ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Fed: Η νέα αύξηση των επιτοκίων βύθισε χρηματιστήρια και αγορές

Facebook
Twitter
Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σε διάστημα επτά ετών και τη δημοσίευση των τριμηνιαίων προβλέψεων για τον πληθωρισμό, την οικονομία και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Στις ΗΠΑ, η συνεδρίαση των έντονων διακυμάνσεων ολοκληρώθηκε με απώλειες 109 μονάδες για τον Dow Jones και πτώση 0,56% και 0,79% για τον S&P 500 και τον Nasdaq, αντίστοιχα.

Στο ίδιο κλίμα αναμένεται να κινηθούν σήμερα οι αγορές και στην δική μας πλευρά του Ατλαντικού, με τους αναλυτές στην Ευρώπη να αξιολογούν τη να αύξηση των επιτοκίων.

Να σημειώσουμε πως η αύξηση κατά 0,75 μονάδες βάσης ήταν αναμενόμενη και σχεδόν δεδομένη μεταξύ των αναλυτών, ενώ οι προβλέψεις ήταν αυτό που είχαν μεγαλύτερη σημασία για τις αγορές, καθώς οι επενδυτές διατηρούσαν στάση αναμονής τις τελευταίες ημέρες περιμένοντας την «γραμμή» της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά, οι προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ο πληθωρισμός Αυγούστου στις ΗΠΑ δεν υποχώρησε, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και πυροδοτώντας μπαράζ απωλειών στα μεγάλα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και της Ευρώπης.

«Τελικό επιτόκιο» στο 4,5% για το 2023

Όπως φαίνεται από τις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, η οικονομία επιβραδύνεται το 2022, με την ανάπτυξη να είναι στο κλείσιμο του έτους στο 0,2%, πριν ανακάμψει στο 1,2% το 2023, πολύ χαμηλότερα όμως των δυνατοτήτων της οικονομίας. Το δε ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέβει στο 3,8% εφέτος και στο 4,4% το 2023.

Πλέον, το επιτόκιο βρίσκεται πάνω από το επίπεδο που θεωρούνταν «ουδέτερη ζώνη» (2,5%) πριν την εκτόξευση του πληθωρισμού, φτάνοντας στο επίπεδο του 3% – 3,25%, με τους αναλυτές να σχολιάζουν πως δεν έχει καταγραφεί σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο η Fed έχει συνολικά αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης. Αύξηση 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο και επιπλέον 0,75% χθες.

Στην ανακοίνωση, μάλιστα, που έδωσε στη δημοσιότητα η FOMC σηματοδοτεί τη συνέχιση των επιθετικών αυξήσεων, με τις προβλέψεις της να δείχνουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 4,4% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, πριν φτάσουν σε ένα «τελικό επιτόκιο» στο 4,6% το 2023, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%.

Μάχη για τον πληθωρισμό

Όσο για τον πληθωρισμό, φαίνεται να επιστρέφει αργά κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed το 2025. Αυτό σημαίνει πως δεν προβλέπονται μειώσεις των επιτοκίων τουλάχιστον πριν το 2024.

Ο στόχος της Fed είναι να μειώσει τον πληθωρισμό, χωρίς να εκτοξεύσει τον δείκτη της ανεργίας, σχολιάζει σχετικά η επικεφαλής αναλύτρια της KPMG, Ντιάν Σουόνγκ αμφιβάλοντας ότι θα τα καταφέρει. Μάλιστα, η Σουόνγκ προβλέπει πως από τις αποφάσεις της Fed θα προκύψει «άλμα» στο ποσοστό ανεργίας με πάνω από το 5% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε τη δέσμευσή του πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και για αυτό είπε πως «θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων».

Τέλος, σημείωσε πως η Fed θα ήθελε να «αφήσει το γκάζι» από τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για την οικονομία, τονίζοντας πως δεν πρέπει να «προχωρήσουμε σε πρόωρη χαλάρωση των αυξήσεων».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top