ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΑΘΛΗΤΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Λάμπρος Αναστασόπουλος | Το Διεθνές Συνέδριο Πόλο στην Ελλάδα, οι ελλείψεις της Πάτρας και η συνεργασία με Πανεπιστήμια

Λ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ κεντρικη 1

Του Αχιλλέα Ροδίτη

 Ο πατρινός πολίστας Λάμπρος Αναστασόπουλος επάξια εκπροσωπεί την Ελλάδα του πόλο, και στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Προπονητών, και ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης.

Η εκλογή του, στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι (2021) ήταν μια εξέλιξη που προστίθεται στις αναρίθμητες διακρίσεις του.

Ίσως και απ’ τις πιο σημαντικές, αφού η εκλογή του ήταν ταυτοχρόνως μια έμπρακτη αναγνώριση των Ελλήνων προπονητών πόλο, απ’ τη μια, στο ταλέντο και τις αθλητικές του ικανότητες, και απ’ την άλλη, στη στάση ζωής του… Που πάντα φροντίζει να είναι «προσγειωμένη», μακριά από επάρσεις, μένοντας προσηλωμένος στον διπλό του στόχο: τις νίκες στις πισίνες και την μεγαλύτερη δυνατή ανάδειξη του αθλήματος.

Ήδη ως πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Υ. δουλεύει πολύ πάνω σε δύο στόχους:

  • Πρώτον: στην θεσμοθέτηση ενός ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Προπονητών Υδατοσφαίρισης που θα διοργανώνεται σταθερά στην Ελλάδα και σε διαφορετική πόλη κάθε φορά.

 

  • Δεύτερον: για την συνεργασία με Πανεπιστήμια και Σχολές Φυσικής Αγωγής, με στόχο την εκπόνηση επιστημονικών μελετών γύρω από την Υδατοσφαίριση.

Όλα αυτά, ενώ μέσω μιας ταυτόχρονης διαρκούς προσπάθειας για να αναπτύξει δυνατές σχέσεις συνεργασίας με φορείς, (Υπουργείο Αθλητισμού, Γενική Γραμματεία, Ομοσπονδία), με γνώμονα να αναβαθμιστούν τα δικαιώματα των προπονητών και το ελληνικό πόλο να… πάει σε άλλο επίπεδο!

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Λ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ξκεντρικη 3

Ερ:     Λάμπρο, να ξεκινήσουμε με μια… απλή, τετριμμένη ερώτηση, που όμως κρύβει ουσία κι αλήθεια: Τι σημαίνει για σένα… «πόλο»;

Απ:    Το πόλο είναι μια μεγάλη διαχρονική αγάπη. Είναι το πάθος μου… Έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο  κομμάτι της ζωής μου στις πισίνες, είναι η «ψυχοθεραπεία» μου και ο χώρος που αποτελεί το δεύτερο σπίτι μου. Παρ’ όλη την ενασχόληση μου με το άθλημα, σε προπονητικό ή διοικητικό επίπεδο, οταν μου δίνεται η ευκαιρία και ο χρόνος, θα μπω στο νερό να γευτώ το «παιχνίδι».  Είτε απλά για να προπονηθώ, είτε για να συμμετέχω σε κάποια διοργάνωση beachpolo.

Ερ:    Πότε και γιατί έγινε η πρώτη επαφή σου με το άθλημα;

Απ:     Από μικρό παιδί με γοήτευε πολύ ο αθλητισμός. Σε ηλικία ήδη 8 ετών είχα βρεθεί σε ομάδες μπάσκετ, βόλευ, στίβου, πινγκ πονγκ… Ώσπου μια μέρα, το 1984, βρέθηκα στο κολυμβητήριο της Αγυιάς για να παίξω μπάσκετ. Άκουσα φωνές στην πισίνα και μπήκα μέσα από περιέργεια. Τυχαία, γινόταν ένας αγώνας πόλο.

Αυτόν ήταν! Από εκείνη τη μέρα σταμάτησα όλα τα υπόλοιπα αθλήματα και ζήτησα από τον πατέρα μου, που με είχε φέρει στον χώρο, να με γράψει σε ομάδα. Έρωτας με την πρώτη ματιά…!! Εκανα την αναγκαία υπομονή δυο χρόνια, καθώς έπρεπε να περάσω πρώτα από το κολυμβητικό τμήμα, και μετά αφοσιώθηκα στο πόλο.

Ερ:    Ποια ήταν η διαδρομή που ακολουθήθηκε και ποιοι οι πιο σημαντικοί “σταθμοί” σ’ αυτή την πορεία;

Απ:    Όλα αυτά τα χρόνια έχω συνεργαστεί, είτε σαν αθλητής, είτε σαν προπονητής, με όλα τα σωματεία της Αχαϊας (ΝΟΠ, ΝΕΠ, ΟΠΑΘΑ, ΝΗΡΕΑΣ) και της Ηλείας (ΕΠΕΙΟΣ ΗΛΙΔΑΣ).  Με όλα τα σωματεία ανεξαιρέτως έχω γευτεί τίτλους και ανόδους. Μια πολύ όμορφη διαδρομή γεμάτη χαρές, λύπες μα κυρίως εμπειρίες και μαθήματα ζωής.

Κορυφαίες στιγμές (ως προπονητής):

  • οι άνοδοι στην Α1 με τους άνδρες του ΝΟΠ (2008) και ΝΕΠ (2015).
  • Η 4η θέση στην Α1 με την γυναικεία ομάδα της ΝΕΠ όπου παράλληλα φτάσαμε στους «8» της Ευρώπης (2011).
  • Επίσης η έξοδος μας με τον ΝΟΠ το 2010 (κατακτώντας την 6η θέση στην Α1) στην Ευρώπη φτάνοντας στους «16».

Οι δύο τελευταίες ήταν και οι πιο πρόσφατες συμμετοχές πατρινών ομάδων στους ευρωπαικούς θεσμούς.

 

Λ. αναστασόπουλοσ φωτό για κάτω από ΜΟΤΟ ή στο ξεχωριστό κομμάτι

Έλλειμμα οράματος, τεχνογνωσίας, στρατηγικής, στόχων και πλάνου προσέλκυσης παραγόντων που θα στηρίξουν το άθλημα, διαπιστώνει ο Λάμπρος Αναστασόπουλος. Επισημαίνοντας και την έλλειψη ικανού χώρου προπόνησης στην Πάτρα.

 

Η ΠΑΤΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΟΛΟ ΣΤΟ DNA ΤΗΣ…
ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ !!

Ερ:     Σήμερα, πώς βλέπετε τον Ναυταθλητισμό, ειδικά στην Πάτρα;

Απ:    Η Πάτρα έχει το πόλο στο DNA της. Υπάρχει το ταλέντο και οι πατρινοί αγαπάνε το άθλημα. Γίνεται πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες μας, παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Το επίπεδο των προπονητών είναι υψηλό, ποιοτικό και άριστα καταρτισμένο. Το μαρτυρούν άλλωστε οι πολλές διακρίσεις στις μικρές ηλικίες.

Οι πατρινές ομάδες πλασάρονται ανελλιπώς  τα τελευταία χρόνια στις τελικές φάσεις των πανελληνίων πρωταθλημάτων κατακτώντας τίτλους  και μετάλλια (ΝΟΠ αγόρια – ΝΕΠ στα κορίτσια). Οι περσινές επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο με τις ηλικιακές εθνικές ομάδες είχαν πάντα στις συνθέσεις τους πατρινούς που πρωταγωνιστούσαν.

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ… ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

Ερ:   Υπάρχουν όμως πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν, να αλλάξουν;

Θα απαντήσω με δύο εύλογες ερωτήσεις, που είναι:

  1. Γιατί δεν μεταφράζονται αυτές οι επιτυχίες και στις πρώτες ομάδες;
  2. Γιατί αυτή την στιγμή 10 περίπου πατρινοί αγωνίζονται σε ομάδες Α1 της Αθήνας και οχι στις ομάδες της πόλης τους;

Άρα, κάτι κάνουμε λάθος…

Λείπει το όραμα, η τεχνογνωσία, η στρατηγική,  οι στόχοι με μετρήσιμα αποτελέσματα και το πλάνο προσέλκυσης παραγόντων που θα στηρίξουν όλη αυτή την προσπάθεια με μεθοδικότητα.

Ένας σημαντικός επίσης αρνητικός παράγοντας είναι η έλλειψη ικανού χώρου προπόνησης για τις ακαδημίες της Πάτρας. Το «Πεπανός» δεν επαρκεί πλέον για τις απαιτούμενες ανάγκες τους. Είναι ένα πρόβλημα που ελπίζουμε να λυθεί μετά και τις εξαγγελίες της πολιτείας για την άμεση ανέγερση κολυβητηρίου στον χώρο της Αγυιάς, μετά τον εγκληματικό παροπλισμό του, το 2003.

 

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Λ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ κεντρικη 2

Ερ:      Πρόσφατα αποφασίστηκε η υλοποίηση από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας η λειτουργία Σχολής Προπονητών Υδατοσφαίρισης Β΄  Κατηγορίας. Πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη και τι “δρόμους” ανοίγει για το άθλημα;

Απ:     Ως Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης, βασική προτεραίοτητα μας είναι η διαρκής επιμόρφωση και αναβάθμιση και εξέλιξη των προπονητών μας. Οργανώνουμε διαρκώς εκπαιδευτικά σεμινάρια με ομιλητές μερκούς απο τους κορυφαίους στο κόσμο τεχνικούς. Με την ομοσπονδία έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική και ουσιαστική συνεργασία και στήριξε το αίτημα μας για δημιουργία σχολής προπονητών Β’ κατηγορίας υπό την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο άθλημα μας. Μέσα απο αυτή την σχολή οι συμμετέχοντες προπονητές θα εκπαιδευτούν σε επιστημονικό επίπεδο μέσω ενός απαιτητικού και υψηλού επιπέδου προγράμματος σπουδών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες προπονητές είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και πολλοί συναδελφοί μας διαπρέπουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 

 

You may also like

Comments are closed.

kaysi1 1 ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας: Παρέμβαση για την καύση υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πατρών

Ανακοίνωση από το Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας: Ο ...