ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Εκτόξευση μεγεθών για τις εταιρείες του κλάδου πληροφορικής

Facebook
Twitter
digital_transformation_shutterstock-768x480

Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν οι εταιρείες Πληροφορικής κατά τη χρήση του 2023, που είναι και η τελευταία κατά την οποία οι μετοχές δύο εταιρειών με συνολική κεφαλαιοποίηση 886 εκατ. ευρώ, της Epsilon Net και της Entersoft, διαπραγματεύονται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Τα καλά μεγέθη του κλάδου αποδίδονται στην αύξηση των συμβολαίων για την επαναλαμβανόμενη παροχή προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής σε συνέχεια της περαιτέρω ψηφιοποίησης των διαδικασιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αλλά και στις εξαγορές, κατά τα τελευταία χρόνια, μικρών εταιρειών από μεγαλύτερους παίκτες. Πώς όμως διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις των εταιρειών πληροφορικής κατά την περασμένη χρήση, σε ετήσια βάση σύγκρισης;

H Epsilon Net, της οποίας η μετοχή θα τεθεί εκτός χρηματιστηρίου, μετά την εκτιμώμενη επιτυχή ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από τον ιδρυτή της Ι. Μίχο, την Εθνική Τράπεζα και το fund General Atlantic, ενίσχυσε σε διψήφια ποσοστά τα μεγέθη της. Μετά την εφαρμογή της λογιστικής αποτύπωσης για τα stock option, o τζίρος αυξήθηκε κατά 24%, σε 93,2 εκατ. ευρώ, και η καθαρή κερδοφορία κατά περίπου 59%, σε 20 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εμφανίζει ταμειακά διαθέσιμα 25,4 εκατ. ευρώ και αρνητικό καθαρό δανεισμό 6,8 εκατ. ευρώ, προσβλέποντας σε ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω, μεταξύ άλλων, της υποχρεωτικής διασύνδεσης των POS με τα συστήματα τιμολόγησης και την επέκταση της ψηφιακής κάρτας.

H Entersoft, της οποίας η έξοδος δρομολογείται από το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας περιέλθει υπό τον έλεγχο του Olympia Group και του fund Imker Capital, ενίσχυσε, πέρυσι κατά 28%, σε 38 εκατ. ευρώ τα έσοδα και κατά 28% τα καθαρά κέρδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, πραγματοποίησε, ήδη, σχεδόν το ένα τρίτο του περυσινού τζίρου, που αντιστοιχεί σε 11,3 εκατ. ευρώ. Τέλη 2023 διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 11,1 εκατ. ευρώ, τα οποία ανήλθαν σε 12,3 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο. Ο δανεισμός της διαμορφώνεται σε 8,3 εκατ. ευρώ.

Η Unisystems, θυγατρική του ομίλου Quest του οποίου η κεφαλαιοποίηση είναι της τάξεως των 631,5 εκατ. ευρώ, πέρυσι ενίσχυσε κατά 22,4%, σε 215,2 εκατ. ευρώ, τον τζίρο, κατά 18,8%, σε 19 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) και τα καθαρά κέρδη κατά 27%, σε 12,2 εκατ. ευρώ.

Η Profile πέρυσι αύξησε τον τζίρο κατά 20%, σε 30,1 εκατ. ευρώ, με τη διοίκησή της να εκτιμά πως φέτος το μέγεθος αυτό θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα διπλασιαστεί (60 εκατ. ευρώ) το 2026. Τοποθετεί ακόμη την αξία του ανεκτέλεστου υπολοίπου υπογεγραμμένων συμβάσεων σε 130 εκατ. ευρώ από 85 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ τα έτη 2023 και 2022 αντίστοιχα.

H Performance Technologies διεύρυνε κατά 38%, σε 57,7 εκατ. ευρώ, τον τζίρο και κατά 23,3% τα καθαρά κέρδη, με τον καθαρό δανεισμό της να είναι αρνητικός (-8,6 εκατ. ευρώ). Η εισηγμένη δρομολογεί την εισαγωγή της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Space Hellas αύξησε το 2023 κατά περίπου 23%, σε 148 εκατ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών και κατά 66,3%, σε 17,5 εκατ. ευρώ, τα Ebitda. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 4,3%, σε 4,8 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό να ανέρχεται σε 47,7 εκατ. ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top