ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πικρός» καφές: Μικρότερες σοδειές στην ποικιλία robusta εκτοξεύουν τις τιμές

coffee 6632524 1920 768x487 1

Ακόμη λιγότερο καφέ από το Βιετνάμ μπορεί να προμηθευτεί ο κόσμος, τον μεγαλύτερο παραγωγό της ποικιλίας robusta που χρησιμοποιείται σε στιγμιαίους καφέδες και εσπρέσο, καθώς η μικρότερη σοδειά και η αυξανόμενη τοπική ζήτηση θα επηρεάσουν τις εξαγωγές.

Η χώρα είναι πιθανό να παράγει 1,6 εκατομμύρια έως 1,7 εκατομμύρια τόνους κόκκων από την τρέχουσα συγκομιδή, από 1,78 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο Do Ha Nam, αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Καφέ-Κακάο του Βιετνάμ, σε συνέδριο στην πόλη Χο Τσι Μινχ. Τα αποθέματα από την προηγούμενη σοδειά έχουν σχεδόν εξαντληθεί, τόνισε.

Η προοπτική της μειωμένης προσφοράς αποτελεί δυσάρεστη είδηση για τους καταναλωτές. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ποικιλία robusta στο Λονδίνο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 νωρίτερα φέτος λόγω των ελλείψεων στις προμήθειες, ενώ τον περασμένο μήνα είχαν το μεγαλύτερο κέρδος από τον Ιανουάριο.

Οι γεωργικές εκτάσεις στο Βιετνάμ συρρικνώνονται, ενώ οι αποδόσεις μειώνονται επίσης σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τον Do Ha Nam, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του κορυφαίου εξαγωγέα Intimex Group.

Η συνολική έκταση καλλιέργειας καφέ στη χώρα είναι περίπου 600.000 εκτάρια, δήλωσε ο Nam, σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση του υπουργείου γεωργίας που ήταν 700.000 εκτάρια, καθώς οι αγρότες κόβουν τα καφεόδεντρα για πιο κερδοφόρες καλλιέργειες όπως τα ντούριαν και τα αβοκάντο.

You may also like

Comments are closed.