ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογία: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό αγγείο 2.300 ετών – Το χρησιμοποιούσαν για μαγεία

athena agora
Ένα πήλινο αγγείο 2.300 ετών που περιείχε τα οστά ενός κοτόπουλου, είναι πιθανότατα ένα ακόμα παράδειγμα των περίφημων «κατάδεσμων» της αρχαίας Ελλάδας, σύμφωνα με τη Τζέσικα Λάμοντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Το εύρημα αυτό αποκαλύπτει νέα στοιχεία, για το πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη «μαγεία», εκείνη την εποχή.

Το αγγείο βρέθηκε κάτω από το δάπεδο του κτιρίου με βιοτεχνίες στην αρχαία Αγορά της Αθήνας.

«Το δοχείο περιείχε το διαμελισμένο κεφάλι και τα κάτω άκρα ενός νεαρού κοτόπουλου», έγραψε η Λάμοντ σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Hesperia».

«Πάνω στο αγγείο είναι χαραγμένα 55 ονόματα, δεκάδες από τα οποία τώρα είναι δυσδιάκριτα», έγραψε η καθηγήτρια, σημειώνοντας ότι η επιγραφή φαίνεται πως περιέχει τη λέξη «δένουμε».

Το σιδερένιο καρφί που βρέθηκε μαζί με το κοτόπουλο μέσα στο αγγείο, έπαιξαν πιθανώς ρόλο στην κατάρα. Τα καρφιά χρησιμοποιούνταν στις αρχαίες κατάρες και «είχαν μια ανασταλτική δύναμη και ακινητοποιούσαν συμβολικά ή περιόριζαν τις ικανότητες των θυμάτων της κατάρας», έγραψε η ερευνήτρια.

Το κοτόπουλο δεν ήταν μεγαλύτερο από 7 μηνών όταν το έσφαξαν και αυτοί που «έδεσαν» την κατάρα ίσως ήθελαν να μεταδώσουν την αδυναμία του νεοσσού στα θύματα των οποίων τα ονόματα είναι γραμμένα στο αγγείο, έγραψε η Λάμοντ.

«Η τελετουργική διάταξη ανήκει στη σφαίρα των αθηναϊκών κατάδεσμων και είχε στόχο να ‘δέσει’ ή να καταστείλει τις φυσικές και διανοητικές ικανότητες των κατονομαζόμενων ατόμων» γράφει η Λάμοντ.

Κοντά στο αγγείο βρέθηκαν υπολείμματα φωτιάς με οστά ζώων, οι οποίες ενδεχομένως αύξαναν τη δύναμη της κατάρας.

You may also like

Comments are closed.