ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πάτρα: Επιχείρηση αναβάθμισης της πλατείας Εθνικής Αντίστασης! ΦΩΤΟ

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τα κακώς κείμενα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην πλ. Όλγας). Από τους κινδύνους, για όποιον περαστικό, μέχρι την ασχήμια και την εγκατάλειψη της. Μέχρι τα σπρέι και τα συνθήματα, που είχαν μετατρέψει… παγκάκια, αγάλματα και παιδική χαρά σε κάτι το αποκρουστικό, μειώνοντας την αισθητική και υποβαθμίζοντας την κεντρική – ιστορική πλατεία, αλλά και ευρύτερα το τμήμα αυτό του κέντρου της Πάτρας.

Φαίνεται όμως ότι… κάτι έχει αρχίσει να κινείται προς το καλύτερο. Μια προσπάθεια να καλυτερεύσει η κατάσταση στην πλατεία αλλά με εμπόδια που ακόμα υπάρχουν. Και απαιτούν εντατική αστυνόμευση και συνεχής φροντίδα, για να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα και οι πατρινοί να απολαμβάνουν μια πλατεία αναβαθμισμένου επιπέδου.

Ο υπάλληλος του Δήμου καθημερινή πια εικόνα στην πλατεία
Ο υπάλληλος του Δήμου, καθημερινή. πια εικόνα στην πλατεία

Ωστόσο, το φωτορεπορτάζ της «Πολιτείας», από το πρωί της περασμένης Τρίτης, αποδεικνύει ότι άρχισε να αναφαίνεται ένα «φως» στην άκρη του τούνελ. Από την μια, ο Δήμος Πατρέων που έχει ξεκινήσει εντατικές προσπάθειες καθαρισμού και περιποίησης. Και από την άλλη, η ιδιωτική πρωτοβουλία, που επενδύει χρήματα και συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας. Συνολικά 16 καταστήματα εστίασης λειτουργούν περιμετρικά της πλατείας. Το εσωτερικό της άρχισε να γεμίζει με τραπεζοκαθίσματα, σε μια κίνηση ώστε η πλατεία να γίνει πιο ανθρώπινη και ελκυστική.

Ο ανδριάντας του Α. Μιχαλακόπουλου χωρίς συνθήματα...
Ο ανδριάντας του Α. Μιχαλακόπουλου, χωρίς συνθήματα…

Οι επιχειρηματίες καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να επαναφέρουν τους πατρινούς, σε μια από τις ωραιότερες πλατείες της πόλης, με το περισσότερο πράσινο συγκριτικά με άλλους κοινόχρηστους χώρους στο ιστορικό κέντρο. Μόνη τους ελπίδα είναι να συνεχιστεί και να ενταθεί ο καθαρισμός και η φροντίδα από τον Δήμο, αλλά και αυτό να συνδυαστεί από την ενίσχυση της απαραίτητης αστυνόμευσης, ώστε να εκλείψουν και τα τελευταία φαινόμενα βανδαλισμών.

Φωτιστικά στο ψηλότερο σημείο

ΜΠΗΚΑΝ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΤΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ

Καθαρίστηκαν συνθήματα, αλλά μένουν πολλά ακόμα…

Μπαίνοντας στην πλατεία, πρωί – πρωί, είδαμε τον εργαζόμενο του Δήμου να καθαρίζει. Διαπιστώσαμε ότι ο τομέας Πρασίνου επιχειρεί καθημερινά επί της πλατείας, για να διατηρήσει τα δέντρα και το πράσινο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Μακάρι να είχε ικανοποιηθεί το αίτημα μας, για το οποίο φωνάζουμε όσο πιο δυνατά γίνεται, να έχουμε επαρκές προσωπικό. Τότε θα βλέπατε βελτίωση! Σε αυτήν και σε όλες τις πλατείες και σε κάθε κοινόχρηστο χώρο…», δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μιχάλης Αναστασίου.

Ταυτόχρονα, ο τομέας ηλεκτροφωτισμού ανέβασε σε ύψος τα φωτιστικά σώματα ώστε να είναι πιο δύσκολος ο επιχειρούμενος βανδαλισμός από περιθωριακά άτομα. Ενώ απλώθηκαν φωτιστικά με καλώδια, πάνω από τα δένδρα, σε μια προσπάθεια να απλώνεται διάχυτο φως στο κεντρικότερο σημείο της πλατείας τα βράδια.

IMG 2305

Επίσης, και ιδιαιτέρως σημαντικό, είναι ότι επιτέλους καθαρίστηκε από τα συνθήματα ο… έρμος ανδριάντας του πρώην Πρωθυπουργού (1924 – 1925) Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Καθαρίστηκαν και πολλά ακόμη στις παιδικές χαρές. Απομένει όμως πολλή δουλειά. Στο Άγαλμα της Δόξας (έργο του 1928 από τον γλύπτη Αντ. Σώχο) αλλά και στο γλυπτό της Νύμφης με το κέρας της Αμάλθειας (δημιουργημένο τον 19ο αιώνα από τον Γάλλο γλύπτη Πιέρ Λουασόν – (πού να φανταζόταν τη σημερινή του εικόνα…!).

Για δεξιά στήλη στο πάνω κείμενο

ΟΜΩΣ «ΘΕΛΕΙ» ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ…

Άρπαξαν τις λάμπες, σ’ ένα βράδυ…

Βέβαια, στον ιδεατό στόχο μιας όμορφης και ήσυχης πλατείας, προφανώς ακόμα δεν έχουμε φτάσει. Και μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Έτσι, αν και άρχισαν να μειώνονται τα φαινόμενα βανδαλισμών, εν τούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν έστω με καθοδική τάση. Το πιο τρανταχτό περιστατικό ήταν αυτό που συνέβη με τα καινούργια φωτιστικά σώματα. Αν και οι εργαζόμενοι του Δήμου τοποθέτησαν τις τέσσερις λάμπες στο πανύψηλο φωτιστικό, στο κάτω μέρος της πλατείας, κάποιοι… βρήκαν τον τρόπο (άγνωστο πώς) και τις άρπαξαν μέσα σ’ ένα βράδυ! Δευτέρα βράδυ τοποθετήθηκαν οι λάμπες και Τρίτη πρωί ήταν… εξαφανισμένες! Και είναι ένα από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η «αισθητή παρουσία της αστυνομίας στην πλατεία, ιδίως τα βράδια», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι πέριξ επαγγελματίες.

για δεξιά στήλη στο κάτω κείμενο

Πήραν μέχρι και τραπεζοκαθίσματα

Άλλο περιστατικό, που συνέβη πριν από δέκα περίπου ημέρες, ήταν η έκπληξη που δοκίμασε ιδιοκτήτης καφετέριας όταν πήγε το πρωί να ανοίξει το μαγαζί του και αντίκρισε να λείπουν από την πλατεία δύο με τρία τραπέζια του καταστήματός του, μαζί με 4-5 καρέκλες! Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν στάθηκαν εμπόδιο οι αλυσίδες με τις οποίες τα είχε δέσει μαζί με άλλα, ούτε φυσικά το λουκέτο. Οι επιτήδειοι τα είχαν κόψει και είχαν πάρει αυτό που ήθελαν. Όσο για τα τραπεζάκια; Βρέθηκαν εντός της πλατείας, σε απόσταση λίγων μέτρων. Στο κεντρικό σημείο της πλατείας, που τα βράδια παραμένει στέκι περιθωριακών ατόμων…

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top