ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Άγιος Στέφανος: Ανοχύρωτη η φυλακή στον ιό, ξεπέρασαν τα 20 κρούσματα

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Η νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε κρατουμένους και υπαλλήλους έχει φέρει άνω-κάτω το Κατάστημα Κράτησης του Αγίου Στεφάνου Πατρών, λίγους μήνες μετά τον περασμένο Μάρτιο, οπότε περιέργως και παρά τα «αυστηρά» υποτίθεται μέτρα προστασίας, έκανε την εμφάνιση του εκεί το πρώτο κύμα του ιού.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι προέκυψαν περίπου 15 νέα κρούσματα, 14 σε έγκλειστους κρατούμενους μεταξύ αυτών και στον βαρυποινίτη Νίκο Παλαιοκώστα, (ο οποίος έχει μεταφερθεί 2-3 φορές στο νοσοκομείο σε μικρό χρονικό διάστημα), καθώς και ένα που αφορούσε σε σωφρονιστικό υπάλληλο. Όλοι τους, όμως, ασυμπτωματικοί.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 20 ενώ ακούγεται ότι υπάρχουν και τρεις με τέσσερις ακόμα περιπτώσεις που εμφάνισαν και συμπτώματα.

Η αγανάκτηση είναι έντονη στους εργαζόμενους, αν και σιωπηρή για… ευνόητους λόγους. Όμως τα δύο μεγάλα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα, είναι:

  • πρώτον, πώς προφυλάσσονται τώρα κρατούμενοι και υπάλληλοι και
  • δεύτερον, πώς μπήκε ο ιός στις φυλακές όταν υποτίθεται πως εξ αρχής λαμβάνονταν «αυστηρά» μέτρα και είχαν κοπεί και τα επισκεπτήρια.

Αλλά, επιπρόσθετα, και τι γίνεται με τον περίφημο εμβολιασμό, καθώς ακούγεται ότι η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει στην περίπτωση του Αγίου Στεφάνου. Παράδοξο καθώς αυτό συμβαίνει σε μια κλειστή – οργανωμένη δομή με 630 έγκλειστους και περί τους 100 υπαλλήλους (σωφρονιστικούς και εξωτερική φρουρά).

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ  

Όπως ανεφέρθη ήδη, η κατάσταση προξενεί ανησυχία στους υπαλλήλους οι οποίοι αντιδρούν, αλλά… χαμηλοφώνως. Η «Πολιτεία» παρουσιάζει την κατάσταση που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επικρατεί στις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου, καθώς επίσης και τα «καυτά» ερωτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους οι οποίοι δικαίως ανησυχούν και διαμαρτύρονται, έστω και όχι δημοσίως. Ας δούμε ποιες είναι οι αξιοσημείωτες πτυχές του θέματος:

  • Πρώτον, 12 θάλαμοι στην Α’ Πτέρυγα παραμένουν κλειστοί σε 24ωρη βάση λόγω της εμφάνισης νέων κρουσμάτων σε κρατούμενους (ανάμεσά τους και ο Ν. Παλαιοκώστας).
  • Δεύτερον, λέγεται ότι η ακριβής κατάσταση δεν προβάλλεται προς τα έξω γι’ αυτό και ουδέποτε ως σήμερα δεν υπήρξε κάποια επίσημη δημόσια ενημέρωση από την διοίκηση με λεπτομερή και ακριβή αριθμό κρουσμάτων, (όλα τα ρεπορτάζ είναι βάσει πληροφοριών από το ρεπορτάζ ή μέσω των κλιμακίων του ΕΟΔΥ).
  • Τρίτον, ο ΕΟΔΥ φροντίζει για την διενέργεια τεστ εντός της Φυλακής; Κι αν ναι, πότε διενεργήθηκε ο τελευταίος δειγματοληπτικός έλεγχος μετά τον περασμένο Μάρτιο; Διότι οι «κακές γλώσσες» λένε ότι δεν υπάρχει συνεργασία και δεν έχει γίνει κανένας έλεγχός από τον Μάρτη μέχρι σήμερα.
  • Τέταρτον, αναφορικά με τα κρούσματα που σχετίζονται με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, είναι όλες οι περιπτώσεις ασυμπτωματικές ή κάποιοι, αντιθέτως, ταλαιπωρούνται από έντονα συμπτώματα της νόσου;
  • Πέμπτο, τηρείται η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών και προληπτικής απομάκρυνσης των υπόλοιπων υπαλλήλων που ήρθαν σε άμεση επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ή γίνεται επίκληση… έλλειψης προσωπικού ώστε να μην γίνεται ιχνηλάτηση;
  • Έκτο, γιατί δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων; Υπάρχουν μέλη του προσωπικού που προέβησαν μόνοι τους σε διαδικασία εμβολιασμού;
  • Έβδομο, τα διαθέσιμα προστατευτικά μέσα επαρκούν;
  • Όγδοο, η Φυλακή είναι υπερπλήρης; Κι αν ναι, υπό ποιες υποδομές και ποιες συνθήκες κρατούνται σε προληπτική καραντίνα νεομεταφερόμενοι κρατούμενοι; Λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού εκεί κι αν ναι, ποια είναι αυτά τα μέτρα;
  • Ένατο, το Σωματείο των υπαλλήλων έχει διαπιστώσει «κακώς κείμενα», λάθη, παραλείψεις ή ελλείψεις εντός του καταστήματος κράτησης ή μήπως η μη παρέμβαση καταδεικνύει ότι όλα λειτουργούν άψογα; Κι αν ναι, τότε πώς εξηγούν οι συνδικαλιστές τον αριθμό κρουσμάτων;
  • Δέκατο, ενημερώνεται λεπτομερώς ο ΕΟΔΥ για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός των φυλακών Κι αν ναι, από ποιον;

Ο δεκάλογος των ερωτημάτων δυστυχώς δεν είναι ο μοναδικός. Οι απορίες θα αυξάνονται όσο δεν υπάρχει δημόσια ενημέρωση, με πρώτιστη το πώς εξασφαλίζεται στους κρατούμενους η ισότιμη πρόσβασή τους στην δημόσια Υγεία. Όλα αυτά, σε μια οργανωμένη δομή κράτησης, όπου μάλιστα δεν υπάρχει μόνιμος ιατρός στο ιατρείο, παρά μόνο ορισμένοι νοσηλευτές που λέγεται ότι πασχίζουν και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν.

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΥ

Στο θέμα παρενέβη και ο γιατρός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από την «Πολιτεία», όχι τόσο με την ιδιότητα του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο με την ιδιότητα του επιστήμονα που γνωρίζει καλά τον χώρο των φυλακών Αγίου Στεφάνου τον οποίο υπηρέτησε εθελοντικά επί πολλά χρόνια, άρα είναι γνώστης του χώρου και των νοοτροπιών.

Markou

Ο ίδιος δήλωσε σχετικά: «Το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας αντικατοπτρίζεται στα σωφρονιστικά της καταστήματα. Η κατάσταση στις Φυλακές του ‘Αγ. Στεφάνου’ είναι παρόμοιες με αυτές στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Υπερπληθυσμός, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και υποστελέχωση της υγειονομικής μονάδος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την περίοδο της πανδημίας, η Φυλακή δεν διέθετε κανέναν μόνιμο μάχιμο γιατρό, αλλά μόνο περιοδικά επισκέπτες γιατρούς και έναν αγροτικό και παράλληλα, έχει υποστελεχωμένο το λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Η Γ.Γ. Αντι-εγκληματικής Πολιτικής δεν φρόντισε στοιχειωδώς την ποιότητα ζωής των κρατουμένων, ούτε ακόμα αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Για εμβολιασμούς ούτε να γίνεται λόγος. Αποτέλεσμα είναι τα περιοδικά αυξημένα κρούσματα κορωνοιού, όπως τώρα. Πριν δυο μήνες οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα της Πάτρας, αλλά δυστυχώς έκτοτε δεν έχουμε κανένα νέο. Σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την Πάτρα ζουν 700 περίπου άνθρωποι σε συνθήκες απερίγραπτες. Κανείς δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος».

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top