ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η μάνα του Τάσου Μπερδέση αποκλειστικά στην Πολιτεία: «Να με συγχωρήσει ο θεός, αλλά να μην λιώσει ο φονιάς»

Facebook
Twitter

Του Κωνσταντίνου Φλαμή

Στο προαύλιο του σπιτιού της στις Εργατικές Κατοικίες Ταραμπούρα, είχε απλωμένα ρούχα. Όλα μαύρα. «Αυτά θα συντροφεύουν την υπόλοιπη ζωή μου».

Μαύρισε η ψυχή της μάνας εκείνο το πρωινό της τελευταίας μέρας του Μαΐου. «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω», θα ψέλλιζε η Γεωργία Μπερδέση.

Στα 67 της χρόνια, μεγάλωσε μόνη της τρία παιδιά. Ο άνδρας της πέθανε από καρκίνο όταν ο Τάσος ήταν μόλις 17 ετών. Η οικογένεια του συζύγου της έχασε 7 παιδιά από καρκίνο. Το ένα μετά το άλλο. Δύσκολες καταστάσεις.

Ήταν λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας 31 Μάϊου όταν έμαθε το κακό μαντάτο:

«Πως το έμαθα ότι τον σκότωσαν; Καθόμουν εδώ στην αυλή του σπιτιού μου και μιλούσα με μία φίλη. Με παίρνει η κόρη μου και με ρωτάει τι έγινε. Μου λέει θα έρθω σε λίγο. Μετά από λίγο, ξαναπαίρνει. Με ρωτάει αν είναι όλα καλά. Της λέω τι έγινε, γιατί με ξανά πήρες; Και μου απαντά… μην σηκώνεις κανένα τηλέφωνο. Μόνο το δικό μου και του Κώστα. Και μετά από λίγο τους βλέπω στην αυλή. Είχαν έρθει τα παιδιά μου. Με το που τους είδα κατάλαβα: Άρχισα να φωνάζω: Πέστε το μου. Μου το φάγανε το παιδί; Όχι, μου λένε. Και εγώ άρχισα να φωνάζω. Πέστε μου την αλήθεια. Το ξέρω. Μου τον φάγανε τον Τάσο. Μην με κοροϊδεύετε. Το έβλεπα. Το διαισθανόμουν τόσες μέρες. Το ξέρω. Μην μου το κρύβετε. Φάγανε τον Τάσο».

Ένα μεγάλο γιατί, κυριαρχεί στο βλέμμα της. Λες και δεν το ‘χει πιστέψει. Είδε το λευκό φέρετρο, τα γάντια πάνω του, ήξερε ότι ο λεβέντης της ήταν με κλειστά μάτια και ταξίδευε για την άλλη ζωή.

«Τον είδα και στην κηδεία. Ήρθε πάνω μου, λεβέντης, και εκεί που έκλαιγα με χάιδεψε στο πρόσωπο και μου δίνει ένα φιλί. Το βράδυ το ίδιο. Πετάχτηκα, ταράχτηκα. Ήρθε λεβέντης. Μου λέει η κουνιάδα μου ‘εμείς γιατί δεν μπορούμε να τον δούμε;’. Και της απάντησα ότι σε μένα έρχεται, στη μάνα του. Ήρθε και γέλαγε. Και μου είπε, μάνα μην κλαις. Είμαι καλά και σε προστατεύω. Είμαι δίπλα σου»!

Είχε προαίσθημα ότι θα «φάνε» το παλικάρι της

Η κυρία Γεωργία δεν μπορεί να κρατήσει τα δάκρυά της. Όση ώρα μιλούσε δάκρυζε. Αλήθεια τι μένει μετά από ένα τέτοιο περιστατικό;

Οι περισσότεροι ξεχνούν, η μάνα ποτέ: «Εγώ να σου πω την αλήθεια, τον τελευταίο καιρό δεν ήμουν καλά. Κάτι ένιωθα. Και όταν άκουγα τα τελευταία στην Αθήνα αναρωτιόμουν σαν μάνα ‘μην είναι το παιδί μου, μην είναι ο Τάσος μου’. Δεν κοιμόμουν τελευταία τα βράδια. Είχα σαν ένα προαίσθημα. Το έβλεπα. Ο Τάσος δεν έλεγε ποτέ τίποτα για όσα συνέβαιναν. Ότι και να γινόταν μου έλεγε ‘μην αγχώνεσαι’. Του έλεγα ‘παιδί μου άκουσα κάτι’ και μου απαντούσε ‘όλα μάνα είναι καλά. Μην τους ακούς’».

«Εγώ πονάω! Να με συγχωρέσει ο Θεός αλλά… να μην λιώσει ο φονιάς»

Ο δημοσιογράφος πρέπει να ρωτήσει και αυτό. Τι ζητάει η μάνα από την Ελληνική Αστυνομία; Πιστεύει ότι κάτι μπορεί να γίνει; Να βρεθούν οι δολοφόνοι;

«Τι ζητάω; Να βρεθεί ο ένοχος, να με κοιτάξει κατάμουτρα και να μου πει γιατί το έκανε; Για ποιον λόγο του αφαίρεσε την ζωή! Εμάς μας σκέφτηκε; Τα αδέλφια του, τη μάνα του, τους φίλους του, τους συγγενείς που τον αγαπάνε και πιο πολύ εμένα. Αγωνίστηκα γι’ αυτό το παιδί. Μέρα νύχτα δούλευα. Ο Τάσος πήγε από 12 χρονών για δουλειά. Ήταν εργατικό παιδί. Το ξέρεις ότι όταν πήγε για δουλειά, με τον πρώτο μισθό που πήρε, ήρθε και μου πήρε σκούπα; Τι να σου πω; Ότι θέλαμε ήταν ο Τάσος εδώ. Όλα. Δεν μας άφηνε έτσι. Ερχόταν γιορτές, μας έφερνε από ένα μπουκέτο λουλούδια.

Είναι το στερνοπούλι μου. Ο Τάσος δεν ήθελε να με δει να κλαίω. Μανούλα μην κλαις, όλα καλά θα πάνε, μου έλεγε. Κι όμως τώρα… δεν ξέρω πόσο θα αντέξω! Να ψάξει η Αστυνομία να τον βρει και να τον φέρει μπροστά μου. Να ‘ρθει να με κοιτάξει στα μάτια αυτός που μου πήρε το παιδί μου. Μου στέρησε τον Τάσο μου, μου έκλεισε το σπίτι και μου πήρε το λεβέντη μου. Τόσο πολύ τον μισούσε; Και να τον χτυπήσει άνανδρα και πισώπλατα. Μια κατάρα δίνω ως μάνα. Και ας με συγχωρέσει  ο Θεός, αλλά πονάω: Να μην λιώσει ποτέ ο δολοφόνος»!

«Μου χαμογελάει ακόμη ο γιος μου»!

Η ζωή της Γεωργίας Μπερδέση είναι πλέον ένα ταξίδι 25 χιλιομέτρων με επιστροφή. Σπίτι νεκροταφείο, νεκροταφείο σπίτι.

Και μέσα στο πατρικό στις Εργατικές Ταραμπούρα, περιδιαβαίνει στο δωμάτιο του παλικαριού της. Κοιτάζει τις φωτογραφίες, τα έπαθλα: «Ο Τάσος ερχόταν πάντα με χαμόγελο στο σπίτι. Παντού χαμογελούσε. Ήταν πάντα κοντά μου και του ‘χα αδυναμία. Το ‘ξερε. Αλλά και εκείνος μου ‘χε. Τώρα είμαι μόνη μου. Του ‘χω ανάψει ένα καντηλάκι με την φωτογραφία του στο δωμάτιό του. Πάω και το ανάβω. Και τον βλέπω να χαμογελάει. ‘Τι γελάς ρε Τάσο’, μονολογώ. Τα ίδια και στο νεκροταφείο. Πηγαίνω του ανάβω το καντήλι, του μιλάω. Και εκεί τα ίδια. Χαμογελάει στην φωτογραφία. Τέτοιος ήταν. Πάντα χαμογελούσε. Ο Τάσος δεν φοβόταν. Ποτέ δεν μού είχε πει ότι φοβόταν κάτι. Δεν φοβόταν τίποτα. Από μικρός έτσι ήταν. Ο θάνατος του πατέρα του, όταν ήταν στην εφηβεία, τού είχε κοστίσει. Μετά από αυτό ήθελε να προσφέρει στην οικογένεια ό,τι καλύτερο μπορούσε.

Πολλοί λένε τα καλύτερα γιατί όντως βοηθούσε κόσμο όπως μπορούσε, ακόμα και σε ιδρύματα. Υπάρχουν κι άλλοι που λένε τα αντίθετα, δεν με ενδιαφέρει γιατί εγώ ξέρω ποιος ήταν ο Τάσος, και όχι επειδή είναι παιδί μου. Ήταν για όλους παρών. Ήθελε να φτιάχνει, έκανε όνειρα και δεν ήθελε να μας λείπει τίποτα. Ήταν πανέξυπνος. Μας έκανε αστεία, ερχόταν καμιά φορά μέσα στη νύχτα και έφερνε λουλούδια. Είχε πάει στο Άγιο Όρος. Φορούσε το κομποσκοίνι του. Μου φέρε από εκεί κάτι ψάρια. Φάε μάνα, είναι ευλογημένα μου είπε. Αυτός ήταν το Τάσος μου»!

«Να σου πω κάτι; Ο δολοφόνος ήταν στη Μιτόπολη»

Η 67χρονη μαυροφορεμένη γυναίκα ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν το παιδί της. Τους εκατοντάδες που έφθασαν στην Μιτόπολη, που τον σήκωσαν στα χέρια για να τον οδηγήσουν στην τελευταία του κατοικία.

Η περιγραφή της,όμως, συγκλονίζει. Και επειδή γνωρίζει καλά πως κινούνται κάποιοι σε τέτοιους χώρους μας αποκαλύπτει την διαίσθησή της: «Στην κηδεία τον τίμησαν. Ήσαν πολλοί. Αλλά να σου πω και κάτι. Που το νιώθω. Δεν ξέρω, μπορεί να μην ισχύει αλλά αυτό νιώθω ως μάνα. Έχω μία διαίσθηση. Αυτός που το ‘κανε μπορεί να ήταν στην κηδεία και να γέλαγε από μέσα του. Οι περισσότεροι τον αγαπούσαν. Το ξέρω. Κάποιοι,όμως, ήρθαν και για εφέ, άλλοι πάλι δεν ξέρω. Εγώ πιστεύω ότι ο δολοφόνος μπορεί να ήταν στην κηδεία. Αλλά υπάρχει Θεός. Και θα τον είδε που γελούσε»!

 

Τα 29 συμβόλαια θανάτου

Η δολοφονία του Τάσου Μπερδέση ήρθε  να προστεθεί στις πέντε συνολικά, που έχουν σημειωθεί τις 52 τελευταίες ημέρες:

-Στις 9 Απρίλιου δολοφονείται ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο με δέκα σφαίρες.

-Στις αρχές Μαΐου δολοφονείται ο επιχειρηματίας ΝτίμηςΚορφιάτης στη Ζάκυνθο.

-Στις 15 Μαΐου στη Μεταμόρφωση πέφτει νεκρός ο παλαίμαχος πυγμάχος με το παρατσούκλι «Κεφάλας».

-Τη Κυριακή 30/5, δολοφονήθηκε στα Σεπόλια ο 32χρονος Άρης,αλβανικής καταγωγής, μέσα σε καφετέρια.

-Τη Δευτέρα 31/5, νεκρός έπεσε ο πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης.

Από την άνοιξη του 2017 έως και σήμερα, οι αστυνομικοί μετρούν συνολικά 29 «συμβόλαια θανάτου».

Αν εξαιρέσουμε την υπόθεση Ντίμη Κορφιάτη στην Ζάκυνθο, όπου εκεί παρατηρούνται εξελίξεις, καμία άλλη δολοφονία δεν έχει εξιχνιαστεί. Οι έρευνες των αρχών παραμένουν στο σκοτάδι.

Οι έρευνες της Αστυνομίας – «Να ψαχτεί καλά η Πάτρα»

Δεκαπέντε ημέρες μετά την δολοφονία του Τάσου Μπερδέση και η Αστυνομία έχει στην κατοχή της τη λίστα με τους υπόπτους πίσω από τη μαφιόζικη εκτέλεση του 39χρονου πυγμάχου.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από το στυγερό έγκλημα που έγινε εκείνο το πρωινό στη Βάρη αναζητούνται στους ανοιχτούς λογαριασμούς που είχε ο Μπερδέσης. Η μητέρα του Τάσου Μπερδέση μας εξομολογείται, πως «θα πρέπει να ψαχτεί καλά η Πάτρα». Εκείνη πιστεύει πως εδώ βρίσκεται ο δολοφόνος. Όχι στην Αθήνα.

Η Αστυνομία έχει έναν κύκλο υπόπτων που ήθελαν τον πυγμάχο νεκρό. Ο δικηγόρος του Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος εκτός των άλλων ήταν και φίλος του, αποκάλυψε ότι ο 39χρονος δεχόταν απειλές! Οι αρχές αξιοποιούν κάθε λεπτομέρεια, προκειμένου να φθάσουν στους εκτελεστές του.

Γυρνούν τον χρόνο πίσω γιατί ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι δεχόταν απειλές.«Ο αδικοχαμένος Τάσος Μπερδέσης είχε αναφέρει σε κατάθεσή του, πριν από δυόμιση χρόνια, ότι δεχόταν σοβαρές απειλές για τη ζωή του. Το αν αυτές οι απειλές συνδέονται με τη σε βάρος του ανθρωποκτονία είναι αντικείμενο έρευνας των διωκτικών αρχών»,τόνισε  ο δικηγόρος του, Σάκης Κεχαγιόγλου.

Για την Αστυνομία ο Τάσος Μπερδέσης, η δόξα της ελληνικής πυγμαχίας, είχε περιφερειακό ρόλο, όπως άλλωστε και το 2015 όταν το όνομά του είχε συμπεριληφθεί σε μια δικογραφία για υποθέσεις εκβιασμών. Γνώριζαν ότι δούλευε ως πορτιέρης σε κάποια νυκτερινά κέντρα, ενώ έκανε και συνοδείες επιχειρηματιών. Έτσι, οι αρχές θεωρούν ότι το κίνητρο μπορεί και να είναι κάποια προσωπική διαφορά που έχει τη ρίζα της στην Πάτρα.

«Γενικά τα άγχη του ο Τάσος δεν τα έβγαζε. Ήταν άνθρωπος που έβγαζε σιγουριά 100%. Δεν ήταν άνθρωπος που θα φοβόταν κάτι. Το μόνο που φοβόταν αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Θεός κανένας άλλος», σημείωσε φίλος του.

 Η συνάντησή του με τον Θανάση Νταβλούρο

«Τα έχω αφήσει όλα πίσω μου», είχε πει ο πυγμάχος στον πρώην βουλευτή και πρώην διοικητή Ασφαλείας Πατρών, όταν τον συνάντησε πριν από λίγο καιρό.

Ο ίδιος ο υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., Αθανάσιος Νταβλούρος αποκάλυψε τον διάλογο που είχαν, μιλώντας στον Σκάι Πάτρας:

«Με πλησίασε ο ίδιος, μου δήλωσε ποιος είναι. Τον είδα ήρεμο και μάλιστα μου δήλωσε ότι είχε αλλάξει πορεία και ότι είχε πάρει τον ίσιο δρόμο. Χαρακτηριστικά θυμάμαι τα λόγια του. ‘Η παλιά ατζέντα πετάχτηκε, να ξέρεις ότι βρίσκομαι στο δρόμο του Θεού και όλα καλά», περιέγραψε. Είναι γνωστό ότι ο κ. Νταβλούρος και για την συγκεκριμένη υπόθεση της δολοφονίας του Τάσου Μπερδέση, τα έβαλε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Θεωρώντας πως δεν είναι «μπαρουτοκαπνισμένος», άρα δεν θα εξιχνιάσει τέτοιες υποθέσεις.

 

 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ 14 06 21

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top