ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται ειδοποιητήρια για χιλιάδες παλαιές φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος – Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις

aade06a 1

«Ραβασάκια» -μέσω email- με φόρους και πρόστιμα στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζόμενων και συνταξιούχων, μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ επαγγελματιών και επιχειρήσεων, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας καθώς και περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα.

Ήδη, 89.494 ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά για να απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2018 έλαβαν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ με την οποία καλούνται να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο έτος και το πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών.

Σε πρώτο πλάνο για την ΑΑΔΕ είναι φορολογικές υποθέσεις, κυρίως από το 2017, που παραγράφονται στο τέλος του 2023. Τα «ραβασάκια» που ήδη στέλνονται αφορούν φορολογικές αμαρτίες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ. Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων εσόδων και εξόδων, γνωστές και ως Μ.Υ.Φ καταργήθηκαν το 2021, όταν τέθηκε σε ισχύ η ψηφιακή υποβολή των φορολογικών στοιχείων εσόδων στην πλατφόρμα myDATΑ.

Επίσης ειδοποιήσεις λαμβάνουν και φορολογούμενοι που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

Επιπρόσθετα υπό διερεύνηση βρίσκονται και παλαιότερες-πριν το 2017- υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.

You may also like

Comments are closed.