ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Γ. Σιγαλός: «Η Δημοτική Αρχή κατάφερε να ”κοιμίσει” την Πάτρα!

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Μια τυχαία συνάντηση μου στο δρόμο με τον Γιώργο Σιγαλό στάθηκε αφορμή για μια απλή κι αυθόρμητη κουβέντα σε σχέση με την πόλη. Τη σημερινή της κατάσταση, τα προβλήματα αλλά και το πού… πάει η Πάτρα.  

Άλλωστε ο Γιώργος Σιγαλός ως πρώην αντιδήμαρχος Πατρέων (επί της δημοτικής αρχής Γιάννη Δημαρά), και γνωρίζει καλά τα της πόλης, και προσεγγίζει τα πράγματα μέσα από γνωστική ματιά.

Και ως γεωπόνος, που είναι η επιστημονική του ιδιότητα, έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να βλέπει τα πράγματα και να εστιάζει στα στοιχεία εκείνα που συνδέονται με μια πιο ανθρώπινη και ελκυστική πόλη.

Χώρια που είναι γνωστό ότι δεν… μασάει τα λόγια του, ούτε αρέσκεται σε ωραιοποιήσεις έστω κι αν ενίοτε οι τοποθετήσεις του είναι παραπάνω από αιχμηρές και προκαλούν πολλές συζητήσεις και ενίοτε αντιδράσεις. Η καταγραφή της συζήτησης μας είναι χρήσιμη μιας και ο ίδιος συνεχίζει να ασχολείται με τα κοινά συμμετέχοντας στην ανεξάρτητη παράταξη του «Σπιράλ», μ’ επικεφαλής τον Πέτρο Ψωμά.

Κι ήταν μια συζήτηση, απλή και κινήθηκε στα αυτονόητα ερωτήματα που όλοι μας, λίγο- πολύ, κάνουμε ως πατρινοί δημότες που αγαπάμε την πόλη μας αλλά μας στεναχωρεί να «συμβιώνουμε» τόσα χρόνια τώρα με τα κακώς κείμενα που υπάρχουν γύρω μας και που ποτέ δεν… λένε να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν.

Ωστόσο, αυτή η συζήτηση έβγαλε και «ειδήσεις». Ο Γιώργος Σιγαλός αποδίδει σε λάθη των άλλων την ανάδειξη της παράταξης Πελετίδη και κατηγορεί την ίδια παράταξη ότι σήμερα «κοιμίζει» τους δημότες…

Η συνέντευξη:

Ερ. Περπατώντας στην Πάτρα ποιες κακές εικόνες σας κεντρίζουν περισσότερο την αίσθηση και τι σκέψεις σας προκαλούν;

Απ. Πρώτον, το κυκλοφοριακό, ένα κυριολεκτικό χάος. Ένας συνεχής εκνευρισμός για τους κατοίκους ή τους επισκέπτες. Με ημίμετρα, όσοι επιχείρησαν να το λύσουν απέτυχαν. Μοναδική λύση, όσο ρηξικέλευθη να ακούγεται είναι μία: ολοκληρωτικό κλείσιμο του ιστορικού κέντρου. Δεύτερον, η καθαριότητα. Μία βρώμικη πόλη, με βρώμικους κάδους, άπλυτα πεζοδρόμια, αφίσες και πανώ παντού. Αναφέρω δύο μόνον από τα κύρια προβλήματα της πόλης που δίνουν μία καθόλου κολακευτική εικόνα και δημιουργούν αλγεινή εντύπωση σ’ όλους.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ 

Ερ. Πιστεύετε ευθύνεται για όλα αυτά μόνο η δημοτική αρχή; Ή μήπως και εμείς οι ίδιοι; Ή μήπως και το ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο αρκείται σε έναν αέναο ιδεολογικό διαξιφισμό χωρίς να παράγει την αλλαγή και την δημιουργία;

Απ. Τα παραδείγματα τα δίνουν πάντα αυτοί που ηγούνται. Τι περιμένετε από μία δημοτική αρχή, των συνεχών διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων; Μία δημοτική αρχή που δεν θέλει να βάλει κανόνες, που έχει χωρίσει τους εργαζομένους στα ‘δικά μας παιδιά’ και στους άλλους, που χαρίζει πρόστιμα σε παραβάτες που καταπατούν κοινόχρηστους χώρους, που σε κάθε ‘πικραμένο’ θέλει να του κάνει το χατίρι. Σε μία δημοτική αρχή που δεν έχει όραμα για την πόλη του μέλλοντος, αλλά διαχειρίζεται την πόλη με ευνοιοκρατία, με αναθέσεις και με τους εντολοδόχους του κόμματος που υπηρετεί.

ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ

Ερ. Υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να είχατε κάνει επί δικής σας θητείας, αλλά δεν προλάβατε ή δεν σκεφτήκατε τότε να κάνετε;

Απ. Πολλά μπορούσαν να γίνουν στα 3,5 χρόνια που συμμετείχα στην δημοτική αρχή 2011-2014, αν κάποιοι συμπολίτες μας δημοτικοί σύμβουλοι, δεν ‘τραβούσαν το χαλί’, κυριολεκτικά αδειάζοντάς μας. Παρ’ όλα αυτά είμαι υπερήφανος που εκείνη η δημοτική αρχή, συμβασιοποίησε δεκάδες εργολαβίες και ολοκλήρωσε δεκάδες μελέτες που υλοποιεί (κι ας φαίνεται αυτή) η σημερινή δημοτική αρχή.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΛΛΑΓΗ

Ερ. Η πόλη έχει περιθώρια να βγει σε ξέφωτο στο μέλλον και να προλάβει στο ραντεβού της με αυτό που λέμε «σύγχρονη πόλη»; Ποια είναι τα πρώτα που πρέπει να αλλάξουν άμεσα στην Πάτρα;

Απ. Όλα πρέπει να αλλάξουν. Η πόλη ‘κοιμάται’. Αυτό που ‘κατάφερε’ η νυν δημοτική αρχή είναι να ‘κοιμίσει’ τους δημότες. Ας τους παραμυθιάζουμε με άρτο και θεάματα και κανένα μικρό εργάκι από την ‘κατάπτυστη’ Ευρωπαϊκή Ένωση που άλλοι προγραμμάτισαν (πρώην δημοτικές αρχές-Περιφέρεια) κι ας εισπράττουμε εμείς το χειροκρότημα. Αλλαγή σε όλα λοιπόν. Από την δομή και τις Υπηρεσίες του Δήμου, μέχρι τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων.

Ερ. Όμως ο κ. Πελετίδης κερδίζεται;… Και μήπως, τελικά, η στήριξη του από τον πατραϊκό λαό «στέλνει» ένα άλλο μήνυμα για αυτό που ο κόσμος τελικά θέλει στην πόλη;

Απ. Ο δήμαρχος είναι αυτός που οι συγκυρίες τον ανέβασαν στον δημαρχιακό θώκο. Σε μία πόλη που το ΚΚΕ (αυτό που αυτήν την στιγμή, κάνει κουμάντο στην πόλη) είναι μόλις στο 5%, είναι πασιφανές ότι λανθασμένες κινήσεις και λανθασμένες υποδείξεις προσώπων για την δημαρχία από το αθηνοκεντρικό κράτος, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Όταν δημιουργούνται ‘ευκαιριακές’ ομάδες προσώπων, λίγο πριν τις εκλογές, που το μόνο που τους ενώνει είναι η κομματική τους ταυτότητα, αυτά θα είναι τα αποτελέσματα. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά με την δημοτική παράταξη ‘Σπιράλ’, που συμμετέχω. Δημιουργήθηκε το 2019, συνεχίζει να υπάρχει, να παρεμβαίνει, να καταθέτει προτάσεις και αποτελείται από συνδημότες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η Πάτρα. Αυτό είναι τελικά που θέλει ο δημότης Πατρών. Κάποιους να νοιάζονται για την πόλη. Στα λόγια όλοι καλοί είμαστε, στην πράξη…

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top