ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

AstraZeneca: 5 περιπτώσεις του συνδρόμου σε 905.915 εμβολιασμούς – Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια

Facebook
Twitter
Χωρίς αλλαγές στα ηλικιακά όρια για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca συνεχίζεται το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών έναντι της COVID-19 στη χώρα μας.

 

H επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού, κατέληξε στην απόφαση να συστήσει τη συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, βάσει του οποίου το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε όλους άνω των 30 ετών.

«Η επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS) μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες κάτω των 50 ετών», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια mRNA, που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο θρόμβωσης, είναι διαθέσιμα στα άτομα όλων των ηλικιών για τις οποίες έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός.
Όπως άλλωστε ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30 έως 34 ετών, όπως συνέβη χθες και για τα άτομα 35 έως 39 ετών.
Επιπλέον, παραμένει η οδηγία και οι δύο δόσεις να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο, εκτός από τις περιπτώσεις εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία, μετά την πρώτη δόση. Άλλωστε, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, η εμφάνιση του συνδρόμου TTS είναι ακόμα πιο σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Είναι ενδεικτικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δεύτερων δόσεων καταγράφηκαν μόλις 15 περιπτώσεις.

 

Οι περιπτώσεις

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, έως σήμερα και σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις του συνδρόμου, μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στη χώρα μας. Από τις περιπτώσεις αυτές οι τέσσερις εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μία σε άνδρα ηλικίας 35 ετών.

Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα κατέληξε.

«Συγκριτικά σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες, 62 γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου COVID-19 και 28 κατέληξαν», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας από τη Μυτιλήνη που κατέληξε πριν από λίγα 24ωρα έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία, σύμφωνα με τον ΕΟΦ δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Η αναλογία του συνδρόμου προς το σύνολο των εμβολιασθέντων στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 30 έως 39 ετών είναι 1,58 ανά 100.000 εμβολιασμού (1,8/100.000 στην Ε.Ε.) και στην ηλικιακή ομάδα 40-49 2,28 ανά 100.000 πληθυσμού (2,1/100.000 στην Ε.Ε.).

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top