Πάτρα: «Καλπάζει» η αμφιβολία για το εμβόλιο της AstraZeneca – Καθημερινές ακυρώσεις

Facebook
Twitter
Κι ενώ ο εμβολιασμός των πολιτών συνεχίζεται ταχύρρυθμα με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο να έχει κάνει έστω την πρώτη δόση, ο ιός της αμφιβολίας γύρω από τα εμβολιαστικά κέντρα της Astra Zeneca, δεν λέει να κοπάσει.

Την περασμένη Παρασκευή η εθνική επιτροπή εμβολιασμών υιοθετώντας το «βρετανικό μοντέλο», αποφάσισε να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca, σε πολίτες 30 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η προσέλευση στα προγραμματισμένα ραντεβού με Astrazeneca είναι εμφανώς μειωμένη τις τελευταίες ημέρες, ενώ ανεμβολίαστο παραμένει το 35% άνω των 80 ετών.

Με στόχο καμία δόση να μην πάει χαμένη, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα σε νεότερους των 60, να εμβολιαστούν πρόωρα με Astrazeneca, εφόσον το επιθυμούν.

Στόχος έως τέλος Απριλίου να έχουν πραγματοποιηθεί 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί ενώ, μέχρι τις αρχές Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με μια δόση- όλοι οι άνω των 60 ετών, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες.

Από τις 8 το πρωί που έχει ανοίξει το εμβολιαστικό κέντρο της Καλλιθέας σχηματίζονται πολύ μεγάλες ουρές με πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί από τους 400 σε 600 την ημέρα με το ίδιο προσωπικό.

Παράλληλα με τους εμβολιασμούς, σε στάδιο κλινικών μελετών βρίσκεται το φάρμακο κατά της covid-19, που θα χορηγείται από το στόμα σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.

Ενθαρρυντικά είναι τα μέχρι στιγμής ευρήματα με την εταιρεία να είναι σε θέση μέχρι το καλοκαίρι να κάνει ανακοινώσεις σε σχέση με την ασφάλειά του. Θα μπορεί να χορηγείται με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ώστε να αναχαιτίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στον οργανισμό.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Πάτρα

Στην Πάτρα οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Από τις 120 όμως προγραμματισμένες δόσεις της τελευταίας βδομάδας, καθημερινά γίνονται 80-85, δηλαδή 30-35 άτομα ακυρώνουν μέσω του φαρμακοποιού ή του γιατρού τους τον εμβολιασμό, όταν αυτός γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σήμερα όμως, 17 άτομα, δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν το εμβολιαστικό κέντρο, για την επικείμενη ακύρωση.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα αυξημένου κινδύνου, που ανήκουν στην κατηγορία β ανεξαρτήτως ηλικίας.

70.000 δόσεις εμβολίου Johnson & Johnson

Μέχρι τέλος Απριλίου η χώρα αναμένεται να παραλάβει 70.000 δόσεις από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα πιθανότατα να φτάσει και μέσα στην εβδομάδα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα των 55-59 ετών.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top