Δασοκομάντο έχουμε, οχήματα για τα βουνά και μόνιμους πυροσβέστες δεν έχουμε…! – Δείτε τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής στην Πάτρα

Facebook
Twitter

του Αχιλλέα Ροδίτη

Και μπορεί οι 79 δασοκομάντο της Αχαΐας να ορκίστηκαν προ ημερών και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα επέμβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς, όμως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πατρών εξακολουθεί να είναι «απογυμνωμένη» από οχήματα «πρώτης γραμμής» αλλά και μόνιμο προσωπικό στις υπηρεσίες. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμασε ήδη μες το καλοκαίρι και δεν υπάρχει πλέον χρόνος να καλυφθούν κενά.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΕΡΤΑΚΗΣ
Ο Προέδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Βασίλης Φερτάκης

Ποιες πραγματικά είναι οι ελλείψεις σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Πολιτείας» και τα στοιχεία που επιβεβαιώνει ο Προέδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Βασίλη Φερτάκης;

Πρώτον: Παρότι ο στόλος της Π.Υ. Πατρών ανανεώθηκε προ μηνών με 28 νέα οχήματα, όμως ήταν όλα υδροφόρες. Που φυσικά χρειάζονταν αφού και σε αυτές υπήρχε έλλειψη, αλλά έλλειψη υπήρχε και υπάρχει, και σε ειδικά πυροσβεστικά οχήματα που να μπορούν να ανέβουν σε δύσβατες δασικές περιοχές, φτάνοντας κοντά στα πύρινα μέτωπα. «Τέτοια οχήματα δεν έχουμε στον βαθμό που χρειάζεται», σημειώνει ο κ. Φερτάκης.

Δεύτερον: Δεν υπάρχει επαρκές μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν τη θερινή περίοδο. Από τις 500 προσλήψεις, πανελλαδικά, επανδρώθηκε η 6η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων, δηλαδή οι δασοκομάντο. Αν κι ήταν να δοθούν μόλις 50 άτομα, αλλά με συνδικαλιστικές πιέσεις δόθηκαν 70 συν 10 μετακινούμενοι από τις υπηρεσίες της Πάτρας. Οι οποίες όμως ΔΕΝ ενισχύθηκαν με πρόσθετο προσωπικό. Έτσι, έχουμε δασοκομάντο, έχουμε και υδροφόρες, αλλά οχήματα για τα βουνά και κόσμο να τα επανδρώσει ταυτόχρονα ώστε να βγαίνουν όλες οι βάρδιές δεν έχουμε…! Για παράδειγμα, στην πρόσφατη φωτιά, στη Βούλα Αττικής, κλήθηκαν από το ρεπό τους 4 πυροσβέστες για να σταλούν στην Αθήνα!

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:

 307 Πυροσβέστες μείον… 6 «υπεράριθμους» και 10 δασοκομάντο!

γενικη φωτια

Η Πυροσβεστική δύναμη της Πάτρας είναι μικρότερη ακόμα και από πέρυσι! Λόγω των συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώθηκαν καθώς δεν προβλέπεται στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας.  Ένα οργανόγραμμα, βέβαια, απαρχαιωμένο αφού δεν έχει αλλάξει από το μακρινό… 1998. Τότε που η Δασοπυρόσβεση ήταν ξεχωριστός τομέας και δεν ανήκε ως αρμοδιότητα στην Π.Υ.. Σήμερα, Πυροσβεστική Υπηρεσία Πατρών είχε 307 άτομα ως μόνιμη δύναμη μάχιμων ανδρών πρώτης γραμμής. Με εξαίρεση ανώτερους αξιωματικούς κι όσους έχουν επιτελικό ρόλο.

Και λέμε «είχε», διότι βάσει του οργανογράμματος (1998) ακόμα κι αυτοί κρίθηκαν «ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ» . Άρα έξι χαρακτηρίστηκαν «ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ» σε άλλες υπηρεσίες της χώρας, συν του ότι ήδη 10 στελέχωσαν τους δασοκομάντο! Κι όσο για το σχέδιο που υπάρχει σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη; Θα κινηθούν προς την περιοχή δυνάμεις από όμορες περιοχές. Αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία άλλοι 23 πυροσβέστες κρίθηκαν «ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ», βάσει του ίδιου απαρχαιωμένου οργανογράμματος!

Μ’ άλλα λόγια, είναι να μην τύχει να έχουμε ταυτόχρονα συμβάντα στην Αχαΐα και ταυτοχρόνως σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

ΕΝΩ… ΕΙΧΑΜΕ ΕΤΟΙΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ

Το στοιχείο που δίνει ο κ. Φερτάκης για το κενό ανθρώπινου δυναμικού στην περιοχή, είναι: 150 άτομα τουλάχιστον! «Ακόμα και με τόσους, πάλι έλλειψη θα είχαμε αλλά θα ήμασταν σε καλύτερο επίπεδο», τονίζει. Κι όλα αυτά παρότι υπάρχουν οι εποχικοί πυροσβέστες που στην Πάτρα αριθμούν τα 70 άτομα και στην Αχαΐα τα 150 αλλά εδώ και καιρό δεν ικανοποιείται το αίτημα τους για μονιμοποίηση τους.

Οι… 3 ίσον… 2, Πυροσβεστικοί Σταθμοί της πόλης!

Και το έχουμε αναφέρει ξανά ότι στην Πάτρα το μείζον πρόβλημα, που είναι πάγιο αίτημα εδώ των συνδικαλιστών Πυροσβεστών, αφορά στην πραγματική αύξηση των Πυροσβεστικών Σταθμών της πόλης. Όχι σε αριθμό στα… χαρτιά, αλλά επί της ουσίας και σε επίπεδο δύναμης επέμβασης.

Την αποκάλυψη έχει κάνει από πέρυσι μέσω της «Πολιτείας» ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά, και εξακολουθεί να βροντοφωνάζει με κάθε ευκαιρία που του δίδεται. Διότι στην Πάτρα έχουμε τρεις Πυροσβεστικούς Σταθμούς θεωρητικά, αλλά στην πράξη μόλις έναν!

Ειδικότερα, κάτι που όλοι γνωρίζουν είναι ότι ως «μάχιμοι» Πυροσβεστικοί Σταθμοί της πόλης λογίζονται: Ο Π.Σ. στην οδό Ναυαρίνου, ο Π.Σ. της πλατείας Πυροσβεστείου και ο Π.Σ. στο παλιό λιμάνι της Πάτρας. Και σε όλους αυτούς προστίθεται φυσικά και η δύναμη της 6ης ΕΜΑΚ με έδρα την Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

Αλλά στην… πράξη:

ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Αλλά, ιδού ποια είναι η… αλήθεια στην πράξη. Από όλους τους προαναφερόμενους Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Πάτρας, μόνον ένας είναι σε ετοιμότητα και «μάχιμος». Και είναι αυτός της οδού Ναυαρίνου. Ο μεν Π.Σ. της πλατείας Πυροσβεστείου είναι γραφεία για τους επιτελείς, ενώ ο 2ος υποτιθέμενος Π.Σ. είναι το… Πυροσβεστικό πλοιάριο, στο παλιό λιμάνι. Ναι μεν αναγκαίο και χρήσιμο, αλλά μόνο σε περίπτωση φωτιάς σε πλεούμενο και όχι, φυσικά, σε κάποιο… δάσος!

Για να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να θυμίσουμε ότι ο ένας και μοναδικός Πυροσβεστικός Σταθμός καλείται να επέμβει (μαζί με την 6η ΕΜΑΚ) στον Δήμο Πατρέων. Τα όρια του οποίου, ως γνωστόν, έχουν διευρυνθεί με το σχέδιο «Καποδίστριας». Άρα η περιοχή εμβέλειας της Π.Σ. της Ναυαρίνου εκτείνεται από τα Καμίνια μέχρι και τον Ψαθόπυργο. Και από το άνω Σούλι και το Παναχαϊκό ως τη θάλασσα.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top