ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Έφοδοι στην «Κιβωτό του Κόσμου»: Εξετάζουν λογαριασμούς, θυρίδες, δωρεές – Μια σύλληψη στην Καλαμάτα

kivotos tou kosmou
Εφόδους αυτή την ώρα στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» σε Πωγωνιανή και Καλαμάτα, διενεργεί η οικονομική αστυνομία, καθώς και ελέγχους σε λογαριασμούς και θυρίδες.

Στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε έφοδος, όπου για μια ώρα η Ασφάλεια στη δομή της Κιβωτού διενεργούσε ελέγχους κατόπιν εντολής της Οικονομικής Αστυνομίας. Κατά την διάρκεια της έρευνας εντόπισαν ένα όπλο σε ένα κλειδωμένο συρτάρι. Η τωρινή υπεύθυνης της δομής υποστήριξε πως δεν είναι δικό της το όπλο και το είχε εκεί και ο προηγούμενος εργαζόμενος.

Τελικά, από τις εγκαταστάσεις, οι αρμόδιοι πήραν κούτα με έγγραφα και ζήτησαν από δύο ανθρώπους της δομής, ανάμεσα στους οποίους και η υπεύθυνή της, να τους ακολουθήσουν στο Αστυνομικό Τμήμα. Κατόπιν, συνελήφθη η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός. Στο μεταξύ, σκισμένες αποδείξεις και άλλα έγγραφα βρέθηκαν σε κάδο ανακύκλωσης έξω από τη δομή.

Σε Παγώνιανη και Κόνιτσα επίσης πραγματοποιούνται έλεγχοι των Αρχών. Έμφαση δίνεται στους ελέγχους σε λογαριασμούς και θυρίδες.

Αντίστοιχη έρευνα έγινε την Πέμπτη και στη δομή της Χίου, κατόπιν εντολής της Αρχής, στο μικροσκόπιο της οποίας μπαίνουν τα οικονομικά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, των τελευταίων πέντε ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή της λειτουργίας της, μέχρι και σήμερα, από χορηγίες, φέρονται να μπήκαν στα ταμεία περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως τα μεγαλύτερα ποσά φέρονται να δόθηκαν από το 2014-2015 και μετά όταν η «Κιβωτός» άρχισε να γίνεται γνωστή.

Ο έλεγχος επικεντρώνεται στις δαπάνες, εάν τηρήθηκε η διαδικασία, ή εάν μπήκαν και χρήματα απευθείας σε λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων.

Ερευνάται  για παράδειγμα εάν δημιουργούνταν εικονικές δαπάνες, μέσω εκδηλώσεων παραδείγματος χάριν που υπερκοστολογούνταν. Η έρευνα αφορά και την μισθοδοσία των 150 περίπου εργαζομένων.

Την ίδια ώρα από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικους χρήματος, ελέγχονται λογαριασμοί και θυρίδες.

Ήδη από τρία έμπειρα στελέχη της Αρχής μελετώνται τα πρώτα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για δέκα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης στη δομή, αλλά και στενούς συγγενείς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής από τον έλεγχο, έχουν εντοπιστεί 2 εκατ. ευρώ της Κιβωτού τα οποία διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Και οι δύο ήταν διαχειριστές επίσης σε μία τουλάχιστον θυρίδα, στην οποία, μετά το άκουσμα των καταγγελιών, φέρεται να πήγε η πρεσβυτέρα προκειμένου να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν σε άλλη θυρίδα που άνοιξε.

Με επείγουσα παραγγελία της Αρχής, θα διακριβωθεί αν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί και στο εξωτερικό οπότε και θα ζητηθούν στοιχεία για τις κινήσεις τους.

Παράλληλα, θα διαπιστωθούν άμεσα τα ακίνητα που διαθέτει η ΜΚΟ αλλά και τα πρόσωπα που έχουν «κομβικά» καθήκοντα στη δομή προκειμένου να εξακριβωθεί εάν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο πρώην δήμαρχος της Χίου Μάρκος Μέννης τονίζει:

«Υπογράψαμε εγώ με την πρεσβυτέρα το συμβόλαιο για την παραχώρηση για 20 χρόνια στην Κιβωτό του Κόσμου. Στην συνέχεια μας πλησίασε ο τότε αντιδήμαρχος, ο Νίκος ο Νύχτας, και μας ζήτησε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τον πάτερ Αντώνιο και πράγματι μετά από διαπραγματεύσεις αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με την μόνη υποχρέωση της Κιβωτού του Κόσμου να πληρώσει το δάνειο που είχαμε λάβει προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η αξία του οποίου έφτανε τα 22.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περίπου 1.700 ευρώ τον μήνα. Αυτό έγινε τα δύο πρώτα χρόνια. Δυστυχώς όμως ούτε ο πάτερ Αντώνιος, είτε η πρεσβυτέρα, παρουσιαζόταν στο τηλέφωνο ή να μας στείλει ένα έγγραφο. Το μόνο που μου μετέφεραν ήταν ότι ο πάτερ Αντώνιος ήθελε να του μεταβιβάσουμε κατά κυριότητα το έπος στην Κιβωτό του Κόσμου. Η Χίος στήριξε με όλες της τις δυνάμεις την λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου, παρότι θα ομολογήσω ότι ο πάτερ Αντώνιος δεν ήταν εντάξει στις συμφωνίες.

Μαρτυρία – σοκ: «Με έβαζαν στο κλουβί για τα παπαγαλάκια»

Παράλληλα, η Εισαγγελία ανηλίκων εξετάζει και τρίτη καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης. Ερευνώνται ακόμη τρεις περιπτώσεις παιδιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Συγκλονιστική η είναι η περιγραφή ενός 8χρονου αγοριού, που καταγγέλει μαζί με την μητέρα του, ότι κακοποιήθηκε στη δομή του Βόλου.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως όταν έκανε αταξίες τον ξεχνούσαν για ώρες μέσα στο κλουβί για τα παπαγαλάκια, του έδιναν χαλασμένο φαγητό και τον χτυπούσαν.

«Μια φορά με είχανε βάλει, ήτανε βράδυ. Έκανα χαζομάρες και μου είπε μια κυρία ότι η συμπεριφορά σου… Με έβαλε μέσα στο κλουβί και μετά μου είπε ότι «η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί. Με γρατζούναγε στη πλάτη», λέει σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

Στην έδρα της Οργάνωσης στον Κολωνό υπήρξε συνάντηση της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου με την πρόεδρο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Επετράπη στους γονείς απο τη Συρία να δουν τα παιδιά τους – Τα ζητούν πίσω

Συνάντηση με τα παιδιά τους κατάφεραν να πραγματοποιήσουν οι γονείς από την Συρία, που το πρωί της περασμένης Δευτέρας, είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες, έξω από το κτίριο του Κολωνού, για κακοποίηση τους.

«Εδώ είναι ένα τέσσερα χρόνια και το κορίτσι οχτώ χρόνια. Ναι, θέλω να τα πάρω μαζί μου. Ήθελε να έρθει μαζί μου το παιδί. Όπως υποστήριξαν τη Δευτέρα αναμένεται να ζητήσουν από την εισαγγελία ανηλίκων να γίνει ανάκληση της πράξης αναδοχής στην κιβωτό του κόσμου και να τα πάρουν πίσω» δηλώνει πατέρας.

«Ναι είμαι χαρούμενη. Δύο χρόνια είχα να τα δω. Μιλάγαμε στο τηλέφωνο και μου έλεγαν κάποια στιγμή θα έρθεις» δήλωσε μητέρα.

You may also like

Comments are closed.