«Μονοδρόμηση» στα Βραχνέικα ζητά η Τροχαία!

Facebook
Twitter
Η εκτίμηση της Τροχαίας είναι ότι η μονοδρόμηση θα ενθαρρύνει κι άλλους εν δυνάμει επισκέπτες που τώρα θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία…
του Αχιλλέα Ροδίτη
Είναι αναμφισβήτητος ο κίνδυνος ατυχήματος που ελλοχεύει για διερχόμενους και πεζούς στην παραλιακή των Βραχνεϊκων τις μέρες της μεγάλης προσέλευσης κόσμου. Ιδίως Παρασκευές και Σαββατοκύριακα, που η δημοφιλής περιοχή κατακλύζεται από λουόμενους αλλά και θαμώνες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και ως αργά το βράδυ.

Και αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταπολεμήσει η Τροχαία της Πάτρας φροντίζοντας να κάνει έντονα αισθητή την παρουσία της, μέχρις ότου ο Δήμος προβεί σε αποφάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα μειώσουν στο ελάχιστο την επικινδυνότητα, διασφαλίζοντας μια φυσιολογική κι ανεμπόδιστη ροή στην κίνηση των οχημάτων.

IMG 2594

Όπως μάλιστα αποκαλύπτει μέσω της «Πολιτείας» ο Διοικητής της Τροχαίας Πατρών, Χρήστος Ντεμίρης, από τον προηγούμενο μήνα έχει αποστείλει επίσημο έγγραφο στη Δημοτική Αρχή και προς την αρμόδια Αντιδήμαρχο, Αναστασία Τογιοπούλου, ζητώντας να ληφθούν αποφάσεις προς δύο κατευθύνσεις:

  • Πρώτον, την μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες και
  • δεύτερον, την τοποθέτηση κίτρινης διαγράμμισης στην πλευρά προς τη θάλασσα που θα απαγορεύει τη στάθμευση οχημάτων.

«Διαφορετικά, δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε παραβάσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρκάρουν οχήματα που εμποδίζουν τη διέλευση άλλων ΙΧ, με το πρόβλημα να διογκώνεται όταν ο ήδη στενός παραλιακός δρόμος είναι αμφίδρομης κατεύθυνσης», σημειώνει ο κ. Ντεμίρης.

Εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι θα είναι προς το συμφέρον ακόμα και των τοπικών επιχειρήσεων η μονοδρόμηση της οδού, διότι η ύπαρξη του έντονου κυκλοφοριακού λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς πατρινούς που θα ήθελαν να επισκεφτούν την περιοχή αλλά δεν το αποτολμούν γνωρίζοντας την κίνηση και ταλαιπωρία που θα συναντήσουν.

IMG 2667

 

Η “απάντηση” του Δήμου “έρχεται” με…
αποκατάσταση του δρόμου και κίτρινη διαγράμμιση!

Για 2ο ΘΕΜΑ

Σημαντική παράμετρος, στο έντονο κυκλοφοριακό στα Βραχνέικα και την αύξηση του κινδύνου για τροχαίο ατύχημα, είναι και η κατάσταση του παραλιακού δρόμου σε ορισμένα σημεία όπου οι καθιζήσεις «απλώνονται» σε μεγάλο τμήμα του οδοστρώματος, μειώνοντας έτσι το διαθέσιμο πλάτος του.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό σημείο είναι αμέσως μετά την τσιμεντένια εξέδρα των Βραχνεϊκων, ακριβώς μάλιστα πάνω στην κλειστή στροφή. Όπου έτσι κι αλλιώς είναι ανύπαρκτη η ορατότητα, με το πρόβλημα για τους οδηγούς να αυξάνει κατακόρυφα τις βραδινές ώρες και πολύ περισσότερο όταν στην περιοχή το μποτιλιάρισμα είναι στο φόρτε του. Αλλά και λίγα μέτρα πιο πέρα, στην ευθεία, όπου ο δρόμος έχει υποστεί καθίζηση εδώ και χρόνια και είναι αδύνατο να περάσουν ταυτόχρονα δύο αυτοκίνητα κινούμενα προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Ωστόσο από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής υπάρχει ενασχόληση αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας ξεκινήσουν έργα επιδιόρθωσης του οδοστρώματος. Αφού βέβαια και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου έχει προ πολλού ανάψει το πράσινο φως για εργασίες στον αιγιαλό που είναι άκρως αναγκαίες διότι αφορούν στην ασφάλεια πολιτών.

Παράλληλα, ο Δήμος θα προχωρήσει και στην κίτρινη διαγράμμιση του δρόμου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η στάθμευση οχημάτων στη μια πλευρά, που πολλαπλασιάζει τον κυκλοφοριακό φόρτο στην περιοχή. Αν και για τον Διοικητή της Τροχαίας Πατρών, η πλέον καθοριστική λύση θα ήταν η μονοδρόμηση, αλλά έστω και μόνο η διαγράμμιση, όπως εκτιμά, θα απαλύνει κάπως το πρόβλημα.

 

Η Αυτοψία της “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ”
Το σκηνικό τα βράδια…

IMG 2662

Το όλο πρόβλημα στην παραλιακή των Βραχνεϊκων ξεκινά από την ανυπαρξία πεζοδρομίων. Και εντείνεται από την στάθμευση στον ήδη στενό δρόμο, που… στενεύει ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα τα οχήματα που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση να εγκλωβίζονται.

Στην αυτοψία της «Πολιτείας» το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής και το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν εμφανές το μέγεθος του προβλήματος. Το βράδυ, η κατάσταση είναι απερίγραπτη: Πεζοί περπατούν στο δρόμο με τα αυτοκίνητα και δίκυκλα να περνούν ξυστά από δίπλα τους. Ανάμεσα τους να πηγαινοέρχονται οι σερβιτόροι, που επίσης διατρέχουν κίνδυνο, κάνοντας ζιγκ ζαγκ ανάμεσα στα οχήματα που κινούνται σημειωτόν, με δίσκους και πιάτα στα χέρια!

Σε κάποια μαγαζιά διασκέδασης, οι νέοι πίνουν ποτό σε απόσταση εκατοστών από τα διερχόμενα ΙΧ. Με την παρέα, η μισή να βρίσκεται πάνω στο πεζοδρόμιο και η άλλη μισή, κάτω στο δρόμο!

 

Και τη μέρα…

Για ΔΕΞΙΑ κάτω

Αλλά και στη διάρκεια της μέρας – και για να είμαστε ακριβείς, τα απογεύματα των Σαββατοκύριακων – το σκηνικό είναι το ίδιο μπαχαλώδες στα σημεία που επιλέγονται για κολύμπι από τους λουόμενους.

Ειδικά από την περιοχή του ιερού ναού και μετά, η κατάσταση γίνεται εν πολλοίς αφόρητη. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου και σε σημεία όπου το περιθώριο μικραίνει τόσο που τα διερχόμενα οχήματα περνούν τσίμα τσίμα το ένα από το άλλο. Αλλά ακόμα και… διπλοπαρκαρισμένα, όπου υπάρχει έστω και λίγος χώρος παραπάνω, ενώ άλλα εγκλωβίζουν μέχρι και πόρτες σπιτιών.

Μια εικόνα απείρου κάλλους που ενισχύεται από λουόμενους που ελλείψει πεζοδρομίων περπατούν στον δρόμο ή προσπαθούν να τον διασχίσουν. Και προπαντός, από παιδιά που θα τρέξουν από τη θάλασσα στο κοντινότερο μαγαζί για… ένα παγωτό! Εν μέσω μιας κίνησης αυτοκινήτων και μηχανών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top