ΚΟΣΜΟΣ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη εκτοπίζει τις τίγρεις

pexels danne 516541 768x512 1

Ακόμα και στα 3.966 μέτρα αναγκάζονται να καταφύγουν οι τίγρεις της Βεγγάλης σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και να ξεφύγουν από την έντονη ανθρώπινη παρουσία.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Άγριας Ζωής της Ινδίας (WII) καταγράφεται η παρουσία των εντυπωσιακών αυτών αιλουροειδών στα όρη του Σικκίμ -μία πολιτεία στο βορειοανατολικό τμήμα της Ινδίας, στα ανατολικά Ιμαλάια- σε υψόμετρο 3.966 μέτρων!

Οι τίγρεις εντοπίστηκαν να περιφέρονται χάρη στις κάμερες που τοποθέτησε σε στρατηγικά σημεία ο περιβαλλοντολόγος και δασονόμος περιοχής του Σικκίμ σε μία προσπάθεια να αποτυπωθούν καλύτερα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα αιλουροειδή.

Πίσω από τη μετακίνηση των ζώων στα υψηλότερα υψόμετρα βρίσκεται η αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες που διαταράσσουν την ισορροπία στο ζωικό βασίλειο.

Οι τίγρεις συνηθίζουν να ζουν σε θερμότερες περιοχές και σε χαμηλότερα υψόμετρα αφού αυτό διασφαλίζει την εύρεση τροφής, αν και για παράδειγμα η αποικία τίγρεων στο καταφύγιο Corbett Tiger βρίσκεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, που κυμαίνεται από 385 έως 1.100 μέτρα.

Αυτό, όμως, που πλέον παρατηρείται είναι μία τάση να μετακινούνται ακόμα βορειότερα με τη διευθύντρια του WWF στην Ινδία, Αναμίτρα Ανουράγκ Ντάντα, να εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το 2019 εντοπίστηκε τίγρη στα 3.602 μέτρα και μία ακόμα στα 3.640 μέτρα το 2023 στα όρη του Σικκίμ.

Ο γεωλόγος και ειδικός στο είδος Πραναμπές Σανιάλ από την Καλκούτα τόνισε ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση του φαινομένου που αποδίδεται στην αυξανόμενη θερμοκρασία, τη στιγμή που σύμφωνα με τον ΟΗΕ η μέση ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία το 2023 εκτοξεύθηκε στους 1,45 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850-1900), σημειώνοντάς την ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Αυτή η ανησυχητική άνοδος ωθεί τους επιστήμονες να καλέσουν σε λήψη άμεσων μέτρων αφού οποιαδήποτε αύξηση ξεπερνά τους 1,5 βαθμούς Κελσίου ενέχει κινδύνους και θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλαγές στο κλιματικό σύστημα.

Από την πλευρά του ο Καμάρ Κουρέσι, πρόεδρος του WII και βιολόγος, τόνισε ότι οι τίγρεις συνήθως προτιμούν τις δασώδεις κοιλάδες σε χαμηλότερο υψόμετρο εκφράζοντας την ανησυχία του για την τάση που παρατηρείται οι τίγρεις να αναζητούν καταφύγιο σε ορεινές περιοχές, αποδίδοντάς την στην αυξημένη θερμοκρασία στα ενδιαιτήματά τους και στον αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο Κουρέσι επισήμανε πως χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία, τις κάμερες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η παρατήρηση των τίγρεων είναι εφικτή ακόμα και σε δυσπρόσιτα σημεία.

Ένα επιπλέον στοιχείο που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η αυξανόμενη επιθετικότητα ανάμεσα στα άτομα των αποικιών. Μπορεί να έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά η ανάγκη επιβίωσης οπλίζει τις νεότερες τίγρεις με θάρρος με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται τα μέλη της ομάδας τους εκτοπίζοντας συχνά τα μεγαλύτερα και ασθενέστερα από την περιοχή όπου ζουν.

Στην Ινδία έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη διατήρησή τους αυξάνοντας τις προστατευόμενες περιοχές και σήμερα η χώρα διαθέτει 53 καταφύγια σε 75.796 τ.μ, μια έκταση μεγαλύτερη από τη γειτονική Σρι Λάνκα.

Βέβαια, παρά τις προσπάθειες οι προκλήσεις είναι πολλές με σχετική έκθεση του 2022 να αναφέρεται στα καταφύγια ως «μικρές νησίδες σε μία απέραντη θάλασσα μη βιώσιμης γης», αφού οι περισσότεροι από τους οικοτόπους δεν είναι προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες πλήττονται από την ανθρώπινη παρουσία και τα αναπτυξιακά έργα.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ