ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Είδος πολυτελείας τα καυσόξυλα στην Πάτρα

Facebook
Twitter

  Η καλπάζουσα τιμή στα καυσόξυλα και η αισθητή ανεπάρκεια, την οποία πολλοί θεωρούν… τεχνητή ώστε να ισχύσουν όροι «μαύρης αγοράς», οδηγεί συμπολίτες να στραφούν σε εναλλακτικές. Από ξυλόσομπες μέχρι και την πιο σύγχρονη επιλογή των ενεργειακών τζακιών.

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Την περασμένη εβδομάδα, όπως όμως και χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, υποσχέθηκε παρέμβαση στην τιμή των καυσόξυλων και πέλετ, η οποία, έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Όπως εδώ και εβδομάδες έχει αποκαλύψει η «Πολιτεία» και επανέλαβε και στο προηγούμενο φύλλο της. Μέχρι όμως να υπάρξει η παρέμβαση, το πρόβλημα παραμένει και διογκώνεται, καθώς η τιμή καυσόξυλων αυξάνεται κάθε εβδομάδα.

1ο θεμα ΚΕΝΤΡΙΚΗ 2

Προ ημερών ήταν στα 100 ευρώ το κυβικό, πήγε στα 110 και ήδη ανέβηκε στα 120 με 130 ευρώ κι έπεται συνέχεια. Αν λοιπόν η λύση δεν είναι άμεση και αποτελεσματική, σίγουρα η θέρμανση με καυσόξυλα θα αποτελέσει το μείζον θέμα του χειμώνα!

Τα μηνύματα που καταφθάνουν από την αγορά σ’ όλη την Πάτρα, παραπέμπουν σε πραγματική «φρενίτιδα» που επικρατεί σε σχέση με την εξασφάλιση καυσόξυλων.

Ζήτηση που λόγω ενεργειακής κρίσης και πανάκριβου ρεύματος ή πετρελαίου άρχισε να αυξάνει από τις αρχές Ιουλίου. Κι είναι διπλό το πρόβλημα τώρα, καθώς από την μια η τιμή έχει ήδη φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, από την άλλη διαπιστώνεται χαρακτηριστική ανεπάρκεια! Που ίσως να ‘ναι και τεχνητή, ώστε ποσότητες να εμφανιστούν ξαφνικά μες τον χειμώνα με την τιμή τους να φθάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

Είναι κάτι άλλωστε που φαίνεται απ’ τα στοιχεία που αφορούν εισαγωγές ξύλου από την Βουλγαρία. Τέτοια εποχή τα φορτία πηγαινοέρχονταν, αντιθέτως τώρα εμφανίζονται μειωμένες ροές λόγω υποτίθεται έλλειψης. Με τους εμπόρους να υποπτεύονται τακτική που στο βάθος κρύβει αισχροκέρδεια. Ίδια όμως «οδό» φαίνεται να ακολουθούν και Έλληνες ιδιώτες που άλλες χρονιές είχαν ήδη ξεπουλήσει την ξυλεία των χωραφιών τους αλλά φέτος αρνούνται να κλείσουν συμφωνίες.

Ο πατρινός έμπορος λιανικής, Χρήστος Αντωνόπουλος, (ένθετη φωτογραφία), μιλά στην «Πολιτεία» για την μη επάρκεια καυσόξυλων και τονίζει:

1ο θεμα Χρήστος αντωνόπουλος

«Παρατηρείται πρωτοφανής έλλειψη ξύλων. Κυρίως σε ελιές και οξιά, όχι ότι στα άλλα ήδη έχουμε επάρκεια». Και προσθέτει: «Βέβαια, ειδικά σε ότι αφορά την ελιά, σίγουρα θα έχουμε, εγχώρια, όταν όμως οι ιδιοκτήτες θα μαζέψουν τις ελιές τους». Δηλαδή, από Νοέμβριο και μετά. Που… ποιος ξέρει πόσο θα έχει φτάσει η τιμή πώλησης καυσόξυλων, όταν ήδη ένα σακί ξύλων θα πωλείται στη λιανική πάνω από 11 ή 12 ευρώ και κανείς δεν αποκλείει αυτή η τιμή να αποδειχθεί η χαμηλότερη στη διάρκεια του χειμώνα; Χώρια βέβαια της παραμέτρου που αφορά στην ποιότητα των ξύλων καθώς λόγω έλλειψης θα είναι πολύ πιθανό μαζί με τα ξερά να παίρνεις και τα χλωρά, άρα να πληρώνεις κάτι που δεν αξίζει στο σύνολο του;

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ

1ο θεμα Ξυλόσομπα

Ο κ. Αντωνόπουλος επιβεβαιώνει και μια άλλη πτυχή των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Την επιστροφή στις ξυλόσομπες. Τέτοια ζήτηση δεν είχε ξαναδεί! Με τη φθηνότερη στα 200 ευρώ και την ακριβότερη γύρω στα 1.000 ευρώ, οι συμπολίτες προτιμούν να το δουν ως επένδυση, εκτιμώντας ότι τα καυσόξυλα θα πωλούνται… «χρυσάφι» ενώ το ρεύμα ή το πετρέλαιο θα είναι απλησίαστα. «Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος ζητά ξυλόσομπες γιατί εκτός του να ζεσταθεί κάποιος μπορεί να φτιάξει και φαγητό», εξηγεί. Με άλλα λόγια, να εξοικονομήσει χρήματα από τη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας.

 

ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

1ο θεμα Ενεργειακα τζακια

Παράλληλα, ο ίδιος πατρινός επιχειρηματίας επιβεβαιώνει την στροφή στα ενεργειακά τζάκια. «δεν έχω ξαναδεί τέτοια ζήτηση. Πολλοί μετατρέπουν τα τζάκια τους σε ενεργειακά. Μια διαδικασία μόλις είκοσι λεπτών που όμως στοιχίζει, (μετατροπή τζακιού σε ενεργειακό, κοστίζει περίπου στα 1.500 ευρώ), αλλά θα γίνει σίγουρη απόσβεση των χρημάτων», εξηγεί. Προφανώς εφόσον μπορεί να ζεσταθεί όλο το σπίτι εν αντιθέσει με το κανονικό τζάκι.

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top