ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η αποκάλυψη του Δία: Εντυπωσιακές εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

dias1
Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη άγνωστων και εντυπωσιακών πτυχών του διαστήματος από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, αποκαλύπτονται και δεδομένα από την περίοδο ένταξης σε ενεργό υπηρεσία του τηλεσκοπίου, στο Mikulski Archive for Space Telescopes του Space Telescope Science Institute. 

Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν εικόνες από τον Δία και εικόνες και φάσματα από διάφορους αστεροειδείς, που κατεγράφησαν για να δοκιμαστούν τα όργανα του τηλεσκοπίου πριν αρχίσουν κανονικά οι επιστημονικές του εργασίες στις 12 Ιουλίου.

Τα δεδομένα επιδεικνύουν την ικανότητα του Webb να ιχνηλατεί στόχους στο Ηλιακό Σύστημα και να παράγει εικόνες και φάσματα με λεπτομέρεια άνευ προηγουμένου.

Στις εικόνες που κατεγράφησαν υπό το υπέρυθρο «βλέμμα» του τηλεσκοπίου διακρίνονται κάποια γνώριμα χαρακτηριστικά του Δία, όπως οι δακτύλιοί του και η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα.

Επίσης, ορατή είναι και η Ευρώπη, ένα φεγγάρι που πιθανώς κάτω από το παγωμένο του κέλυφος κρύβει ωκεανό και αποτελεί στόχο της επερχόμενης αποστολής Europa Clipper της NASA.

dias 2

 

Ορατές επίσης είναι η Θήβη και η Μήτις.

Επιπλέον, το τηλεσκόπιο κατέγραψε και ένα κινούμενο αντικείμενο υψηλής ταχύτητας, τον αστεροειδή 6481 Tenzing που βρίσκεται στην Κύρια Ζώνη των αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.
dias3

 

You may also like

Comments are closed.