ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Έκτη η Δυτική Ελλάδα στην απονομή εκκρεμών συντάξεων

suntaksi

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στην 6η θέση στην απονομή των νέων συντάξεων, μεταξύ όλων των περιφερειών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι αυτή που κρατάει τα σκήπτρα της ταχύτερης απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας, καθώς έχει εκδώσει το 96,45% των εκκρεμών κύριων συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από το 2016. έως και τις 31 Ιουλίου 2022. Εκτός από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην πρώτη πεντάδα με τις υψηλότερες επιδόσεις στην έκδοση εκκρεμών κύριων συντάξεων (για αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο προαναφερθέν διάστημα) περιλαμβάνονται οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, κατά το διάστημα 1/1/2016-31/7/2022, 95,61%, Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 95,59%, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 94,84% και Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό 94,50%. Αμέσως μετά ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας, η οποία έχει προχωρήσει στην έκδοση του 94,31% των εκκρεμών κύριων συντάξεων και έπονται οι Περιφέρειες Ηπείρου και Κέρκυρας με ποσοστό ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, κατά το διάστημα 1/1/2016-31/7/2022, 94,17%, Αττικής με ποσοστό 92,95%, Πελοποννήσου με ποσοστό 92,38% και Θεσσαλίας με ποσοστό 92,32%, ενώ τις δύο τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Περιφέρειες Κρήτης με ποσοστό 91,55% και Βορείου Αιγαίου με ποσοστό 88,69%.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές του e-ΕΦΚΑ, τα αποτελέσματα των επιδόσεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τον όγκο των αιτήσεων που δέχονται και επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα ανά Περιφέρεια. Για παράδειγμα, ο Νομός Αττικής διαχειρίζεται περισσότερες συνταξιοδοτικές υποθέσεις συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια της χώρας.

Γιώργος Κυριακόπουλος, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων: «Το ζητούμενο είναι οι εργαζόμενοι να παίρνουν την πραγματική σύνταξη»

«Πράγματι έχουν μειωθεί η εκκρεμότητες στις συντάξεις όμως με βάση το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τις fast track συντάξεις, δημιουργείται μια ακόμα κατηγορία, αυτή της προσωρινής σύνταξης. Δηλαδή, όταν ένας ασφαλισμένος έχει δύο και τρία ταμεία, όταν δικαιούται σύνταξη με το ένα ταμείο, παίρνει αυτή και περιμένει δύο και τρία χρόνια να καθαριστούν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι παίρνει πολύ μικρότερη σύνταξη από αυτή που δικαιούται. Κάθε εργαζόμενος όταν τελειώνει τον εργασιακό του βίο, θέλει να παίρνει την πραγματική του σύνταξη. Αυτός είναι ο στόχος και αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο της Πολιτείας και του ΕΦΚΑ για να έχουμε ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα εμπιστεύονται οι πολίτες και να μην ταλαιπωρούνται».

You may also like

Comments are closed.