ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Καλούν οι ελέφαντες ο ένας τον άλλον με το όνομά τους;

elephants pixabay 768x490 1

Ντάμπο, Έλμερ, Χόρτον, Μπαμπάρ… είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που φέρουν ελέφαντες σε κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία. Χρησιμοποιούν, όμως, τα συμπαθή παχύδερμα το όνομά τους για να καλέσουν τους… φίλους τους; Σύμφωνα με έρευνα, ναι.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BioRxivμ αποκαλύπτει ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες φωνάζουν ο ένας τον άλλον με ήχους διαφορετικούς για το κάθε άτομο της αποικίας τους, που αντιστοιχούν σε ονόματα.

Οι ειδικοί παρατήρησαν και ανάλυσαν 527 ήχους ελεφάντων στη βόρεια Κένυα και ακόμα 98 από ελέφαντες στη νότια Κένυα, στο Εθνικό Πάρκο Αμποσέλι.
Στη συνέχεια προσπάθησαν να καταλάβουν σε ποια ζώα απευθύνονταν με αυτού του τύπου τη «φωνή», παρατηρώντας την απόσταση ανάμεσα στους ελέφαντες.

Συνολικά εντόπισαν 119 διαφορετικές φωνές, η καθεμία από τις οποίες ήταν χαρακτηριστική για ένα μόνο ζώο.

Το αποτέλεσμα της έρευνας κατέστη δυνατό με τη χρήση μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που «εκπαιδεύτηκε» για να αναγνωρίζει τις μικρές διακυμάνσεις στη συχνότητα και το ύψος των βρυχηθμών που παράγουν οι ελέφαντες.

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να υπολογίσουν σε ποιο μέλος του κοπαδιού κατευθυνόταν ο ήχος, αλλά κατέληξαν και στο συμπέρασμα ότι κάθε ήχος αντιστοιχούσε σε συγκεκριμένο άτομο. Όπως συμβαίνει και με τα ανθρώπινα ονόματα.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να αναπαράγει τεχνητά τους ήχους, με αποτέλεσμα οι ελέφαντες να ακούν τα «ονόματα» τους. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι ανταποκρίνονταν περισσότερο από ό,τι όταν ακούγονταν άλλου τύπου ήχοι και διαπίστωσαν ότι τα ονόματα παρέμεναν σταθερά για τα άτομα της αποικίας.

Ακόμα και αν η έρευνα δεν έχει περάσει από αξιολόγηση, οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι για τα αποτελέσματα και για το γεγονός ότι η επικοινωνία μεταξύ των ελεφάντων είναι πιο πολύπλοκη και «στοχευμένη» από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ