ΦΙΔΙΑ – ΠΡΟΣΟΧΗ: Στη Δυτική Ελλάδα τα περισσότερα «δαγκώματα» | Δείτε τα στοιχεία και τι πρέπει να ξέρετε…

Facebook
Twitter

 

Από τα πολλά είδη φιδιών που υπάρχουν στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους είναι ακίνδυνα. Μόνο η κοινή οχιά και η οθωμανική, η οχιά της Μήλου και της Ροδόπης ή και το Μαυρόφιδο έχουν δηλητήριο. Όπως και το Αγιόφιδο που όμως δεν αποτελεί κίνδυνο για μέσο ενήλικα…

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ, παρόλο που τα δαγκώματα φιδιού δεν είναι συχνά στη χώρα μας, υπάρχει μία περιοχή όπου κάθε χρόνο καταγράφονται δεκάδες δαγκώματα φιδιού.

Πρόκειται για την Αμαλιάδα του νομού Ηλείας, βάσει των στοιχείων και όσων ανέφερε σε δημόσιες δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Διονύσης Σγούρας, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Παστέρ, που είναι υπεύθυνο για τις προμήθειες του αντίδοτου για δάγκωμα φιδιού στη χώρα μας.

Μιλώντας σε σχετικό ρεπορτάζ του News 24/7, ο κ. Σγούρας , τόνισε ότι η μεγαλύτερη συχνότητα από δαγκώματα φιδιού, που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα, κάθε καλοκαίρι, είναι σε αυτή την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, και συγκεκριμένα, στους εργάτες Γης και κυρίως σε αυτούς που συλλέγουν φράουλες.

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑ 1

Μην εξαιρώντας βέβαια την ευρύτερη περιοχή φθάνοντας έως και τα όρια του νομού της Αχαΐας και ειδικότερα στη Δυτική Αχαΐα, όπου κι εκεί η παρουσία φιδιών το καλοκαίρι είναι αξιοπρόσεχτη

 

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΔΟΤΑ

Το θετικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει επάρκεια αντιοφικών ορών, οι οποίοι αποτελούν αντίδοτα για το δηλητήριο του φιδιού, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Σγούρα, «είναι πάνω από 120 οι δόσεις που έμειναν από πέρυσι και είναι άμεσα διαθέσιμες ακόμα και στο παρόντα χρόνο, στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας» (έχουν ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2025).

Ενώ, στο μεταξύ, είναι ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός  προμήθειας ακόμη 400 δόσεων αντιοφικού ορού, όπως προβλέπεται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και αυτές τις μέρες υπογράφεται η σύμβαση με την νικήτρια εταιρεία, ώστε άμεσα όλες οι δόσεις να έχουν μοιραστεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, με προτεραιότητα πάντως στα Κ.Υ. της Ηλείας.

 

 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΟΧΙΑΣ

Το πιο κοινό δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα είναι η οχιά. Οι επιδράσεις των δηλητηρίων των φιδιών χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

  • στα τοπικά συμπτώματα και
  • στα γενικευμένα συμπτώματα,

Στην πρώτη κατηγορία είναι τα συμπτώματα που αφορούν σε πόνο, οίδημα (πρήξιμο), μελανιές και φυσαλίδες που επεκτείνονται μέσα σε λίγες ώρες και οι οποίες μπορούν να επιμολυνθούν από μικρόβια και να εξελιχθούν σε γάγγραινα.

Στη δεύτερη κατηγορία, είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση που απορροφηθεί το δηλητήριο και είναι τα πιο ανησυχητικά. Συμπεριλαμβάνουν έμετο, αδυναμία, ζάλη, ρίγος με πυρετό, εφιδρώσεις και αιμορραγικές εκδηλώσεις.

Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν ταχυκαρδία, υπόταση, σοκ, πνευμονικό οίδημα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

 

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Τα ακαθάριστα οικόπεδα αποτελούν πιθανά σημεία παρουσίας φιδιών και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν κανείς τα προσεγγίζει. Και δυστυχώς στην Πάτρα είναι αναρίθμητα, παρά τις περί του αντιθέτου σχετικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (πχ Δήμος). Το μέγεθος του προβλήματος έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν με καταγγελίες και φωτογραφικά ντοκουμέντα που δείχνουν την παρουσία φιδιών σε περιοχές της Πάτρας, από την Αγυιά μέχρι και την Οβρυά, ακόμα και σε κεντρικότερα σημεία, όπως, για παράδειγμα, πέρυσι, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, στην οδό Λόντου.

 

ΣΤΗ ΛΟΝΤΟΥ:

ΛΟΝΤΟΥ 1

 

Ένα φίδι εντοπίστηκε μπροστά στο ασανσέρ πολυκατοικίας, στην οποία είχε εισβάλλει, από δύο νεαρούς που μόλις είχαν γυρίσει από μπάνιο και κάλεσαν την Πυροσβεστική. Μάλιστα, το φίδι απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό (φωτογραφία) κατά τη διάρκεια του κυνηγητού που ακολούθησε.

Επρόκειτο για «αστρίτη» που μάλιστα δεν επετεύχθη να ακινητοποιηθεί καθώς το ερπετό ξέφυγε προς το υπόγειο της πολυκατοικίας και από ένα παράθυρο διέφυγε προς τον ακάλυπτο και από κει περνώντας πάνω από σιδεριές κατέληξε σε παρακείμενα οικόπεδα.

 

ΣΤΗΝ ΟΒΡΥΑ:

ΟΒΡΥΑ κανε ενα zoom 1 e1686315215396

Αλλά και στη βεράντα του σπιτιού του στην Κ. Οβρυά είχε εντοπίσει φίδι ο κ. Οδυσσέας Τ., δημοσιοποιώντας κι εκείνος φωτογραφίες (φωτογραφία), αλλά και σε αυτή την περίπτωση, το φίδι διέφυγε γρήγορα προς διπλανά ακαθάριστα χωράφια.

 

ΣΤΗΝ ΑΓΥΙΑ:

ΑΓΥΙΑ 1

Επίσης, πάλι πέρυσι, στην περιοχή της Αγυιάς, όπου γυναίκα ένιωσε το φίδι να περνά πάνω στο χέρι της αφού είχε κουρνιάσει κάτω απ’ τη σέλα του δικύκλου της. Πετάχτηκε όταν η γυναίκα σήκωσε τη σέλα για να βγάλει το κράνος!

Κάλεσε αστυνομία και πυροσβεστική και μετά από επιχείρηση αρκετής ώρας οι αστυνομικοί το αιχμαλώτισαν μέσα σε μια λεκάνη (φωτογραφία) και το μετέφεραν με ασφάλεια στο Κέντρο ερπετών του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών όπου παρελήφθη από ειδικούς.

 

ΣΤΗΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ:

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 1

 

Φίδι καταμεσής του δρόμου; Κι όμως, ναι. Και μάλιστα, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, δίπλα σε ακαθάριστες εκτάσεις που μοιάζουν με ζούγκλα, πάνω από την Ακρωτηρίου.

Έγινε αντιληπτό καθώς πετάχτηκε από ακαθάριστο οικόπεδο, σε πεζοδρόμιο απ’ το οποίο περνούν συνέχεια κάτοικοι ακόμα και παιδιά.

 

 

 

 

 

 

ΤΙ ΦΙΔΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από τα περίπου 70 είδη ερπετών που μπορεί να συναντήσει κανείς, μόνο 7 φέρουν δηλητήριο κι είναι όλα είδη φιδιών.

Τα 5 ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνιδών (Οχιές):

Είναι η κοινή και η οθωμανική Οχιά και η Οχιά της Μήλου, η Οχιά της Ροδόπης ή Αστρίτης, η μικρή Οχιά ή Νανόχεντρα, το Μαυρόφιδο ή Σαπίτης, που έχουν δηλητήριο.

Είναι το Αγιόφιδο που έχει δηλητήριο αλλά δεν είναι επικίνδυνο για τον μέσο ενήλικα.

Κι είναι επίσης τα φίδια χωρίς δηλητήριο: η Σαϊτα, η Δενδρογαλιά, το Σπιτόφιδο, το φίδι του Ασκληπιού, ο Λαφιάτης, ο Τυφλίνος, ο Μικρός Βόας, το Ασινόφιδο, το Θαμνόφιδο, τα Νερόφιδα.

 

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Το πρώτο που κάνεις μετά από δάγκωμα είναι η ακινητοποίηση για να μην μπει το δηλητήριο στην κυκλοφορία του αίματος. Το ΕΚΑΒ συνιστά τα εξής:

Όχι περπάτημα, αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων (π.χ. κάλτσα), πριν αρχίσει το οίδημα, ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς, καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι, όχι πάγος στο τραύμα, ούτε περίδεση.

Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το μέλος πιο ψηλά από το σημείο της πληγής, για να εμποδίσουμε τη διάχυση του δηλητηρίου, είναι λανθασμένη. Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

7 1

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top