ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: «Μέτρα στήριξης για τις οικογένειες που καταβάλλουν φοιτητικά ενοίκια»

Facebook
Twitter

 

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων στήριξης στις οικογένειες που καταβάλλουν ενοίκια για φοιτητική στέγη», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς  Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, κλείνουμε επίσης ένα χρόνο που τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας τους. Ένας χρόνος γεμάτος αγωνία και αβεβαιότητα, που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης, με οικονομική επιβάρυνση χιλιάδων οικογενειών που διατηρούν με αιματηρές προσπάθειες όχι ένα αλλά σε πολλές περιπτώσεις και δύο φοιτητικά διαμερίσματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Μετά την απόφαση για εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι φοιτητές που σπούδαζαν εκτός του τόπου καταγωγής τους, επέστρεψαν στις οικογενειακές τους εστίες προκειμένου να ελαφρύνουν οικονομικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο στήριξης των οικογενειών αυτών, η Κυβέρνηση θέσπισε μέτρα για τη μείωση μισθωμάτων 40% στις φοιτητικές κατοικίες, για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Προϋπόθεση για τη μείωση αυτή είναι να θεωρούνται οι φοιτητές εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Αποτέλεσμα αυτού του περιορισμού είναι να αποκλείονται από τα μέτρα ενίσχυσης πολλές οικογένειες φοιτητών που έχουν πληγεί, δεδομένων των δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Συνεπώς, συνεχίζουν να πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις οικογένειες τόσο στο ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις, όσο και να εξασφαλίσουν τη διαβίωση τους.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς:

 -Προτίθεστε να λάβετε επιπλέον μέτρα στήριξης για τους γονείς που ακόμα καταβάλλουν ενοίκιο για φοιτητική στέγη ενώ έχουν πληγεί εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας;

– Προτίθεστε να προχωρήσετε σε φορολογικές ελαφρύνσεις, με εφαρμογή συγκεκριμένων κριτηρίων, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι έχουν εξαιρεθεί πολλές οικογένειες από την απαλλαγή του 40% των ενοικίων φοιτητικής στέγης;

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top