ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Φ. Λιάκος: «Τραγική η κατάσταση των παραγωγών – Σαπίζει η πατάτα στα χωράφια»

Facebook
Twitter
Ο πρώτος των πρώτων σε σταυρούς, Δημοτικός Σύμβουλος Δυτικής Αχαΐας και γνωστός επιχειρηματίας, Φίλιππας Λιάκος, περιγράφει τη δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της περιοχής και ζητά την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Δυστυχώς η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί πατάτας είναι για μια ακόμη φορά, τραγική! Ο πρωτογενής τομέας ιδιαίτερα στη Δυτική Αχαΐα, τείνει να εξαφανιστεί. Μεγάλη ποσότητα της παραγωγής μας, σαπίζει στα χωράφια, ενώ η ποσότητα που προωθείται για την αγορά, πωλείται στην εξευτελιστική τιμή των 8 λεπτών!

Όπως γίνεται αντιληπτό με αυτή την χαμηλή τιμή πώλησης είναι αδύνατον όχι μόνο να καλύψουμε το κόστος της παραγωγής, αλλά και τα πάγια λειτουργικά μας έξοδα και τις λοιπές οικονομικές μας υποχρεώσεις σε εφορία, ΕΦΚΑ, κ.α.

Συνυπολογίζοντας το γεγονός της μείωσης των εξαγωγών κατά 35% και της μείωσης κατά 30% της εσωτερικής κατανάλωσης, φτάνει κάποιος εύκολα στο συμπέρασμα της οικονομικής εξαθλίωσης των αγροτών του κάμπου μας.

Στην ίδια μοίρα, βρίσκονται και οι παραγωγοί στους άλλους τομείς.
Να σας υπενθυμίσω ότι ακόμη δεν έχουν λάβει τη στρεμματική ενίσχυση οι αμπελουργοί, παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε από τους αρμοδίους.
Τα απανωτά lockdown δυσχέραναν την κατάσταση, την οποία η Πολιτεία, οφείλει να αναστρέψει αν θέλει ακόμα να υφίσταται πρωτογενής τομέας.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Πολιτεία και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλουν να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για την στήριξη του παραγωγικού τομέα και της καλλιέργειας της πατάτας, στην οποία η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας έχει μεγάλο μερίδιο. Χωρίς έμπρακτη βοήθεια δεν θα καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ζητούμε έκτακτη χρηματική ενίσχυση και σε αυτό θέλουμε να έχουμε πάλι δίπλα μας, όπως και στον προηγούμενο αγώνα μας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θόδωρο Βασιλόπουλο.
Η βοήθεια των οποίων την προηγούμενη φορά, ήταν καταλυτική και τους ευχαριστώ θερμά.
Ζητώ πρωτίστως, την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα κάνω οτιδήποτε απαιτηθεί, ώστε για μια ακόμη φορά, να ακουστεί η φωνή των αγροτών μας και τα δίκαια αιτήματά τους. Σε αυτό τον αγώνα και πάλι κανείς μας δεν περισσεύει. Σας ευχαριστώ».
Φίλιππας Λιάκος
Δημοτικός Σύμβουλος
φωτό αρχείου
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top