλαβρύτων, ως πρώτης πόλης στην Ελλάδα που εξεγέρθηκε και αποτίναξε τον ζυγό και την έναρξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα. Θα έλεγα ότι αυτές οι κινήσεις, που συμπίπτουν και με τα 200 χρόνια απ’ την Εθνική Παλιγγενεσία, είναι γραφικές και ανάξιες προσοχής, αν δεν συνοδεύονταν από την προβολή τους σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης, μη εξαιρουμένης και της δημόσιας τηλεόρασης. Κινήσεις προσβλητικές όχι μόνο προς τα Καλάβρυτα, αλλά κυρίως προς την ιστορική πραγματικότητα και αλήθεια».
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κάνει αναφορά και στην πρόσφατη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων. Όπως αναφέρει, «το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, ομοφώνως κατέληξε στην απόφαση να διαβιβαστεί στην πολιτειακή, πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της χώρας η ανάγκη μιας ενιαίας και συμπαγούς αντίδρασης απέναντι σε φαινόμενα που αποβλέπουν στην αλλοίωση της Ιστορίας μας. Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, το Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας στο απέναντι της Ιεράς Μονής λόφο, η φλόγα που σήμερα καίει στο ακοίμητο καντήλι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το φως του οποίου μεταφέρθηκε με λαμπαδηδρομία από την καντήλα της Αγίας Λαύρας κατά την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του μνημείου την 25η Μαρτίου 1932, είναι σύμβολα ταυτισμένα με την Εθνική μας Παλιγγενεσία, είναι κομμάτια της ψυχής του Έθνους μας, που δεν επιτρέπεται και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και για κανένα σκοπό να βεβηλώσει. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι σ’ αυτό το χρέος μας, στο χρέος της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και αλήθειας, στην υπεράσπιση των ιστορικών γεγονότων που η επιστήμη της Ιστορίας έχει τεκμηριώσει και τα οποία έχουν εντυπωθεί βαθιά στη συνείδηση κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά της γης, θα σας έχουμε συνοδοιπόρους, συμπαραστάτες και στην πρώτη γραμμή».
Στην επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος καταλήγει ως εξής: «Τα Καλάβρυτα και όλος ο Ελληνισμός δεν ζητούν κάτι περισσότερο απ’ την διαφύλαξη και προάσπιση της καταγεγραμμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης Ιστορίας του Έθνους μας. Την επιβεβαίωση της ενιαίας στάσης όλων μας έναντι όσων, διακόσια χρόνια μετά, επιχειρούν να θαμπώσουν την ιστορική αλήθεια, συνείδηση και μνήμη. Στο πλαίσιο αυτό, η δική σας συνδρομή, μ’ ενέργειες συμβατές και ευθύγραμμες της ιστορικής αλήθειας και δικαίωσης των Αγωνιστών του 1821, θα είναι πολύτιμη ώστε ν’ απομονωθούν, άπαξ δια παντός, οι φωνές που επιδιώκουν να μεταστρέψουν με ανακρίβειες την Ιστορία, παραβλέποντας ότι οι ανακρίβειες δεν γράφουν Ιστορία. Την Ιστορία την γράφουν τα γεγονότα. Και τα Καλάβρυτα είναι η αρχή του 1821. Η Ιστορία δεν αλλάζει, σε πείσμα όσων πιστεύουν το αντίθετο».